Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. 61 duizend huizen wisselden van eigenaar in het derde kwartaal van dit jaar. Daarmee was liefst 16 miljard euro gemoeid, aldus het CBS. Een record. Wel lijkt de huizenmarkt te pieken wat betreft het aantal transacties. Want vooral in gewilde steden als Amsterdam is de markt zo krap dat het aantal verkopen begint te dalen.
2. Wie wil er een iPhone 8? Een stuk minder mensen dan Apple had ingeschat, meldt Bloomberg. De techreus zou de productie van de iPhone 8 voor de rest van het jaar hebben gehalveerd. Het aandeel Apple sloot donderdag 2,4 procent lager op Wall Street na het nieuws.
De tegenvallende vraag kan komen doordat mensen wachten op de iPhone X, Apple’s nieuwe toptoestel met randloos scherm dat in Nederland 1.159 euro kost. De telefoon is vanaf 3 november te koop. Dat brengt een nieuw probleem met zich mee: liggen er straks genoeg exemplaren van de iPhone X in de winkels voor de feestdagen? De eerste signalen stemmen niet hoopvol. Apple zou vooral moeite hebben met de productie van de geavanceerde gezichtsscanner.
3. Verf- en chemieconcern AkzoNobel stelde eerder deze week teleur met een verkapte winstwaarschuwing bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Akzo heeft het zwaar dit jaar: een vijandige overnamepoging van het Amerikaanse verfconcern PPG werd afgeslagen, maar topman Ton Buchner moest wegens gezondheidsproblemen stoppen.
Lichtpuntje: vrijdag kondigde topman Michael McGarry van PPG aan definitief geen interesse meer te hebben in AkzoNobel.
4. Zit TomTom op een doodlopende weg met hun navigatiekastjes en sporthorloges? De consumentendivisie trekt het Amsterdamse bedrijf opnieuw naar beneden. Zodanig dat de omzetverwachting voor het hele jaar naar beneden is geschroefd, tot 900 miljoen euro.
Navigatiekastjes zijn al tijden minder in trek, maar ook de verkoop van sporthorloges en -camera's stort nu in. Niet voor niets kondigde TomTom onlangs aan 136 mensen te ontslaan bij de consumententak. Ook behoort een verkoop tot de mogelijkheden. Met de andere helft van het bedrijf gaat het overigens uitstekend.
5. Turkije krijgt financiële steun als onderdeel van de procedure voor het lidmaatschap van de Europese Unie, maar op de top van Europese leiders in Brussel bleek donderdag dat de lidstaten die steun willen terugschroeven. De EU-leiders zijn niet gelukkig met het autoritaire optreden van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.
Premier Mark Rutte gaf aan dat Nederland het liefst wil dat de geldkraan naar Turkije helemaal dichtgaat, maar daar was niet genoeg steun voor bij zijn Europese collega's.
6. Met uitzondering van de premiers van België en Luxemburg, willen EU-leiders zich niet branden aan de politieke crisis in Spanje rond Catalonië: dat is op de eerste plaats een binnenlandse aangelegenheid, zo viel donderdag te horen bij de top van EU-leiders in Brussel.
Zaterdag spant het erom: de Spaanse premier Mariano Rajoy wil dan een wet activeren waarmee het regionale bestuur van Catalonië wordt ontbonden en er nieuwe verkiezingen komen in de regio. Intussen lijdt de Catalaanse economie: het aantal toeristen dat Catalonië bezoekt is in de twee weken sinds het omstreden referendum over de onafhankelijkheid met 15 procent gedaald.
7. Make Frankfurt great again! De topman van Goldman Sachs, de belangrijkste zakenbank van Wall Street, lijkt zijn conclusies getrokken te hebben over de impact van de Brexit op Londen als financieel centrum. Na een bezoek aan Frankfurt toonde Lloyd Blankfein zich in een tweet enthousiast over Frankfurt, de grote Europese rivaal van Londen.
Just left Frankfurt. Great meetings, great weather, really enjoyed it. Good, because I'll be spending a lot more time there. #Brexit
— Lloyd Blankfein (@lloydblankfein) October 19, 2017
8. Google’s moederbedrijf deelt een klap uit aan Uber ter waarde van 1 miljard dollar. Alphabet steekt dat bedrag in Lyft, de grootste concurrent van het taxibedrijf in de VS. Dat is opmerkelijk, omdat Google Ventures in 2013 nog honderden miljoenen in Uber investeerde. Na een rampjaar met wanbestuur en schandalen bij Uber lijkt de maat vol voor internetgigant Google, die overigens ook nog in een rechtszaak met Uber is verwikkeld over het stelen van technologie voor zelfrijdende auto's.
9. Tijd voor wat anders. Na zes jaar KPN is topman Eelco Blok toe aan een nieuwe uitdaging. Hij stapt volgend jaar op als CEO en maakt plaats voor de Colombiaanse Italiaan Maximo Ibarra, afkomstig van het Italiaanse telecombedrijf Wind. Ibarra wordt door KPN's president-commissaris Duco Sickinghe omschreven als een "echte klantenman".
10. Reizen met het openbaar vervoer en achteraf pas betalen. De NS gaat daarmee een proef doen. Nu moeten reizigers hun ov-chipkaart telkens opladen en zorgen dat ze minimaal 10 of 20 euro op de kaart hebben staan.
De NS gaat NS Flex, zoals de service heet, nog dit jaar met een kleine groep reizigers testen. Ze krijgen maandelijks achteraf een factuur die via automatische incasso wordt betaald. In de loop van volgend jaar rolt de NS de Flex-dienst uit naar alle reizigers.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:
• Deze toprecruiter van Ikea stelt een ongebruikelijke vraag tijdens sollicitaties
• Melania Trump heeft een geheim agent die bizar veel op haar lijkt
• Nieuwe hypotheek in 2018? Vanaf inkomen €46.000 kun je meestal méér lenen, als je inkomen stijgt