Griekenland moet fors bezuinigen en hervormen, maar daar staat mogelijk ook een groot nieuw steunbedrag tegenover van liefst 86 miljard euro. Maar waar komt dat bedrag vandaan?
86 miljard euro. Dat heeft Griekenland de komende drie jaar nodig om niet in de financiële afgrond te vallen. Het voorlopige akkoord dat Griekenland en zijn schuldeisers maandag sloten over nieuwe steun in ruim voor harde bezuinigingen en hervormingen, stoelt op nieuwe berekeningen van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie.
Weekblad Der Spiegel licht op zijn website toe, op basis van eigen bronnen, hoe de rekenmeesters van de ’trojka’ tot dat bedrag zijn gekomen.
– 35 miljard euro is de komende drie jaar nodig om oude schulden terug te betalen. Dit is inclusief de achterstallige betaling van 1,5 miljard euro aan het IMF. Per saldo gaat het hierbij om het rondpompen van geld: de schuldeisers verstrekken nieuwe leningen, zodat ze oude leningen terugkrijgen. Dit geld komt feitelijk niet in de Griekse economie terecht.
– 17,8 miljard euro is nodig voor rentebetalingen op de staatsschuld. Ook hier gaat het dus om leningen die in de vorm van Griekse betalingen weer terugvloeien naar de schuldeisers.
- 25 miljard euro is nodig om brakke Griekse banken van betere financiële buffers te voorzien. Dit bedrag is mede nodig, omdat de Griekse economie het afgelopen halfjaar weer in recessie is geraakt en het percentage wanbetalingen bij bedrijfsleningen en particuliere kredieten naar verwachting fors kan oplopen. Dit is geld wat wel in Griekenland blijft.
- 11,5 tot 14,5 miljard euro is nodig om achterstallige rekeningen van de Griekse overheid te betalen. Dat heeft onder meer te maken met feit dat de Griekse staat pensioenkassen en andere sociale fondsen heeft 'geplunderd' om lopende uitgaven en terugbetalingen aan de schuldeisers te voldoen. Dit geld komt in principe dus ten goede aan Griekse instellingen.
Bij elkaar komen bovenstaande bedragen neer op ruim 92 miljard euro. Daarvan gaat dus ongeveer 40 miljard euro naar Griekse banken en andere instituties als pensioenfondsen; ongeveer 52 miljard euro vloeit terug naar de schuldeisers in de vorm van schuldaflossing en rentebetalingen.
Uiteindelijk komen de schuldeisers op 86 miljard euro aan nieuw benodigde leningen, want ze rekenen erop dat Griekenland de komende drie jaar, via een overschot op de begroting exclusief rentebetalingen en aflossingen, zes miljard euro zelf kan bijdragen. Door de recessie wordt voor dit jaar op een zogenoemd 'primair' tekort van één procent gerekend,. Maar in de jaren daarna moet dat omslaan in een overschot op de Griekse staatsbegroting, zo schetst Der Spiegel.
Lees ook
Thijs Peters: Griekenland wordt de komende drie jaar een kolonie van de EU, met dank aan Tsipras
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl