Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Na drie arrestaties na de dodelijke schietpartij in Utrecht zit alleen hoofdverdachte Gökmen T. nog vast

De politie heeft twee verdachten van de dodelijke schietpartij in Utrecht vrijgelaten. Alleen de hoofdverdachte zit volgens de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen nog vast. Dat zei hij op Radio 1. De politie wil dit nog niet bevestigen.

De Utrechtse politie zei maandagavond op een persconferentie nog altijd rekening te houden met een terroristisch motief, maar houdt “zeker ook rekening” met problemen in de relationele sfeer. Het zou dan gaan om eerwraak. Gökmen T. moest onlangs voorkomen in een verkrachtingszaak.

Volgens premier Mark Rutte leeft heel Nederland intens mee en hangen vandaag daarom alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok.

2. Baudet grijpt schietpartij Utrecht aan voor campagne

Na de schietpartij in Utrecht hebben politieke partijen besloten maandag de campagne stil te leggen – behalve Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Tijdens een campagnebijeenkomst in Scheveningen legde hij een direct verband tussen de aanslag met mogelijk een terroristisch oogmerk, en het Nederlandse immigratie- en integratiebeleid. Volgens Baudet is dat een 'naïef beleid van open grenzen' waarvoor CDA en VVD verantwoordelijk zijn. "Dit gaat nog veel vaker voorkomen", hield hij zijn achterban voor.

Dinsdagochtend overleggen de politieke partijen in Den Haag of ze de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen hervatten.

3. Voorman landbouwlobby Calon vindt dat Haagse elite provincies verwaarloost, maar waarschuwt voor Baudet

Voorzitter Marc Calon van de landbouwkoepel LTO heeft een dubbele politieke boodschap in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van woensdag. Tegen het FD zegt Calon dat er veel te weinig aandacht is in Den Haag voor het verdwijnen van voorzieningen in plattelandsgebieden. "Neem de Nationale Omgevingsvisie van minister Kajsa Ollongren. Het is allemaal Randstad, Randstad, Randstad." Volgens Calon spelen gevestigde politieke partijen hiermee populistische partijen zoals de PVV en Forum voor Democratie in de kaart.

Tegelijk is de protectionistische visie op handel van populistische partijen funest voor de exportpositie van Nederland, waarschuwt Calon in de krant. "Als partijen zoals Forum voor Democratie, Partij voor de Vrijheid, Rassemblement National en Alternative für Deutschland het voor het zeggen krijgen, bestaat de kans dat de grenzen dichtgaan, de euro valt en dat Nederland niks meer kan exporteren."

4. Theresa May mag haar Brexit-deal niet voor de derde keer in stemming brengen

Na twee vernietigende nederlagen mag de Britse premier Theresa May haar Brexit-deal van parlementsvoorzitter John Bercow niet voor een derde keer in stemming brengen. “De regering kan niet hetzelfde voorstel indienen, of nagenoeg hetzelfde voorstel, als afgelopen week met 149 stemmen verschil werd afgewezen”, zei Bercow in het Lagerhuis.

De beslissing van Bercow is een zware tegenvaller voor May, die erop rekende dat meerdere leden uit haar Conservatieve partij en tien Noord-Ierse unionisten bij nader inzien toch ‘ja’ zouden stemmen. Vraag is wat er nu gebeurt op de Europese top van aanstaande donderdag, waar EU-leiders overleggen over een eventueel uitstel van de Brexit.

5. Pensioen 66-jarige leeftijd houden? Dat kost miljarden

Maandag werd er volop actie gevoerd, van de NS tot Rotterdamse Haven, in verband met de verhoging van de pensioenleeftijd. Die moet op 66 jaar blijven, zo was de overkoepelende boodschap vanuit de vakbondswereld.

Maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) is dat op termijn een heel dure maatregel, zegt econoom Marcel Lever van het CPB tegen de NOS. Als de pensioenleeftijd bevroren wordt op 66 jaar, dan lopen de kosten voor de AOW-uitkering en de kosten van hogere pensioenpremies in de periode tot 2060 met in totaal 20 miljard euro per jaar op, aldus Lever.

6. CoolCat failliet, net op het moment dat oprichter Roland Kahn een stapje terug deed

Kledingketen Coolcat vraagt dinsdag faillissement aan, vanwege jaren van aanzienlijke verliezen. Hiermee staan in Nederland bijna 1.200 banen op de tocht. CoolCat werd opgericht door ondernemer Roland Kahn, die via zijn bedrijf Coolinvestments ook eigenaar is van ketens als America Today en MS Mode.

Afgelopen jaar gaf Kahn tegen aan dat hij in 2021 wilde stoppen als topman en bezig was de leiding van Coolinvestments over te dragen aan zijn twee zoons.

7. 'ING krijgt Italiaans onderzoek aan de broek wegens witwaszaak'

Justitie in Italië gaat onderzoeken of ING in dat land gefaald heeft bij de interne controle op witwaspraktijken, zo meldt de krant Il Sole 24 Ore. Afgelopen jaar schikte ING met het Openbaar Ministerie in Nederland in een zaak over gebrekkig toezicht op witwaspraktijken, waarbij de bank een boete van 775 miljoen euro betaald. Het aandeel ING verloor maandag 1 procent op de beurs.

8. Netflix-content niet op nieuwe streamingplatform van Apple te zien

De films en series van Netflix zullen niet te zien zijn op het streamingplatform dat Apple volgende week lanceert. Dat laat de topman van Netflix, Reed Hastings, weten. "Wij willen dat mensen onze content via ons eigen platform zien. We hebben ervoor gekozen om niet te integreren met hun service", zegt hij.

Apple is van plan om de dienst op 25 maart te lanceren en wil in één app niet alleen zelfgeproduceerde films en series tonen, maar ook abonnementen van partners als HBO en Starz. Apple is dit jaar niet de enige nieuwe concurrent van Netflix. Ook Disney en telecomprovider AT&T zijn van plan om hun eigen streamingdienst te lanceren.

9. Beurs van Chicago stopt met bitcoinfutures vanwege afnemende interesse

Sinds eind 2017, toen de cryptohype z'n hoogtepunt bereikte, kun je op de derivatenbeurs van Chicago (CBOE) handelen in zogenoemde bitcoinfutures. Dat zijn contracten waarbij je van tevoren een prijs afspreekt om een belegging in de toekomst op een bepaald moment te kopen of verkopen.

Met het barsten van de zeepbel op de cryptomarkt in 2018 is ook de interesse in afgeleide producten zoals futures gedaald. Daarom heeft de CBOE besloten om geen nieuwe futurecontracten voor de bitcoin meer uit te geven, zo werd maandag bekend. De laatste nog lopende termijncontracten lopen in juni dit jaar af.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: