• Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland kleuren nu donkerrood op de Europese coronakaart.
  • Daarmee staat het van ons land nu op het hoogste waarschuwingsniveau.
  • Ook in andere landen stijgt het aantal positieve tests, en dus het waarschuwingsniveau.

Het merendeel van de Nederlandse provincies staat nu op het hoogste waarschuwingsniveau van de Europese coronakaart. Bij de nieuwe update van de kaart kleuren nu 8 van de 12 provincies donkerrood.

Alleen Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen blijven nog op rood staan. De eerste drie liggen echter op koers om volgende week ook naar donkerrood te gaan.

Het is voor het eerst sinds eind juli dat delen van Nederland op het hoogste niveau komen te staan. Begin oktober was Nederland helemaal oranje, het op een na laagste niveau.

De kaart wordt vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de organisatie waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken.

De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Limburg grootste brandhaard

Van de provincies is Limburg de grootste brandhaard. Daar zijn in de afgelopen twee weken 882 op elke 100.000 mensen positief getest, oftewel 1 op elke 113 Limburgers.

Daarna volgen Gelderland (afgerond 694 positieve tests op elke 100.000), Zeeland (661), Overijssel (648), Utrecht (586), Flevoland (583), Zuid-Holland (573), Friesland (550), Noord-Holland (447), Noord-Brabant (428), Drenthe (417) en Groningen (310).

Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen. Zo zou Duitsland Nederland kunnen aanmerken als 'Hochrisikogebiet'.

Als dat gebeurt, moeten mensen die in Nederland zijn geweest al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid. Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting.

Ook in andere landen stijgt het aantal positieve tests, en dus het waarschuwingsniveau. Zo gaan Vlaanderen en de Duitse deelstaten Thüringen en Saksen van rood naar donkerrood. Slovenië, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen blijven op het hoogste niveau, en ook in landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Zweden en Ierland gaan de niveaus omhoog. In Italië, Frankrijk en Portugal is de situatie vooralsnog het gunstigst.

Lees ook: