De Nederlandse inflatie stijgt weer, Aperam is een beurslieveling en de ECB komt met het rentebesluit. Arne Petimezas van AFS praat je bij.
1. De Britse bank Barclays gaat het mes diep in het personeelsbestand zetten om te kunnen voldoen aan de doelstelling van een rendement op eigen vermogen van 12 procent in 2016. Er verdwijnen 14.000 banen, waaronder 7.000 bij de zakenbank, bovenop een al eerder aangekondigde ontslagronde bij de zakenbank van 12.000. Evenals veel andere banken die grote kapitaalmarktactiviteiten ontplooien heeft Barclays last van klanten die zich koest houden en minder handelen in aandelen, obligaties, valuta’s en commodities vanwege onzekerheid over hoe de economie zich verder gaat ontwikkelen en hoge waarderingen in tal van asset classes.
2. Analisten buitelen vanochtend over elkaar heen met adviesverhogingen voor roestvaststaalproducent Aperam, dat gisteren nabeurs de boeken opende en vanochtend de koers met meer dan 15 procent ziet stijgen nadat de koers dit jaar al met meer dan 40 procent was opgelopen. Aperams bedrijfsresultaat (ebitda) verdubbelde naar 129 miljoen dollar dankzij klanten die 8 procent meer metaal inkochten tegen licht hogere prijzen. Analisten hadden gerekend op een bedrijfsresultaat van 100 miljoen dollar. De topman van Aperam zei te verwachten dat het bedrijfsresultaat verder zal verbeteren in het lopende kwartaal. Deutsche Bank verhoogde het advies naar Kopen en Credit Suisse naar Outperform, het equivalent van een Kopen advies.
3. Er wordt daarentegen lauw gereageerd op de cijfers van verzekeraar Delta Lloyd, dat een daling van de bruto premie inkomens met 5 procent bekendmaakte. Saillant detail: de hypotheekverstrekking groeide in het eerste kwartaal met 234 procent naar 380 miljoen euro nu banken als Rabobank en ING hun hypotheekactiviteiten aan het terugbrengen zijn.
4. Samsung heeft volgens persbureau Reuters het hoofd van de groep die verantwoordelijk is voor het ontwerp van mobiele apparaten opzij geschoven na kritiek op de nieuwe Galaxy S5-smartphone van het Koreaanse conglomeraat. Het uiterlijk van de S5 heeft veel kritiek gekregen als goedkoop en plastic-achtig.
5. Beursbedrijf Euronext, de eigenaar van de AEX, krijgt volgens persbureau Reuters zelf drie noteringen in Europa, namelijk in Amsterdam, Brussel en Parijs. Intercontinental Exchange heeft NYSE Euronext overgenomen, en daarbij besloten Euronext af te stoten.
6. De Nederlandse inflatie begint weer een beetje te stijgen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de EU-definitie bedroeg de jaarlijkse inflatie in april 0,6 procent, een stuk hoger dan de schamele 0,1 procent in maart. De oplopende inflatie kwam met name door hogere brandstofprijzen en de timing van Pasen, dat dit jaar in april viel maar vorig jaar in maart. Prijzen van reizen en vliegtickets hadden een aanzienlijk opwaarts effect op de inflatie afgelopen maand. Overigens was de inflatie in de eurozone als geheel vorige maand 0,7 procent, ruimschoots onder de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
7. China maakte vanochtend meevallende handelscijfers bekend, en dat zorgde voor nette winsten op de Aziatische beurzen. Vorige maand groeiden zowel de export als de import met bijna een procent, terwijl er gerekend was op een daling.
8. Bedrijven die Wall Street teleurstellen met de kwartaalcijfers, zien hun koers al gauw veranderen in bloedbad. Dat gebeurde eerder deze week met Twitter en Groupon en woensdagavond was het veel gehypte Tesla aan de beurt. De producent van elektrische auto’s maakte een meevallende onderliggende winst bekend en zei dat de operationele marge "licht" zou verbeteren, maar beleggers hadden op meer gehoopt. De koers ging daarop met 7 procent onderuit.
9. Europese beurzen zitten vanochtend in de lift en dat komt door de meevallende Chinese cijfers en de hoop op de-escalatie van de crisis in Oekraïne. De Russische president Poetin leek zich woensdag milder op te stellen en zei dat de separatisten in het oosten van Oekraïne de referenda over afscheiding moeten afblazen en dat de landelijke verkiezingen van 25 mei een stap in de goede richting zijn, maar dat de regering in Kiev wel de militaire operaties moet stopzetten en in overleg moet gaan met de separatisten.
10. De ECB zal vanmiddag bij het rentebesluit waarschijnlijk het monetaire beleid wederom ongemoeid laten. De boodschap die ECB-president Draghi weer zal verkondigen is dat het met de economie beter blijft gaan en dat hierdoor ook de veel te lage inflatie langzaam maar zeker zal beginnen te stijgen. Draghi zal ook weer beloven dat de rente op dit lage niveau blijft en verder kan worden verlaagd als de inflatievooruitzichten tegenvallen of als de geldmarkt te enthousiast wordt over het economisch herstel en de rentestanden omhoog jaagt. Dit begint echter steeds meer een loze belofte te worden omdat de afgelopen maanden duidelijk is geworden dat de ECB achter de feiten aanblijft lopen met de betrekking tot de te lage inflatie en volgende maand hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer op rij de inflatievoorspellingen moet verlagen. De geloofwaardigheid van de ECB wordt hierdoor steeds meer aangetast en de vraag is of de centrale bank eindelijk daad bij woord gaat voegen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl