Er is één taal die iedereen over de hele wereld spreekt: lichaamstaal. Het belang daarvan mag nooit onderschat worden.
Sommige trucjes, zoals niet vergeten te lachen, zijn makkelijk toe te passen in het dagelijks leven. Maar er zijn andere technieken die ondanks dat ze vrij gangbaar zijn wat moeilijker in te zetten zijn.
Toch kunnen die een enorm verschil maken.
Hier zijn acht sterke signalen die je met je ‘body language’ kunt geven en waar je de rest van je leven profijt van hebt als je ze eenmaal onder de knie hebt.
1. Spiegel degene met wie je praat
Spiegelen kan moeilijk zijn om onder de knie te krijgen. Maar als je het doet toon je respect en instemming, zegt HR-specialist Rosemary Haefner van CareerBuilder.
Het is moeilijk om het subtiel te doen, zonder dat het eruitziet als na-apen of iemand belachelijk maken, maar het is - mits goed uitgevoerd - absoluut een van de beste manieren om een goede indruk te maken.
2. Loop energiek en met een duidelijk doel
Niet iedereen loopt met zelfvertrouwen. Sommige mensen gaan met een onhandig schuifelpasje door het leven.
De manier van lopen veranderen kan heel moeilijk zijn. Maar als je het beetje bij beetje verbetert, helpt het tegen snelle oordelen van andere mensen over je zelfvertrouwen, aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid, schrijft Scientific American.
3. Hou goed oogcontact
Je ogen zeggen alles.
Mensen met een onzekere blik komen vaak bang, afgeleid of oneerlijk over. Ook het houden van oogcontact is een moeilijke techniek om te leren beheersen, omdat het voor veel mensen onnatuurlijk voelt. Maar het is iets dat je enorm vooruit kan helpen in je sociale en professionele leven.
Gelukkig zijn er een aantal simpele technieken om beter oogcontact te maken als je het idee hebt dat jouw blik niet echt voldoet.
In How To Talk To Anyone adviseert communicatie-expert Leil Lowndes "dat je moet doen alsof je ogen vastgeplakt zitten aan je gesprekspartner met een kleverige en warme toffee".
Als je dit trucje eenmaal onder de knie hebt, zal je onmiddellijk een verbetering zien in je face-to-face-contacten met anderen.
4. Stop je handen niet weg
Het is zeker voor wat nerveuzere mensen soms lastig te bedenken wat je met je handen moet doen. Daardoor verdwijnen ze vaak dwangmatig in je zakken of sla je je armen over elkaar. Dat zijn op zich hele logische bewegingen, maar ze zorgen voor een wat negatieve uitstraling.
Zoals Business Insider eerder al schreef is het belangrijk je handen zichtbaar te houden om te voorkomen dat het lijkt of je iets te verbergen hebt.
Verwelkom andere mensen en geef ze de gelegenheid jou meer te vertrouwen door een opener lichaamstaal te gebruiken. Voorkom defensieve houdingen, zelfs als je je zo voelt.
5. Ga niet zitten wiebelen, maar wees ook niet te stijf
Sommige mensen zijn gewoon een beetje zenuwachtig. Ze trommelen met hun vingers op de tafel, tikken met hun voeten of frummelen aan het haar. Het probleem is dat dat aangezien kan worden voor oneerlijkheid of angst.
Dat is misschien algemeen bekend, maar Dr. Lillian Glass, gedragsanalist en lichaamstaalexpert die heeft samengewerkt met de FBI, zegt tegen Business Insider dat je ook goed op moet letten op mensen die helemaal niet bewegen.
"Dat kan dan een teken zijn van het primitieve neurologische 'vechtgedrag' in plaats van 'vluchtgedrag', omdat het lichaam zich klaar maakt voor een mogelijke confrontatie", zegt Glass. "Als je aan het woord bent in een normaal gesprek is het natuurlijk dat je lichaam heel subtiel en ontspannen en grotendeels ook onbewust beweegt. Dus als iemand heel verstijfd is, is dat vaak ook een signaal dat er iets aan de hand is."
Als je erin slaagt een balans te vinden tussen onrustig op en neer wiebelen en totale stijfheid kan je een veel betere indruk maken op anderen.
6. Zit recht
Je ouders hadden gelijk toen ze steeds maar aan het zeuren waren over je onderuitgezakte houding toen je een verveelde puber was.
"Als je achteruit leunt in je stoel zien personeelswervers dat als teken dat je niet echt geïnteresseerd bent in de vacature of dat je het sollicitatiegesprek zelf niet zo serieus neemt. En dat helpt niet om de baan te krijgen", zegt loopbaanadviseur Amanda Augustine van TopResume tegen Business Insider. "Bovendien kan voor- of achterover hangen in je stoel duiden op een gebrek aan zelfvertrouwen."
Ze beveelt daarom aan dat je moet zitten alsof er touw vanaf je kruin naar het plafond loopt. Rechtop zitten wordt gezien als teken van intelligentie, zelfvertrouwen en geloofwaardigheid, legt ze uit.
Iedereen met een slechte houding kan je vertellen dat het corrigeren daarvan niet altijd even makkelijk is, maar het is op lange termijn absoluut de moeite waard.
7. Werk aan je handdruk
Niemand wil een slap handje krijgen. Op LinkedIn schrijft mede-oprichter Ashish Arora van Infoshore dat een "zwakke handdruk voor veel mensen gelijk staat aan een zwakke persoonlijkheid".
Maar hoe moet je een goede handdruk geven?
Arora legt het ons uit: "Als je knijpt met je hand moet de grip stevig genoeg zijn om de botten van de hand van de ander licht tegen je huid aan te voelen drukken. Hou dezelfde druk als je twee of drie keer redelijk stevig schudt in verticale richting. Hou daarbij oogcontact en blijf vriendelijk lachen."
8. Doe het rustig aan
Als je nerveus bent, ga je haast vanzelf een stuk sneller praten en bewegen.
Maar volgens leiderschapsexpert Peter Economy is het veel beter om het wat rustiger aan te doen: "Als we precieze bewegingen maken, komt dat krachtiger over dan zomaar wat doen. Onze eigen hersenen weten dat en die van ieder ander ook."
Dus adem diep in, doe het rustiger aan en wees je bewuster van je bewegingen tijdens je volgende vergadering. Dan kom je met veel meer zelfvertrouwen over.