Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:
1. De EU slaat terug met importheffingen tegen VS – beurzen bibberen
De VS voeren extra belastingen in op staal en aluminium uit Europese landen en de 28 lidstaten hebben daarop unaniem ingestemd met heffingen ter waarde van 2,8 miljard euro. De Europese Commissie moet echter nog zijn akkoord geven over de tegenreactie – dat gebeurt naar verwachting vandaag. Binnen een paar weken moeten de belastingen dan realiteit zijn.
Op financiële markten beginnen beleggers onrustig te worden. In de Verenigde Staten ging de Dow Jones index ruim 1 procent achteruit.
Sinds de spanning over de handelsoorlog oploopt, zijn aandelenmarkten per saldo achteruit gegaan. Strateeg Marko Kolanovic van zakenbank J.P. Morgan schat de schade op de beurs wereldwijd op zo’n 1.250 miljard dollar.
2. Macron en Merkel tuigen 'eurobudget' op
De Frans-Duitse as doet z'n werk weer. Voorafgaand aan de top van Europese leiders eind deze maand hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron samen een werkdocument gemaakt voor de toekomst van de eurozone.
De uitkomst: Macron krijgt een 'budget voor de eurozone' (al wil Duitsland dat heel beperkt houden). Duitsland en Frankrijk willen ook een Europees Monetair Fonds om landen in crisissituaties te helpen (al kwam er meteen een hint voor Italië: aandeelhouders en obligatiehouders van banken zullen flink bloeden, voordat de belastingbetaler in beeld komt).
Macron toonde zich opgetogen over de uitkomst. Maar Merkel kreeg ook iets: een toezegging van Frankrijk om te helpen bij de interne ruzie van Merkels CDU met de Beierse zusterpartij CSU over het al dan niet toelaten van asielzoekers bij de grens.
Jamais un accord franco-allemand n’avait été trouvé sur la zone euro.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 19 juni 2018
Aujourd'hui, la France et l'Allemagne disent ensemble : nous voulons un budget de la zone euro ! pic.twitter.com/OUNB15tc6T
3. Tesla maakte tot nog toe 30.000 Model 3's dit jaar - Audi in de achtervolging
Lukt het Tesla-topman Elon Musk om de Model 3, het nieuwe relatief goedkope model, massaal te produceren? Uit interne documenten die Business Insider inzag blijkt dat er van deze elektrische auto tot nog toe 30.000 zijn geproduceerd in 2018. In juni zijn er vooralsnog zo'n 6.000 opgeleverd. Het doel is 5.000 stuks per week te maken.
Intussen staat de concurrentie niet stil: bij het Duitse Audi bijvoorbeeld, waar de Nederlander Bram Schot deze week is benoemd tot interim-topman, zet men vol in op elektrificatie, zo stellen analisten. De arrestatie van (ex)-topman Rupert Stadler in verband met het dieselschandaal doet daar niets aan af.
4. Nederlanders gaan steeds later met pensioen
De leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan is vorig jaar weer verder gestegen. Gemiddeld gingen ze met 64 jaar en tien maanden met pensioen, dat is vijf maanden later dan in 2016, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Opvallend is dat vrouwen eerder met pensioen gaan dan mannen, vorig jaar was het verschil bijna 9 maanden. Ook opleidingsniveau maakt uit. Tien jaar geleden, voor het afschaffen van de vut en andere pensioenregelingen, gingen hoger en lager opgeleiden nog ongeveer gelijk met pensioen.
Inmiddels gaan hoogopgeleide werknemers bijna 10 maanden eerder met pensioen dan lager opgeleiden. Zij kunnen een vroeg pensioen simpelweg niet meer betalen.
5. Derde grote hack bij een cryptobeurs dit jaar
Het Zuid-Koreaans handelsplatform voor cryptomunten Bithumb is gehackt en daarbij hebben criminelen omgerekend ruim 25 miljoen euro buit gemaakt. De hack vond vermoedelijk maandag plaats, na een aangekondigde wisseling van het walletsysteem.
