Je baas om opslag vragen kan voor sommige mensen een heikele, ja, zelfs zenuwslopende aangelegenheid zijn.

En waar sommige mensen natuuurlijke onderhandelaars zijn, daar bakt het merendeel helemaal niets van.

Business Insider sprak onlangs met Michael Wheeler. Hij is docent aan de Harvard Business School en verzorgt onder andere de module Negotiation Mastery – ofwel: leren om te onderhandelen.

Lees hier de 8 tips van Wheeler over hoe je je baas zo gek krijgt jou meer te betalen.

1. Staar je niet blind op het loon

“Overweeg andere vormen van compensatie naast het maandsalaris”, aldus Wheeler. “Denk aan bonussen, een andere invulling van je functie, secundaire arbeidsvoorwaarden, werkruimtes en ga zo maar door. Beperk je dus niet alleen tot de renumeratie in klinkende munt.”

Denk bij andere vormen van compensatie ook aan de reiskostenvergoeding, meer flexibiliteit of meer vakantiedagen.

"Zorg altijd dat je duidelijk voor ogen hebt, waarop je wilt inleveren en waarop pertinent niet. Dat is belangrijk om helder te krijgen wat het beste is voor jou en je carrière, zowel op de korte als lange termijn", aldus Wheeler.

2. Leg de lat hoog

Ga eens na wat de gebruikelijke maximumbeloning is voor iemand met jouw functie en ervaring. Bedenk vervolgens argumenten waarom jij dat maximum zou moeten krijgen.

"Een stretchdoel is een zeer ambitieus eindresultaat dat nochtans niet helemaal buiten jouw bereik ligt. In dit geval is het stretchdoel een salaris of compensatiepakket dat hoger is dan je denkt te kunnen realiseren. Met een stretchsalaris voor ogen ontwikkel je sneller de mentaliteit die nodig is om jezelf en jouw kwaliteiten goed te verdedigen en te promoten."

3. Probeer een goede balans te vinden

"Onderhandelen is een delicate kunst. Je moet enthousiast zijn zonder hebzuchtig over te komen - en duidelijk zijn zonder gretig te lijken."

Volgens Wheeler zijn leidinggevenden eerder geneigd tot het toekennen van een salarisverhoging wanneer ze je mogen. De consequentie van deze open deur is dus dat je jezelf moet promoten, zonder vervelend over te komen.

4. Houd rekening met andermans positie

Jezelf promoten is weliswaar belangrijk, zorg tegelijk wel dat je de belangen en zienswijze van je werkgever niet uit het oog verliest.

"Te veel mensen tuimelen in de valkuil dat ze de situatie alleen vanuit hun eigen perspectief bekijken", aldus Wheeler.

5. Zorg dat je je antwoord klaar hebt

Wheeler houdt van de uitspraak 'Nee heb je, ja kun je krijgen.'

"Maak een lijst van elke argument dat je werkgever mogelijk wil gebruiken om je verzoek niet te honoreren. Benoem de voors en tegens. Verzin vervolgens solide antwoorden die geen irritatie oproepen."

6. Oefen van tevoren

Oefen met een vriend voordat je bij de baas aanklopt. Als je je vriend niet kan overtuigen, vergeet het dan maar bij je werkgever.

7. Je timing moet strategisch zijn

Plan je afspraak op een tijdstip waarop je baas echt tijd heeft en niet iets anders aan zijn hoofd heeft.

"Waarschijnlijk is het onverstandig om je werkgever op maandagochtend aan te spreken, wanneer hij of zij zich klaarmaakt voor een werkweek. En vrijdag laat in de middag is evenmin handig. Leidinggevenden zijn dan meestal bezig met losse eindjes af te wikkelen, zodat ze ongestoord het weekeind kunnen ingaan."

8. Zorg goed voor jezelf

"Onderhandelen doe je zowel met je hart als met je hoofd. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent. En neem even de tijd voordat je het gesprek ingaat. Tijd om je ogen te sluiten, rustig adem te halen en in balans te komen."

LEES OOK: 24 tactieken om andere mensen te manipuleren