Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Even leek er een Brexit-deal, maar de Ierse kwestie blijft een obstakel

Rumoer op zondagavond: de site Politico meldde op basis van drie bronnen dat er een voorlopig Brexit-akkoord zou zijn, maar dat bleek voorbarig. De technische onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk waren een heel eind, maar er bleek nog geen zegen van hun politieke bazen.

Uitkomst is dat de onderhandelingen een paar dagen stil zijn gelegd: de Britse premier May en haar Europese collega’s moeten bij een top aanstaande woensdag kijken of een doorbraak mogelijk is. Grootste struikelblok is nog altijd de kwestie van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de Brexit.

2. ProRail moet geen tweede NAM worden, zegt de topman van het spoorbedrijf

Mensen die langs het spoor wonen hebben veel last van trillingen van het treinverkeer. Topman Pier Eringa van ProRail dringt er daarom op aan om nieuwe huizen beter te beschermen. "ProRail moet geen tweede NAM worden", zegt hij tegen de Volkskrant.

ProRail heeft de afgelopen jaren bij tientallen bouwprojecten aangedrongen op maatregelen om de gevolgen van trillingen te verminderen, aldus Eringa. "Wij steken onze vinger niet op om plannen te saboteren of te boycotten, maar om te waarschuwen."

3. Saudi-Arabië in het nauw door groeiende kritiek op verdwijning van kritische journalist

De Amerikaanse president Donald Trump sluit graag wapendeals af met bondgenoot Saudi-Arabië en heeft de afgelopen maanden gepleit voor een hogere olieproductie om brandstofprijzen omlaag te duwen. Maar zondag uitte ook Trump zich voor het eerst kritisch over de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi.

Turkse autoriteiten hebben de verdenking geuit dat Khashoggi, een Saudiër met een Amerikaanse verblijfsvergunning die schreef voor The Washington Post, vermoord kan zijn door de Saudische veiligheidsdienst bij een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. Saudi-Arabië ontkent dat, maar de druk op het regime neemt toe.

Als de beschuldigingen hout snijden, vindt Trump dat de VS de Saudiërs zwaar moeten straffen. Intussen maken zakelijke investeerders in Saudi-Arabië terugtrekkende bewegingen. Miljardair en ondernemer Richard Branson wil de zakelijke banden met Saudi-Arabië verbreken, als blijkt dat de beschuldigingen tegen Saudi-Arabië bewezen kunnen worden.

4. Vrienden van Jesse Klaver stomen op in Beieren, Luxemburg en België

Dit keer klopten de peilingen wel: in Beieren leed de christendemocratische CSU, de zusterpartij van Angela Merkels CDU, zondag een historisch verlies bij de regionale verkiezingen. De CSU verloor z'n absolute meerderheid en kwam uit op ongeveer 37 procent van de stemmen. Waarschijnlijk nog wel genoeg om een coalitie te vormen met conservatieve Vrije Kiezers.

Meest opmerkelijke trend: de opmars van de Groenen in Beieren, die ongeveer 18 procent van de stemmen haalden en de tweede partij van de machtige Duitse deelstaat worden.

De opmars van de Groenen in Duitsland staat niet op zich. Afgelopen weekend boekten de Groenen ook winst bij verkiezingen in Luxemburg en regionale verkiezingen in België. Kortom: GroenLinks-leider Jesse Klaver krijgt in buurlanden meer vriendjes om zich heen.

5. Trump denkt niet dat mens de oorzaak is van klimaatverandering

Was de Amerikaanse president Donald Trump er eerder nog van overtuigd dat klimaatverandering een 'hoax' is, inmiddels is hij van mening dat het bestaat, zei hij in het programma 60 Minutes van de zender CBS.

Een stap vooruit, zou je denken, maar de president denkt niet dat de mens de oorzaak is van klimaatverandering. Dat is opmerkelijk, want de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA geeft de mens wél de schuld van klimaatverandering.

Ook denkt Trump dat het klimaat uiteindelijk "vanzelf terug verandert over een paar miljoen jaar". Hij voegde nog toe dat hij niet van plan is om biljoenen dollars uit te geven aan maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hij zei dat dit "miljoenen en miljoenen banen" zou kosten.

6. Beurzen Azië fors omlaag, Europa blijft vlak 

Hoe verder na de forse beursdreun van afgelopen week? In Azië doken koersen van aandelen maandag verder omlaag, mede vanwege zorgen over nieuwe acties van de Amerikaanse president Trump. Onder meer Japan vreest dat Trump ook dat land gaat beschuldigen van 'valutamanipulatie'.

In Europa bleef het maandagochtend redelijk rustig met minieme minnen en plussen. De Amsterdamse AEX-index noteerde vlak op 516 punten. Volg de koers van de AEX op finanzen.nl.

7. Boyan Slat kan eindelijk echt oceaan gaan opruimen

Na jaren voorbereiding is het eindelijk zover: The Ocean Cleanup komt maandagochtend aan bij de drijvende vuilnisbelt van plastic in de Grote Oceaan. Een maand geleden werd de installatie van de 24-jarige Boyan Slat de oceaan op gesleept, en sindsdien is het bedrijf druk geweest met het testen ervan.

De conclusie: "Het kon bijna niet beter, het ging perfect, we zijn tevreden hoe hij zich gedroeg." Nu kan Slat dus eindelijk echt aan de slag met de installatie.

8. Grote Nederlandse bedrijven zijn goed beschermd tegen cybercriminaliteit

Grotere bedrijven in Nederland beschermen zich in vergelijking met andere landen goed tegen cybercriminaliteit, meldt het Centraal Planbureau. Nederlandse websites passen relatief vaak versleutelingsstandaarden toe en internetproviders nemen maatregelen om de impact van DDoS-aanvallen te beperken.

Toch zijn er ook zorgen. Midden- en kleinbedrijven zijn namelijk een stuk kwetsbaarder. Zij nemen veiligheidsmaatregelen als encryptie bij het versturen en opslaan van data minder vaak, en lopen daardoor risico's die vermeden kunnen worden. Ook gebruiken de kleinere bedrijven minder sterke wachtwoorden en worden computers regelmatig niet geüpdatet.

9. Elon Musk wil Mars koloniseren: dit is zijn tijdschema

Ambitie heeft Elon Musk genoeg. Hij wil met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX naar Mars en de planeet geschikt maken voor menselijke bewoning. Business Insider zette op een rij welke data hij daarvoor heeft genoemd. Zo moet in 2025 de eerste mens voet op de rode planeet zetten.

Overigens plaatst een Nederlandse ruimtevaartkenner grote vraagtekens bij de plannen van Musk.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Niet zo goed waarschijnlijk, want het is ontzettend moeilijk om je gedrag te veranderen. Managementexpert Ben Tiggelaar heeft daar een paar belangrijke tips voor. - Ten eerste is het, als je je gedrag wil veranderen, belangrijk om te bepalen wat je doel is. Vervolgens is het goed om na te denken over hoe je dat doel bereikt. Tot slot is het een stuk makkelijker om dat doel te bereiken, als je bedenkt wat je helpt om je nieuwe gedrag vol te houden. - Klinkt dat nog een beetje vaag? Via de link in onze bio lees je meer. - Foto: Elisabeth Ismail - #carrière #slim #tips #lifehack #lifehacks #intelligent #inteliggence #ontwikkeling #persoonlijkeontwikkeling #stoptober #stoppenmetroken #verslaafd #psychologie #quote #quotes #workworkwork #succes #ondernemen #business #economie #businessinsider #businessinsidernl #lifestyle #inspiratie #productiviteit #advies #innovatie #entrepreneur

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op