Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Mark Rutte ontmoet Donald Trump:  ‘moederszoon’ versus ‘vaderszoon’

Een historisch moment: Mark Rutte gaat maandag op bezoek bij Donald Trump in het Witte Huis. Natuurlijk zal heel Nederland kijken of onze premier geoefend heeft op zijn handdruk. Maar de uitdagingen voor Rutte zijn groter dan dat: Trumps handelsoorlog, de bescheiden Nederlandse defensiebijdrage aan de NAVO, het klimaatakkoord van Parijs…

Business Insider sprak met gedragscoach Bouke de Boer die een analyse maakte van de karakters van Rutte en Trump.

 

Lees hier zijn tips: ‘Moederszoon’ Mark Rutte ontmoet op 2 juli ‘vaderszoon’ Donald Trump – de Nederlandse premier moet niet spiegelen, zegt de voormalige NLP-coach van Rita Verdonk

 

2. Trump: EU is (mogelijk) net zo erg als China qua handel

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox gaf Donald Trump afgelopen weekend nog even aan hoe vreselijk de Europese Unie is, als het over handel met de Verenigde Staten gaat: mogelijk net zo erg als China.

Toch houdt Trump naar eigen zeggen van de EU: "Ik ben er vaak geweest. Mijn ouders zijn in de Europese Unie geboren”, gaf de president aan. Feitelijk is dit niet correct, signaleert Der Spiegel. Trumps vader Fred werd in 1905 in New York geboren. Zijn moeder Mary werd in 1912 in Schotland geboren. Op dat moment bestond de Europese Unie nog niet.

3. Politieke hoogspanning in Duitsland: overleeft Angela Merkel (of haar politieke tegenstander) regeringscrisis?

Maandag volgt de ontknoping: de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, stapt 'misschien' op, zo bleek na een nachtelijke marathonsessie van zijn partij CSU. De zusterpartij van Angela Merkel's CDU ligt op ramkoers met de bondskanselier over de migratiekwestie. Maar het lijkt erop dat Seehofer bakzeil haalt en opstapt. Al is niets zeker: eerst gaat Seehofer nog een keer met Merkel praten.

Merkel heeft afgelopen vrijdag met andere Europese leiders moeizaam een akkoord bereikt over de migratiekwestie: vluchtelingen worden in centra opgevangen, waarschijnlijk in Zuid-Europa; vervolgens worden 'rechtmatige' asielzoekers verspreid over een groep van samenwerkende landen. Vraag is nog wel, welke landen dat precies worden en hoe de selectieprocedure plaatsvindt.

Seehofer wilde zich als minister van Binnenlandse Zaken het recht voorbehouden om asielzoekers die elders de Europese Unie zijn binnengekomen, bij de Duitse grens te weigeren.

4. Taxichauffers maken zo vaak schade dat auto's onverzekerbaar worden

Verzekeraars zijn de schadeposten van taxi's beu. Ze doen de taxiverzekeringen één voor één in de ban of maken de voorwaarden zo streng dat de meeste chauffeurs er niet meer terechtkunnen, schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rondgang langs verzekeraars.

"We kregen de schadelast gewoon niet omlaag", zei een woordvoerder van NN tegen het FD. Ook het verhogen van de premies wilde de taxiverzekering volgens hem niet renderend maken. "Toen zijn we ermee gestopt."

Het komt erop neer dat vooral zelfstandige chauffeurs in grote steden slechts bij één verzekeraar terecht kunnen, tegen een 40 procent hogere premie en strenge voorwaarden. Deze verzekeraar heet De Vereende en had vroeger de weinig veelbelovende naam Terminus (eindstation).

5. Gasloos: stroomkosten en verbouwingen peperduur

Het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen versneld uit te faseren, heeft een flinke discussie op gang gebracht over de vraag of huishoudens 'van het gas af moeten'. Daarbij wordt onder meer gekeken naar alternatieven zoals de warmtepomp. Die kost al gauw een paar duizend euro.

Maar vooral voor huishoudens met oudere woningen is duidelijk dat het daar niet bij blijft. Zo stelt hoogerleraar Han Slootweg van de Technische Universiteit Eindhoven maandag in De Telegraaf bijvoorbeeld dat het extra stroomverbruik het capaciteitstarief voor het transport van stroom kan verdubbelen van 150 euro naar 300 euro per jaar.

En afgelopen maand liet de Vereniging Eigen Huis een studie doen waaruit bleek dat vooral bij woningen met een laag energielabel, los van zonnepanelen en warmtepompen, extra kosten in de vorm van isolatie en vloerverwarming in de tienduizenden euro's kunnen lopen.

6. Mexico: links anti-Trump kandidaat wint presidenstverkiezingen Mexico

In Mexico heeft de linkse populist Andrés Manuel López Obrador de presidentsverkiezingen gewonnen, daarmee is de regerende centrumlinkse PRI voor het eerst na jaren van de troon gestoten. In de exitpolls haalt hij ongeveer 53 procent van de stemmen binnen en laat hij zijn tegenstander, de conservatieve Ricardo Anaya, ver achter zich.

Donald Trump heeft de 64-jarige oud-burgemeester van Mexico-Stad inmiddels gefeliciteerd. De Amerikaanse president twitterde uit te kijken naar een samenwerking met de nieuwe Mexicaanse leider. Deze wil Mexico minder economisch afhankelijk maken van de VS.

7. Tesla haalt productiedoel Model 3: 7.000 auto's in 7 dagen

Naar verluidt is zondagochtend de 5000ste Model 3 van 'de band gerold' bij Tesla, dat meldt Techcrunch op basis van een bericht van Reuters die twee werknemers van het bedrijf sprak. Tesla-ceo Elon Musk twitterde dat het bedrijf in een week tijd 7000 auto's heeft geproduceerd, maar vertelde er niet bij om welk modellen het ging.

Hiermee heeft Tesla eindelijk haar productiedoel voor Model 3 gehaald dat oorspronkelijk gepland stond voor eind 2017.

Lees ook: Een van de eerste Tesla Model 3’s op de Nederlandse weg gespot.

8. Max Verstappen wint Grand Prix in Oostenrijk 

Eindelijk victorie! Max Verstappen eindigde zondag als eerste op het Formule 1-circuit in Oostenrijk. Hij heeft inmiddels al vier races gewonnen in de Formule 1, hoewel hij pas 20 is: Spanje 2016, Maleisië 2017, Mexico 2017 en nu dus Oostenrijk in 2018. Verstappen had tot nog toe een wisselvallig seizoen, waarbij hij kansen verspeelde met een nogal roekeloze rijstijl. Maar de winst in Oostenrijk bevestigt zijn status als toptalent.

Lees hier wat Max Verstappen verdient met racen.

9. Kylian Mbappé: de nieuwe superster van het WK? 

Einde oefening voor de twee beste voetballers ter wereld: Cristiano Ronaldo en Lionel Messi dolven afgelopen weekend het onderspit om het WK in Rusland met de nationale teams van respectievelijk Portugal en Argentinië. De Portugezen verloren met 1-2 van Uruguay, de Argentijnen met 3-4 van Frankrijk.

Wellicht kan die laatste ploeg de leegte die Ronaldo en Messie achterlaten vullen, als de 19-jarige Fransman Kylian Mbappé een vervolg geeft aan zijn indrukwekkende optreden tegen de Argentijnen. Zoals het Franse sportblad L'Equipe het verwoordde: 'Fans kwamen voor Messi, ze zagen Mbappé'.

Voor maandag 16 uur staat op het programma: Brazilië tegen Mexico en om 20 uur speelt België tegen Japan

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!