Het is al de derde roof dit jaar bij een cryptomuntbeurs. In januari werd er 500 miljoen dollar buitgemaakt bij het Japanse Coincheck. Vorige week meldde het eveneens Zuid-Koreaanse Coinrail dat er roof van onbekende omvang had plaatsgevonden.
Ondertussen gaf de CEO van digitaal handelsplatform Coinbase een peptalk. "Geen paniek, de koersen dalen en dat is misschien eng als je het voor de eerste keer ziet. Maar voor iedereen die al jaren in de industrie werkt, voelt dit inmiddels als oud nieuws", zei Brian Armstrong.
6. Er komt een nieuwe vliegtaks
De Nederlandse regering lijkt van plan om een nationale vliegtaks in te voeren. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. In het regeerakkoord staat dat het kabinet in 2021 in Nederland een vliegbelasting wil invoeren, maar omdat het waarschijnlijk niet lukt om hier op Europees niveau voldoende steun voor te vinden, kijkt staatssecretaris Menno Snel van Financiën naar nationale maatregelen.
Volgens De Telegraaf stuurt hij hierover binnenkort een brief naar de Tweede Kamer. "De eerste voorkeur gaat nu uit naar een vliegbelasting op lawaaiige en vervuilende vliegtuigen”, aldus de krant. “Als dat niet lukt, moeten Nederlandse reizigers via een tickettaks boeten om de schatkist te spekken."
7. Boeren krijgen vaak bezoek van criminelen om lege stallen te huren
Boeren worden regelmatig benaderd door criminelen met de vraag of ze leegstaande gebouwen op hun erf willen verhuren. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat 15 procent van de boeren weleens criminelen op zijn erf heeft gehad. In het zuiden houdt de politie er rekening mee dat dit voor 1 op de 3 tot 5 boeren geldt, maar daar is geen hard bewijs voor.
Vaak bieden die veel geld. Zo zegt boer Johan Gillis uit het Brabantse Hulten tegen de krant dat hij er een zaterdag twee mannen in pak stoïcijns zijn erf op kwamen wandelen.
Ze wilden een “vette prijs” voor zijn schuur betalen. “Maar Liefst 25.000 euro per jaar. Als ze over zulke bedragen beginnen, dan weet je het wel.”
8. Canada legaliseert wiet voor recreatief gebruik
In Canada wordt het kopen van wiet legaal, de Senaat heeft daar in ruime meerderheid een wet aangenomen die het gebruik van marihuana legaliseert. De wet kreeg 52 stemmen voor en 29 stemmen tegen en dat betekent dat Canadezen waarschijnlijk vanaf september ongestraft wiet kunnen gebruiken.
Volgens de Canadese premier Justin Trudeau was het voor kinderen “te makkelijk om aan marihuana te komen” en profiteerden criminelen daarvan. “Vandaag brengen we daar verandering in”, schrijft hij op Twitter.
It’s been too easy for our kids to get marijuana - and for criminals to reap the profits. Today, we change that. Our plan to legalize & regulate marijuana just passed the Senate. #PromiseKept
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) June 20, 2018
9. WK voetbal: gastland Rusland wint, Senegal scoort controversiële goal
President Poetin zal opgetogen zijn. Rusland won dinsdagavond ook zijn tweede groepswedstrijd van Egypte (3-1) en kan de volgende ronde haast niet meer mislopen.
Senegal versloeg eerder op de dag Polen met 2-1, mede dankzij een omstreden doelpunt van M’Baye Niang. En Japan won verrassend met 2-1 van Colombia, dat na drie minuten al tegen een rode kaart aanliep.
De wedstrijden van vandaag:
Portugal - Marokko (14.00 uur)
Uruguay - Saudi-Arabië (17.00 uur)
Iran - Spanje (20.00 uur)
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:
- Dit gebeurt er met je hypotheek als de rente 1%, 2% of zelfs 3% stijgt – maandlasten tikken zwaarder aan
- 57-plussers krijgen sinds 17 juni makkelijker een (kleine) hypotheek: dat werkt zo
- Trage computer? Zo zie je welke sites, extensies en tabbladen van Chrome daar verantwoordelijk voor zijn