Eten is geweldig. Het smaakt goed, geeft de broodnodige brandstof en het is een goed excuus om gezellige avondjes door te brengen met vrienden en familie.

Maar ondertussen vinden we gezondheid en de invloed van voedsel daarop belangrijk, en daarom wemelt het van de fabeltjes en misverstanden.Veel van die mythen worden al generaties lang aan elkaar doorgegeven en in het huidige internettijdperk duiken ze ook veelvuldig op.

Om veelvoorkomende misverstanden over eten uit de wereld te helpen, hebben we een aantal van de belangrijkste nauwkeurig onder de loep genomen.


MYTHE: Melk is goed voor je!

Dit fabeltje is het gevolg van succesvolle reclamecampagnes, zoals Melk, de witte motor.  Dat melk welhaast magische eigenschappen heeft, zit inmiddels diepgeworteld in ons brein.

Nog altijd wordt in veel landen aangeraden om meerdere glazen melk per dag te drinken, vooral vanwege het calcium en de vitamine D.

Maar er zijn meerdere onderzoeken die hebben aangetoond dat er geen verband is tussen meer melk drinken en het voorkomen van botbreuken. Sommige onderzoeken hebben zelfs een verband gevonden tussen melkconsumptie en vroegtijdige sterfte.


MYTHE: "An apple a day keeps the doctor away"

Appels zitten vol met vitamine C en vezels en dat is allebei goed voor de gezondheid op lange termijn. Maar dat betekent niet dat dit het enige is dat je nodig hebt. Er zijn genoeg virussen en bacteriën waar appels op geen enkele manier tegen beschermen.

Met andere woorden: het is geen wondermiddel. Dus haal die griepprik maar gewoon als je kwetsbaar bent, ook als je elke dag een appel eet.


MYTHE: Kinderen worden hyperactief van suiker

Er zijn vele onderzoeken die hebben geprobeerd bewijs te vinden voor de stelling dat kinderen hyperactief worden van suiker, maar dat is nooit overtuigend gelukt.

De mythe heeft veel aan kracht gewonnen in 1974 doen dr. William Crook een brief schreef aan de American Academy of Pediatrics en het instituut dat publiceerde: “Pas in de afgelopen drie jaar ben ik me er bewust van geworden dat suiker een van de hoofdoorzaken is van hyperactiviteit.”

Maar het National Institute of Mental Health stelt: “Het idee dat suiker de oorzaak is van ADHD of anders de symptomen in elk geval erger maakt is populair, maar er is meer onderzoek dat deze theorie van tafel veegt dan dat de theorie kan onderbouwen.”


MYTHE: Van chocola krijg je acne

Wetenschappers hebben tientallen mensen een maand lang repen gegeven die 10 keer zoveel cocola bevatten dan gebruikelijk en tientallen andere kregen nep-chocoladerepen.

Toen ze daarna pukkeltjes gingen tellen bleek er “geen verschil” te zijn tussen de twee groepen. Zowel de chocola zelf als het vet bleek geen enkel effect te hebben op acné.


MYTHE: Je wordt sneller dronken door energiedrankjes te mixen met alcohol.

Het blijkt dat je er alleen maar meer energie van krijgt.

Het probleem is wel dat je je door het extra energie-shot minder dronken voelt dan je eigenlijk bent en daardoor mogelijk meer alcohol gaat drinken dan normaal.


MYTHE: Van veel wortels eten kan je 's nachts beter zien

Wortels bevatten veel vitamine A en dat is goed voor je ogen, zeker voor mensen met slechte ogen. Maar er heel veel van eten geeft je niet zulke superogen zoals vaak wordt beweerd.

De mythe is waarschijnlijk ontstaan als gevolg van een stukje Britse propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog. De regering wilde nieuwe geheime radartechnologie geheimhouden en beweerde dat hun piloten zo goed konden zien door het eten van wortels, dat ze 's nachts aanvallen konden uitvoeren.


MYTHE: Iedereen moet acht glazen water per dag drinken

Drinken is erg belangrijk, maar het is onzin dat iedereen acht glazen water per dag nodig heeft.

Bij gezonde mensen hebben onderzoekers geen enkel verband weten te vinden tussen de inname van water en nierproblemen, hartziektes of de gezondheid van de huid.

Wel is water een geweldig calorievrij alternatief voor andere drankjes, zeker voor frisdrank en allerhande sportdrankjes. Een goede vuistregel is om alleen te drinken als je dorst hebt - het tellen van glazen is niet nodig.


MYTHE: Door veel te eten voordat je gaat drinken blijf je nuchter

Eten voordat je gaat drinken helpt je lichaam om alcohol op te nemen, maar zorgt alleen dat alcohol langzamer in je bloed terechtkomt, maar de uiteindelijke hoeveelheid blijft hetzelfde.

Je lijf neemt alcohol langzamer op na een stevige maaltijd, dus kan wel helpen een zware kater te voorkomen. Veel eten ná het drinken helpt echter nauwelijks tegen een kater.

LEES OOK: Maserati’s, cheeta’s en privéjets: dit is hoe de ‘Rich Kids of Instagram’ de zomer doorkomen