Niet iedereen in Duitsland schrikt van de voortvarendheid waarmee de Europese Centrale Bank de inflatie in de eurozone wil aanzwengelen. Analist Arne Petimezas van AFS Group legt uit.
1.Sabine Lautenschläger, sinds januari 2014 ECB-directielid en daarvoor vice-president van de Bundesbank, heeft afgelopen donderdag bij het rentebesluit van de ECB tegen tegen haar oude baas gestemd. Vorige week verruimde de ECB het monetaire beleid. En volgens ECB-president Mario Draghi stemde een “comfortabele meerderheid” voor.
Achteraf werd naar de media gelekt dat Jens Weidmann, de president van de Bundesbank en tot begin dit jaar Lautenschlägers meerdere, tegen de verruiming stemde. Heel verrassend is dat niet, want Weidmann vindt het niet nodig om de inflatiedoelstelling van 2 procent ook van de onderkant te verdedigen, wanneer de inflatie zoals nu gevaarlijk laag is. Heel gek is het niet dat Weidmann weinig bezorgd is over deflatie, want Duitsland is de grootste schuldeiser in de eurozone en heeft vanuit dat oogpunt weinig baat bij lage rentestanden. En bovendien schreeuwt de Duitse pers moord en brand bij lage rentestanden, niet wetend dat de ECB nog steeds niet genoeg heeft gedaan.
Daarom was het moedig van Lautenschläger dat zij op de Duitse radio de verruiming van donderdag verdedigde en zei dat de ECB het niet op Duitse spaarders heeft gemunt. Tegen Deutschlandfunk zei Lautenschläger dat de ECB het monetaire beleid afstemt voor de gehele eurozone, niet alleen Duitsland. “Je kan geen geld sparen als je geen werk hebt. En als de economische toestand uiteindelijk zo zwak is dat er geen economische groei mogelijk is, dan moet de ECB bij zichzelf te raden gaan: hoe kan ik er voor zorgen dat economische groei wordt gecreëerd, dat inflatie stijgt… hoe kan er voor zorgen dat banen veilig zijn en blijven, en dat nieuwe banen kunnen worden gecreëerd?”
2.Ignazio Visco, dat is de topman van de Italiaanse centrale bank en tevens ECB-bestuurslid, heeft afgelopen weekend ook een duit in het zakje en zei dat de ECB klaar moet staan om het monetaire beleid verder te verruimen. “Zoals de aankondiging van het aankoopprogramma van door onderpand gedekte obligaties laat zien, moeten we niet aarzelen om meer maatregelen te nemen, als ze nodig zijn om monetaire stabiliteit te garanderen,” zei Visco tegen de krant La Repubblica.
Na het rentebesluit is de markt iets minder somber geworden over de economie van de eurozone. De inflatieverwachtingen voor de kortere termijn zijn iets opgelopen en de langere rentestanden wat gestegen, wat aangeeft dat de obligatiemarkt ietsje meer groei verwacht. Het is echter nog steeds niet genoeg en de ECB moet de geldpers harder laten rollen, liefst in combinatie met een fiscaal stimuleringsprogramma, om de economie te reflateren en uit de depressie te krijgen.
3.Ook minister van Financiën Jeroen Dijssebloem steunt de ECB’s monetaire verruiming van afgelopen donderdag, die de aankoop van Nederlandse hypotheekobligaties kan inhouden. Afgelopen weekend tijdens het Ambrosetti Forum in het Italiaanse Cernobbio zei Dijsselbloem instemmend dat zij [de maatregelen van donderdag] het verruimingspakket van juni ondersteunt.” De vraag is of DNB-president Klaas Knot ook voor stemde. Knot stemt vaak mee met Bundesbank president Jens Weidmann en die stemde tegen.
4.Volgende week stemmen de Schotten over uittreding uit het Verenigd Koninkrijk, en volgens een peiling van YouGov is voor het eerst dit jaar is een krappe meerderheid van 51 tegen 49 procent voor afscheiding. En dat is opvallend, want een jaar geleden was de campagne voor onafhankelijkheid op sterven na dood, en in de onsterfelijke woorden van een door de Financial Times, geciteerde Labour-parlementariër “hoefden alleen nog de gewonden (lees: de separatisten) een genadeschot te krijgen.”
Beleggers worden ook meer en meer nerveus vanwege een eventuele afscheiding en alle onzekerheden die dit met zich mee zou brengen, wat zich vertaalt in een forse daling van het pond. Daarnaast zijn conservatieve backbenchers aan de stoelpoten van premier David Cameron gaan zagen. Hij kan het premierschap en het leiderschap van de conservatieve partij verliezen, als hij Schotland verliest.
5.My First Sony? Neen. My First Profit. Sony zal volgens topman Kazuo Hirai het volgende boekjaar, dat begint op 1 april 2015, “zeer winstgevend zijn.” Hirai, die de uitspraken deed tegen de Franse krant Les Echos, moest in juni nog zijn excuses aanbieden omdat Sony in het lopende boekjaar voor de zesde keer in zeven jaar verlies zal lijden.
6.Amazons Fire Phone komt naar je toe. Nou bijna dan. Amazon gaat mogelijk de smartphone ook buiten de VS introduceren, namelijk in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Financial Times is Amazon in vergevorderd overleg om via Telefonica's O2 het toestel in het Verenigd Koninkrijk aan de man brengen en om de strijd aan te gaan met de premium smartphones van Apple en Samsung.
7.Royal Dutch Shell zal aan de Russische sancties hoogstens een vleeswond overhouden. Topman Ben van Beurden zei afgelopen weekend tegen de NRC dat de schade “miljoenen dollars” en niet honderden miljoen dollars zal bedragen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Europese Unie begin deze week de financiële sancties tegen Rusland uitbreiden en meer personen en bedrijven op de Zwarte lijst zetten.
8.Hij groeit, de Franse economie Franse. Volgens de Banque de France steeg het bruto binnenlands product in het derde kwartaal waarschijnlijk met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat is nog steeds een slakkentempo, maar wel beter dan de nulgroei die we in de eerste helft hebben gezien.
9.Daar gaat de Russische economie. Volgens Automobilewoche gaat Volkswagen de productie bij de fabriek in Kalgua dit jaar verlagen van 150.000 naar 120.000 voertuigen vanwege de zwakke economie. De Wall Street Journal weet er nog aan toe te voegen dat de fabriek voor 10 dagen dicht gaat.
10. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend licht rood. Het mag niet echt een naam hebben, want de meeste Europese beurzen boekten vrijdag de vierde weekwinst op rij, gesteund door de onverwachte verruiming door de ECB. De beursagenda is vandaag leeg, en pas later in de week wordt het spannender met een toespraak van ECB-president Draghi op donderdag en de Amerikaanse detailhandelsverkopen op vrijdag.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl