Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Drie kolencentrales sluiten is het meest effectief om CO2-uitstoot te verlagen
Het vervroegd sluiten van nog eens drie Nederlandse kolencentrales is haalbaar, betaalbaar en de meest effectieve manier om de uitstoot van broeikasgassen fors te verlagen. Dat stellen Natuur & Milieu, Greenpeace en het Longfonds op basis van een studie van onderzoeksbureau CE Delft.
De drie organisaties gaven CE Delft de opdracht de consequenties te onderzoeken van een vervroegde sluiting van de Eemshavencentrale, Maasvlaktecentrale en Centrale Rotterdam, per 1 januari 2020. De sluiting van de centrales zou, samen met de compensatie voor de gederfde inkomsten van de eigenaren, zorgen voor een stijging van de energierekening van ongeveer 15 euro per huishouden per jaar.
2. Picnic heeft in de gebieden waar het actief is ruim de helft van de markt voor onlineboodschappen in handen
Online supermarkt Picnic streeft in rap tempo Albert Heijn voorbij bij het thuisbezorgen van boodschappen. In de 29 gebieden waar het bedrijf actief is, had Picnic in het eerste kwartaal van dit jaar een marktaandeel van 52,7 procent tegen 30,7 procent voor Albert Heijn, meldt Distrifood. Maar aangezien Picnic nog maar in een beperkt aantal gebieden bezorgt, is Albert Heijn landelijk gezien hoogstwaarschijnlijk nog wel groter.
3. Volkswagen wil MAN en Scania nog voor de zomer afsplitsten
Het Duitse autoconcern Volkswagen wil zijn vrachtwagen- en bussendivisie ergens in de komende maanden zelfstandig naar de beurs brengen. Met de beursgang van onder meer de merken MAN en Scania die ergens in de komende maanden moet plaatsvinden kan Volkswagen miljarden euro's ophalen om te investeren in de truckmerken.
Verder overweegt Volkswagen nog een aantal activiteiten af te stoten om meer geld in de kas te krijgen. Er is vooral veel geld nodig voor de ontwikkeling van elektrische auto's.
4. Amazon biedt werknemers die eigen bezorgbedrijfje willen begin een ontslagpremie tot 10.000 dollar
De Amerikaanse webgigant Amazon wil minder afhankelijk worden van grote bezorgbedrijven als FedEx, UPS en US Postal Service en stimuleert het eigen personeel een eigen bezorgbedrijfje te beginnen. Werknemers krijgen behalve de belofte van een "vast bezorgvolume" ook tot 10.000 dollar en drie maandsalarissen mee.
5. Bedrijven staan te springen om werknemers: 5 sectoren met de meeste vacatures
De spanning op de arbeidsmarkt blijft toenemen. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal vacatures door naar 88 per 100 werklozen, becijferde het CBS. Een kwartaal eerder waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen.
De handel is de bedrijfstak met zowel de meeste vacatures (56 duizend) als de grootste stijging. Na de handel zijn de zakelijke dienstverlening (44,7 duizend vacatures), zorg (35,7 duizend vacatures ) industrie (23,3 duizend vacatures) en horeca (22,8 duizend vacatures) de sectoren waar de meeste vacatures openstaan.
6. Ernstig lek in WhatsApp maakt afluisteren mogelijk, update de app zo snel mogelijk
WhatsApp heeft maandag een ernstig lek gedicht in zijn iOS- en Android-app waardoor het mogelijk is om smartphonegebruikers te bespioneren. Volgens de Financial Times zou de Israëlische NSO Group van deze kwetsbaarheid gebruik hebben gemaakt om een mensenrechtenadvocaat af te luisteren.
WhatsApp ontdekte het lek begin mei. Het bedrijf, dat onderdeel is van Facebook, raadt gebruikers aan om de app zo snel mogelijk te updaten.
7. Bayer moet stel vergoeding van $2 miljard betalen vanwege onkruidverdelger Roundup
Het Duitse chemieconcern Bayer moet van de rechtbank in Californië een schadevergoeding van 2 miljard dollar betalen aan een stel dat zegt kanker te hebben gekregen door onkruidverdelger Roundup. En dat is niet de eerste keer.
Bayer werd eerder al veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen van ongeveer 80 miljoen dollar. De reden is dat Roundup, het bestrijdingsmiddel, wordt gemaakt op basis van glyfosaat. Die stof, die door het Amerikaanse chemie- en zadenbedrijf Monsanto op de markt werd gebracht, is eerder door de rechtbank aangemerkt als kankerverwekkend.
8. Nederlandse zonne-auto Lightyear wordt op 25 juni onthuld
Rijden op zonne-energie? Een startup uit Helmond maakt het binnenkort mogelijk. Lightyear onthult op 25 juni het eerste prototype van zijn zonne-auto.
De wagen heeft zonnecellen op het dak en kan tot 800 kilometer rijden op een volle accu. De productieversie moet in 2020 leverbaar zijn voor een prijs van 120.000 euro. Bijna honderd mensen hebben al een exemplaar gereserveerd.
9. Vete tussen beautyvloggers kost James Charles flink wat bereikswaarde: teller blijft dalen
De Amerikaanse beautyvlogger James Charles heeft binnen enkele dagen miljoen volgers verloren, nadat medevlogger Tati Westbrook hem beschuldigde van onfrisse praktijken. De 43 minuten durende video die Westbrook afgelopen vrijdag online gooide is wereldwijd tientallen miljoenen keren bekeken.
Op de site Socialblade kun je volgen het het gaat met het aantal YouTube-abonnees van bekende vloggers. De live-teller van Charles in inmiddels gezakt tot zo'n 13,5 miljoen. Westbrook heeft er op haar beurt een paar miljoen volgers bij en rukt op richting de 10 miljoen.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:
- Britse anti-Brexitpartijen vechten elkaar de tent uit, Nigel Farage lacht in zijn vuistje
- 11 leuke weetjes over het duurste en meest over-the-top hotel ter wereld – inderdaad: het staat in Dubai
- Tesla kan 2 dingen doen met de miljardeninjectie van beleggers
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!