Ik heb de Google Pixel XL nu een paar weken gebruikt en de telefoon brengt een aantal tekortkomingen van de iPhone goed aan het licht.

Let wel, alles is subjectief. De iPhone heeft een aantal fantastische functies en kenmerken die de Pixel niet heeft en het Apple-ecosysteem is een klasse apart.

Maar, wauw, wat is de Pixel goed.

Ik moet hierbij ook opmerken dat ik de Pixel XL vergelijk met mijn iPhone 6S Plus en niet de iPhone 7. Dit omdat ik meer ervaring heb met de 6S Plus, die ik de afgelopen negen maanden als telefoon heb gebruikt.

Daarnaast verschilt de 6S Plus ook niet veel van de iPhone 7. De prestaties van beide telefoons zijn vergelijkbaar, en de betere camera van de iPhone 7 is niet zo belangrijk als een aantal van de functies waarover de Pixel beschikt.

Dit is waarom ik denk dat de Pixel een betere telefoon is dan de iPhone:


De Pixel is lichter.

1

Het gewicht van mijn iPhone 6S Plus (192 gram) vond ik nooit een probleem, totdat ik de Google Pixel Xl oppakte (168 gram). De iPhone 7 Plus is iets lichter dan de 6S Plus met een gewicht van 188 gram, maar het scheelt maar 4 gram. De iPhone 7 vind ik dus nog steeds zwaar vergeleken met de Pixel.

Dat de Pixel lichter is, heeft geen negatief effect op de prestaties van het apparaat. Hij ligt daardoor wel makkelijker in de hand.


Het scherm van de Pixel is verbluffend.

2

Hierboven zie je de Pixel XL en de iPhone 6S die dezelfde foto (gemaakt met de Pixel, trouwens) weergeven. Het LCD-scherm van de iPhone is prima, maar de kleuren zijn niet zo vol weergegeven en het contrast is ook minder dan op het AMOLED-scherm van de Pixel.

Het ontwerp van de Pixel is eerder functioneel dan mooi, maar het scherpere AMOLED-scherm is een stuk mooier dan het retina-scherm van de iPhone.

De iPhone 7 Plus heeft een 1080p-scherm, dat scherp genoeg is. Maar het het 1440p-scherm van de Pixel is scherper.

Belangrijker nog, het AMOLED-scherm van de Pixel zorgt ervoor dat alles mooier wordt weergegeven dan op de LCD-display van de iPhone. Video's en apps springen van het scherm af met diepe zwartwaarden en levendige kleuren op de Pixel. Alles bij elkaar opgeteld, zorgt dat voor een premium-gevoel.


De Pixel zorgt op een slimme manier voor meer grip.

3

Ik houd niet van hoesjes, maar gebruik er wel een voor mijn iPhone. Ook al zijn de metalen achterkant en randen nog zo mooi, ze bieden geen grip. Daardoor heb ik mijn iPhone al een paar keer op de grond laten vallen.

Het glazen vlak op de achterkant van de Pixel ziet er niet erg mooi uit (het ziet er beter uit op het witte model), maar het biedt wel grip voor je wijsvinger. Daardoor voelt het veiliger aan om de Pixel in je handen te houden.


De Pixel laadt snel op.

4

Hierboven zie je een batterijtest die werd uitgevoerd door YouTube-kanaal SuperSaf TV, waarin de Pixel XL, de iPhone 7 Plus en de Galaxy S7 Edge worden vergeleken. Na twee uur aan de lader is de Pixel XL bijna helemaal opgeladen. De iPhone 7 Plus ligt op dat moment op 72 procent. De Galaxy S7 won de wedstrijd. Binnen anderhalf uur was het toestel van Samsung helemaal opgeladen.

Snel opladen is erg belangrijk. De USB-C-oplader van de Pixel is sneller dan de iPhone, die relatief langzaam oplaadt. Ik vond dat een van de moeilijkste dingen om weer aan te wennen toen ik terugging naar de iPhone.


De Pixel voelt sneller aan.

Ik kan Android zo aanpassen dat het sneller aanvoelt dan iOS, door animaties in te korten of helemaal weg te halen.

iOS, anderzijds, laat me niets aanpassen aan de animaties.


De Pixel heeft een betere accuduur, dankzij Android.

De batterijbesparende Doze-functie van Android is ontzettend effectief. Het slaagt erin energie te besparen op een manier die ik niet gewend ben van iOS.


De Pixel is kleiner, maar het scherm is net zo groot als dat van de iPhone.

6

Het verschil is klein, maar het is er wel en dat is merkbaar op een apparaat dat je dagelijks meerdere malen gebruikt.

Als je kijkt naar hoeveel van de voorkant van de telefoon scherm is, dan zit de iPhone op 67,7 procent. De Pixel komt uit op 71,2 procent.


Over het algemeen vind ik Android fijner.

7

Ik kan gewoon beter overweg met Android dan met iOS.

Apple heeft nog steeds niet helemaal door hoe ze me notificaties moeten sturen, wat Android wel goed kan. De notificaties van Android zijn beter te beheren vanaf het ontgrendelscherm, waar ik eenvoudig notificaties kan weghalen met een simpele veeg. Bij iOS kost dat een hoop klikjes. Ook is het mogelijk om de notificatie naar beneden te slepen om meer informatie te krijgen. In iOS kan dat ook, maar veel wijzer word ik daar doorgaans niet van.

Het beheer van notificaties is in Android ook beter. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe mail of Hangouts-chat begin op mijn computer, haalt Android die meldingen automatisch weg van mijn Pixel. Op mijn iPhone blijven ze staan tot ik ze weghaal.

Het is ook onmogelijk om in iOS omhoog te swipen om bijvoorbeeld de helderheid aan te passen wanneer het virtuele toetsenbord aanstaat. Op Android dat wel.

De universele terug-knop op Android is ook handig, omdat het altijd op dezelfde plek zit en altijd doet wat het moet doen. Op iOS zit die knop altijd op een andere plek.

Er is natuurlijk ook nog het klassieke argument dat apps in Android overal op het homescreen geplaatst kunnen worden, iets dat al wordt aangehaald sinds Android bestaat.

Ten slotte, voor iedereen die graag een virtuele assistent gebruikt, is de Google Assistant ook veel beter dan Siri.

LEES OOK: De iPhone gaat in Nederland meer dan 1000 euro kosten, als Apple Chinese fabrieken moet mijden