Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De huizenprijzen in het derde kwartaal lagen 9,7 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars donderdag bekend. De gemiddelde woning kost nu 264.000 euro, zo’n 10 procent meer dan een jaar geleden. Bijna een kwart van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht.

Wel blijft het aanbod in populaire regio’s erg krap. In steden als Amsterdam, Leiden en Delft werden in het derde kwartaal tot 15 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Vooral voor starters en huishoudens met beperkte financiële middelen wordt het vinden van een woning in de Randstad steeds moeilijker.

2. Matthijs van Nieuwkerk en andere grootverdieners bij de publieke omroep kunnen opgelucht adem halen. Volgens bronnen die De Telegraaf sprak, gaat het kabinet-Rutte III een wet die de inkomsten van grootverdieners bij onder meer de publieke omroep moest aanpakken, in de ijskast. In 2015 verdiende DWDD-presentator Van Nieuwkerk zo’n 580 duizend euro – ruim drie keer zo veel als een ministerssalaris.

3. De energierekening gaat onder het nieuwe kabinet met zo’n 150 euro omhoog in 2019. De overheid verhoogt de heffingen op de reguliere stroomprijs die alle huishoudens betalen. Met de opbrengsten subsidieert het kabinet zonnestroom en windenergie. “Huishoudens betalen hiermee een groot gedeelte van de kosten van de energietransitie, terwijl ze al relatief zwaar belast worden”, aldus directeur Hans de Kok van prijsvergelijker Pricewise.

4. Actie tegen duurdere boodschappen! Een bonte verzameling van linkse partijen (PvdA, SP, GroenLinks) en lobbygroepen (Fietsersbond, Boekverkopersbond) keert zich tegen de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent. “Het nieuwe kabinet kiest niet voor gewone mensen, maar voor de belangen van het grote geld”, aldus Jesse Klaver.

Klopt dat? Drie jaar geleden berekende het Centraal Planbureau al dat iedereen ongeveer eenzelfde percentage van het inkomen kwijt is aan producten en diensten die onder het lage tarief vallen. Dat betreft namelijk niet alleen brood en melk, maar ook kunst, boeken en kranten, waar hogere inkomens meer aan besteden.

5. De afslankoperatie van Blokker gaat verder. Het winkelbedrijf heeft speelgoedketen Intertoys verkocht aan de Britse investeerder Alteri. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. De verkoop past in de nieuwe strategie van het bedrijf om zich volledig te richten op de filialen van Blokker. Eerder werd meubelketen Leen Bakker al verkocht.

6. Er zijn geen regels overtreden, maar waakhond ACM vindt het wel nodig om KLM en Schiphol te waarschuwen en nieuwe afspraken te maken. De luchthaven en de vliegmaatschappij gaan de laatste jaren wel erg innig met elkaar om, stelt de ACM. Daardoor is het voor concurrenten moeilijk om ertussen te komen. Ryanair heeft zich in het verleden al eens beklaagd over de voorkeursbehandeling die KLM in hun ogen krijgt op Schiphol.

7. De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen. Vorige week tikte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het bedrijf nog op de vingers, omdat de productnamen op de verpakkingen misleidend zouden zijn. Nu zegt de warenautoriteit dat de klacht niet ging over producten die in de schappen liggen, maar gaat over de aanduidingen op de website van het bedrijf.

8. Harde Brexit, harde schade. Volgens nieuwe berekeningen van econoom Hugo Erken van Rabobank kan de Britse economie een ‘verlies’ van liefst 18 procent van het nationaal inkomen incasseren in 2030: een totaalbedrag van 450 miljard euro.

Een harde Brexit is het scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel blijft van de Europese interne markt en er aanzienlijke handelsbarrières komen, omdat de EU en de Britten terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Voor Nederland raamt Rabobank de schade in dat geval op 4 procent van het nationaal inkomen in de periode tot 2030: 4.000 euro per wekende Nederlander.

9. Zo’n harde Brexit is inmiddels niet meer ondenkbaar. De Britse minister van Financiën Philip Hammond wil draaiboeken maken voor het geval zijn land er niet uit komt met de EU in de Brexit-onderhandelingen. Hij zet liever in op een goede deal, maar lijkt zich neer te leggen bij de mogelijkheid dat dat begin volgend jaar al een gepasseerd station is.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Richard Branson geeft een inkijkje in zijn 13 jaar oude vete met Donald Trump

Zijn we op weg naar een nieuwe hypotheekcrisis?

Een 83-jarige vrouw is na 60 jaar met haar ‘broer’ herenigd – en ontdekt dat hij een van de rijkste mannen op aarde is