President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank kan tevreden zijn met de uitslag van de Britse verkiezingen. Het Britse pond blijft voorlopig duur en dat is een opsteker voor exporteurs van de eurozone. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. En wie is de lachende derde na de Britse verkiezingen? ECB-president Mario Draghi. Het pond kan hard blijven ten opzichte van de euro, nu Cameron steviger in het zadel zit en een EU-referendum nog wel een tijd op zich laat wachten. En vanwege de zwakke euro en harde pond heeft de eurozone in de afgelopen jaren een reusachtig handelsoverschot opgebouwd ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk.
De eurozone kan daardoor zijn problemen deels wegexporteren, wat nog wel even door kan gaan zolang Draghi aan de lopende band euro’s aan het bijdrukken is. Maar het handelsoverschot heeft ook een keerzijde. Het Verenigd Koninkrijk moet zijn handelstekort met de eurozone op de een of andere manier financieren. Dat doet het land door te lenen van de eurozone of activa te verkopen. Maar het Verenigd Koninkrijk kan niet tot in de eeuwigheid boven zijn stand leven. Op een gegeven moment komen er twijfels over de buitenlandse schuldpositie van het Verenigd Koninkrijk of de waarde van het nu overgewaardeerde pond.
2. De Britse verkiezingen roepen ook een heleboel vragen op. Premier Cameron zal proberen het EU-lidmaatschap te heronderhandelen en de uitkomst voor te leggen in een referendum. Maar niemand weet echter hoe zo’n referendum gaat uitpakken omdat de opiniepeilingen niet te vertrouwen zijn. De peilingen in aanloop naar de verkiezingen wezen op een nek-aan-nek race tussen de Tories en Labour, maar Labour is juist weggevaagd. En dan is er ook nog de Schotse kwestie: de Scottish National Party wist in de Schotse kiesdistricten 56 van de 59 zetels te vergaren, en dat roept de vraag op wat er met de Unie gaat gebeuren.
Dat de Schotten zo’n grote stempel kunnen drukken op de toekomst van het Verenigd Koninkrijk is het gevolg van het districtenstelsel. De SNP kreeg 1,5 miljoen stemmen, maar 56 zetels in het Lager Huis. De UK Independence Party van Nigel Farage is nu de op twee na grootste partij met 3,8 miljoen stemmen, maar krijgt waarschijnlijk één 1 zetel in het Lager Huis.
3. U kunt het beste uw aandelen Shell gauw verkopen, meent de beroemde short-seller Jim Chanos (speculant die gokt op koersdalingen, red.). Chanos, die zijn reputatie heeft te danken aan zijn succesvolle speculatie op het omgevallen energiebedrijf Enron, zei tijdens een hedgefondscongres in Las Vegas dat hij shortposities (gok op koersdaling, red.) heeft genomen in Shell en Shells overnameprooi BG Group.
Chanos gaf aan erg somber te zijn over de LNG-markt voor het transport van vloeibaar aardgas, waar Shell groots op in zet met de overname van BG. De vraag naar LNG is al jaren vlak en het aanbod “gaat omhoog schieten,” zo citeert persbureau Bloomberg Chanos. Shells gok op BG en de LNG-markt “is a disaster waiting to happen”, aldus de speculant. Vooralsnog gaat de markt tegen Chanos in, want indexzwaargewicht Shell won vanochtend ruim 2 procent. Voor het jaar staat Shell slechts 2,4 procent in het groen tegen een winst van ruim 13,5 procent voor de AEX.
4. Shell staat met een waar armada van 31 schepen gereed om de proefboringen in het Arctisch Gebied nabij Alaska de proefboringen in de zomer te hervatten, kopt het FD vanochtend. Volgens de krant verwacht de olie- en gasmaatschappij dit weekend definitieve toestemming te krijgen van de Amerikaanse autoriteiten om de proefboringen te mogen hervatten. Shells proefboringen in het Arctisch gebied in de afgelopen jaren zijn op hun zachtst gezegd niet van een leien dakje gegaan. De waslijst aan problemen, blunders en tegenslagen loopt uiteen van een brandend boorschip tot een gestrand boorplatform en schade aan het schip dat olievlekken moet indammen. Shell, dat naarstig op zoek is naar nieuwe oliereserves, heeft al 6,8 miljard dollar geïnvesteerd in het gebied zonder dat dit een werkende bron heeft opgeleverd.
5. De Griekse crisisonderhandelingen zijn weer als vanouds. De Griekse regering en de crediteuren van Griekenland hebben zich ingegraven en de vraag is wie op uur U het eerst met de ogen knippert.
Donderdag zei de Griekse minister van Financiën Varoufakis tegen de BBC dat hij zal proberen tijdens de vergadering met zijn collega's van de eurogroep op 11 mei het onderste uit de kan te halen. Let wel: een dag voordat Griekenland zo’n 770 miljoen euro aan het IMF moet aflossen. Varoufakis zei niet te verwachten dat er op maandag een akkoord wordt gesloten over de uitkering van 7,2 miljard euro aan noodleningen, maar dat er wel concrete vooruitgang kan worden geboekt zodat de deal in een aantal weken kan worden beklonken.
De Duitse en Oostenrijks ministers van Financiën hebben de verwachtingen voor de vergadering juist behoorlijk getemperd. De Oostenrijkse minister Schelling was helemaal somber gestemd en zei vrijdagochtend tegen persbureau Reuters dat er geen tekenen zijn dat de partijen ook maar in de buurt zijn van een redelijke oplossing. Dat is een groot probleem voor Varoufakis, want de ECB heeft hem het mes op de keel gezet.
De ECB zal op woensdag waarschijnlijk besluiten de noodfinanciering voor Griekse banken flink duurder te maken, tenzij de eurogroep na de vergadering van 11 mei met een communiqué komt waarin staat dat er concrete vooruitgang is geboekt. Anderzijds heeft de Griekse regering steeds tijd weten te winnen door in alle hoeken en gaten geld bijeen te sprokkelen. Dus het is goed mogelijk dat we volgende week een anti-climax hebben in de Griekse crisis en dat het moment suprême nog (weken) op zich laat wachten.
6. Topmannen van de Europese Centrale Bank steken de loftrompet af over de economie van de eurozone. ECB-directielid Yves Mersch zei donderdagavond in een toespraak in Barcelona dat de ECB volgende maand zijn groeiramingen zal verhogen en dat het risico op deflatie is uitgebannen. Vanochtend sprak collega Erkki Liikanen van betere groeivooruitzichten voor de eurozone dit jaar. Afgelopen maart voorspelde de ECB een groei van 1,5 procent in 2015 en 1,9 procent in 2016.
7. De beurs van Londen is vanochtend koploper in een groen Europa, na de verrassende verkiezingsoverwinning van de Conservatieven onder leiding van premier Cameron. Volgens de BBC zullen de Tories 329 zetels in het 650 zetels tellende Lager Huis krijgen. En daardoor kan Cameron zonder hulp van de Liberalen of een andere partij een stabiele meerderheidsregering vormen. Het Britse pond wint flink ten opzichte van de euro en de dollar omdat de onzekerheid over instabiele coalitieregeringen als sneeuw voor de zon verdwenen is. De Britse rente daalt veel harder daalt dan de rente in de eurozone omdat de Conservatieven beloofd hebben harder te zullen bezuinigen dan Labour, waardoor de Bank of England de rente mogelijk langer laag kan houden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl