Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Uitgaven Nederlanders blijven achter bij economische groei, vooral door extra aflossingen op hypotheken
Nederlanders zijn zoveel gaan aflossen op hypotheken dat het de bestedingen raakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De uitgaven van huishoudens aan producten en diensten zijn de afgelopen jaren achtergebleven bij de economische groei als geheel.
Het nationaal inkomen steeg tussen 2008 en 2018 met 9,3 procent, terwijl de consumptie in dezelfde periode met 5,7 procent steeg. Nederlanders zijn extra gaan aflossen na de kredietcrisis van 2008 en de malaise op de huizenmarkt die daarop volgde. Veel huiseigenaren kampten toen met een hypotheekschuld die hoger was dan de woningwaarde. De huidige lage spaarrente maakt extra aflossen op de hypotheek nog populairder.
2. Lagere energiebelasting? Kabinet moet meer doen om die belofte waar te maken
Begin dit jaar becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de gemiddelde energierekening dit jaar ruim 300 euro hoger uitvalt, vooral door eerdere belastingverhogingen. Het kabinet Rutte 3 heeft beloofd daar wat aan te doen en dat kost in totaal 1,1 miljard euro.
Fiscalist Michiel Spanjer stelt in het Weekblad Fiscaal Recht dat er inmiddels 785 miljoen euro is gereserveerd voor lastenverlichting, maar dat er nog een gat is van ongeveer 300 miljoen euro.
3. Ook kabinet van Boris Johnson verwacht voedseltekorten na no deal-Brexit
Het Verenigd Koninkrijk zal na een no deal-Brexit te maken krijgen met grote tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. Dat staat in officiële regeringsdocumenten die naar de Britse krant The Sunday Times zijn gelekt.
De Britse regering verwacht dat tot 85 procent van de vrachtwagens die gebruikmaken van de Kanaaltunnel “mogelijk niet klaar zijn” voor de Franse douane, waardoor de doorstroom zeker drie maanden verstoord wordt.
Overigens beweert de Britse minister Kwasi Kwarteng van Energie dat er niets klopt van het verhaal van de krant. “Ik denk dat er een hoop bangmakerij is. We zullen goed voorbereid zijn als we op 31 oktober vertrekken zonder deal”, aldus Kwarteng.
4. Britse prins Andrew distantieert zich van Epstein
'Misbruikmiljardair' Jeffrey Epstein mag dan dood zijn, het onderzoek naar zijn omvangrijke netwerk is pas begonnen. Zo is de Britse prins Andrew opnieuw in opspraak geraakt vanwege zijn vriendschap met Epstein, die hem in 2011 al zijn post als bijzonder Brits handelsambassadeur kostte.
Nu is er een foto opgedoken uit 2010 waarin Andrew bij de voordeur staat van Epsteins woning in New York. Hij zwaait naar een jonge vrouw die het pand heeft verlaten terwijl Epstein in een auto met chauffeur stapt. Wat deed Andrew daar? De prins laat in een reactie via Buckingham Palace in ieder geval weten geschokt te zijn door de beschuldigingen dat hij betrokken zou zijn bij Epsteins misbruikpraktijken.
5. Bouwvakkers van Shell in de VS onder druk om bij Trump-rally te verschijnen
Bouwvakkers in Pennsylvania die bezig zijn met de bouw van een fabriek voor Shell, stonden afgelopen week onder druk om op te draven bij een bijeenkomst waar president Donald Trump sprak. Trump gebruikte de bijeenkomst om politiek campagne te voeren.
Volgens de Pittsburg Post-Gazette kregen de bouwvakkers te horen dat ze weg mochten blijven, maar dit zou dan gelden als onbetaald verlof. Een woordvoerder van Shell zei tegen de krant dat het om een 'trainingsdag' ging waar dit keer de president toevallig als spreker aanwezig was.
6. Denemarken wil Groenland helemaal niet aan Trump verkopen
Denemarken ziet het op zijn zachtst gezegd niet zitten om Groenland aan de Verenigde Staten te verkopen. "Absurd", noemt premier Mette Frederiksen het idee in de krant Sermitsiaq. "Groenland is niet Deens. Groenland behoort tot Groenland."
Hiermee reageert Frederiksen op de inmiddels bevestigde interesse die president Donald Trump voor het grootste eiland ter wereld heeft getoond. Groenland is van strategisch belang bij het steeds bereikbaar wordende Noordpoolgebied. Ook speelt het Deense autonome gebied een grote rol in het klimaatdebat.
7. Twee FvD-senatoren mee naar nieuwe partij van Henk Otten
De scheuring in Forum voor Democratie is een feit, meldt De Telegraaf. Twee Eerste Kamerleden van Thierry Baudets partij stappen over naar de nog naamloze club van Henk Otten, de mede-oprichter die in juli werd geroyeerd als lid.
Een van de overstappers is Jeroen de Vries, die al vanaf het begin bij Forum voor Democratie is betrokken. De tweede naam is Dorien Rookmaker. Zij gaf begin augustus al aan een overstap te overwegen. Baudet zegt tegen de krant overigens van niks te weten. "Voor zover ik weet, is er niemand overgestapt. Maar als mensen een nieuwe partij willen oprichten, moeten ze dat vooral doen."
8. Rutte vindt zijn optreden op Lowlands een 'geslaagd debuut'
Premier Mark Rutte maakte zondag zijn debuut op festival Lowlands en is daar zelf heel tevreden mee, schrijft hij op Twitter. In een grijze polo, spijkerbroek en blauwe All Stars werd hij geïnterviewd over onderwijs en ontwikkeling, al ging het daar volgens critici uiteindelijk veel te weinig over.
Wel gaf Rutte nog een lesje handenschudden: na een vraag over de techniek van de Amerikaanse president Donald Trump, legde Rutte uit dat Trump de neiging heeft om mensen naar zich toe te trekken. Omdat dat er op tv nogal lullig uitziet, houdt Rutte altijd een hand op de elleboog van Trump, om hem zo op gepaste afstand te houden.
9. Artiesten voor festivals worden steeds duurder
Festivals winnen over de hele wereld aan populariteit en dat betekent ook dat artiesten duurder worden - er is immers sprake van schaarste, schrijft het Financieele Dagblad. Een weekendje Lowlands was daarom dit jaar 80 euro duurder dan in 2009, maar festivals zijn volgens de krant ook op zoek naar andere inkomstenbronnen. Zo zet organisator Mojo van Lowlands luxere kampeerlocaties op, is er meer horeca en zijn er ook meer sponsoren. Dat houdt de onbetaalbare kaartjes hopelijk nog even op afstand.
Dit zijn de best gelezen verhalen van afgelopen weekend:
- Deze 3 risico’s kunnen de beurs een zware klap geven – maar de kans dat het op korte termijn uit de hand loopt, is niet erg groot
- Een huis kopen? Let op deze 7 financiële zaken om te weten of dat echt haalbaar is
- Dieven stelen ‘tientallen miljoenen’ bij Babette Albrecht, de geldverslindende telg van de Aldi-familie