Griekenland heeft nog eens 50 miljard euro aan leningen nodig, zo blijkt uit een slip of the tongue van de Duitse minister van Financiën Schäuble. Veel geld? Nou niet zoveel geld als dat beleggers bereid zijn neer te tellen voor een Chinese treinbouwer. Arne Petimezas van AFS praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De topman van horlogeboer Swatch heeft het gehad met de Zwitserse centrale bank (SNB). CEO Nick Hayek zei tegen de Neue Zürcher Zeitung “het vertrouwen te hebben verloren” in het bestuur van de SNB nu de Zwitserse economie in een recessie dreigt te belanden vanwege de harde frank.
De SNB kondigde op 13 januari aan niet langer ongelimiteerd in te grijpen in de valutamarkt om de appreciatie van de frank tegen te gaan. Sinds het staken van de interventies is de frank met 15 procent in waarde gestegen ten opzichte van de euro. Volgens Hayek valt er geen strategie bij de SNB te ontwaren en opereert de centrale bank louter defensief. Hayeks kritiek op de SNB is niet zo heel verrassend, want Swatch heeft het maar moeilijk met de harde frank. Sinds 13 januari is de koers van Swatch met 17 procent gedaald, terwijl de bredere Zwitserse markt nog geen procent verloren heeft.

2. ECB-topman Ewald Nowotny is zijn nopjes nu de lange rente in de Eurozone zich niet langer in de ijstijd bevindt. De Duitse 10-jaars rente – de barometer voor de Eurozone – was medio april gedaald naar 0,05 procent. Dat was waarschijnlijk het laagste niveau ooit, maar in ieder geval het laagste niveau in de afgelopen honderd of tweehonderd jaar. De aanleiding voor de bodemrente was een schaarste aan Duitse staatsleningen die de ECB kan opkopen (let op dat als de rente daalt, de prijs van een obligatie stijgt).

Maar veel belangrijker nog is de verwachting van beleggers dat de Eurozone op termijn nauwelijks groei of inflatie zou weten te generen. Vorige week was de lange rente naar bijna een procent gestegen, om vervolgens iets te zakken naar onder de 0,9 procent. Maar een lange rente van 0,9 procent is nog steeds niks. De lange rente hoort ruwweg in de buurt te zijn van de nominale groei van de economie; dat is de groei van de economie plús de inflatie. Een nominale groei van nog geen een procent is nog geen kwart van het nominale groeitempo van de Eurozone voor de crisis van 2008. Nowotny, die tevens de topman van de Oostenrijkse centrale bank is, sprak desalniettemin vanochtend van een “succesverhaal” dat de ECB door middel van de obligatieaankopen de groeiverwachtingen van beleggers marginaal heeft op weten te krikken. Over lage verwachtingen gesproken.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Bill Dudley, dat is de invloedrijke topman van de centrale bank van New York,  heeft afgelopen vrijdag wel heel erg weinig subtiele hints gegeven over de langverwachte renteverhoging. Dudley zei op vrijdagavond dat de rente “met een redelijk niveau” verhoogd moet worden naar bijvoorbeeld 1 tot 1,5 procent.
“Maar ik ben er nog niet helemaal uit.” Dudley sprak na de bekendmaking van de sterk meevallende Amerikaanse banencijfers die eerder die dag bekend waren gemaakt. Die cijfers gaven economen vertrouwen dat de Fed dit jaar toch nog de rente voor het eerst sinds 2006 gaat verhogen. Meerdere centrale bankiers van de Fed hadden afgelopen week juist hun zorgen geuit over de verwachte stagnatie van de Amerikaanse economie in de eerste helft van 2016, daarmee signalerend dat ze huiverig waren om überhaupt nog dit jaar de rente te verhogen. Voor het IMF zijn de groeicijfers dermate zwak dat het de Fed adviseerde pas over een jaar de rente te verhogen in plaats van later dit jaar.

4. Chinese beleggers zijn lyrisch over de fusie van twee Chinese spoorwegproducenten, die samen ’s werelds grootste producent van spoorwegmaterieel vormen. Beijing heeft staatsspoorweggiganten CSR en CNR laten fuseren, en daaruit is CRRC ontstaan. CRRC steeg vanochtend meer dan 10 procent en is daarmee goed voor een marktkapitalisatie van krap 130 miljard dollar. Dat is veel meer dan de marktkapitalisatie van ICE-producent Siemens van 84 miljard euro en de 8,6 miljard euro van TGV-bouwer Alstom.

Foto Bloomberg

Foto Bloomberg

De vraag is natuurlijk wat er nog over blijft van CRRS’s marktkapitalisatie als de beurs van Shanghai weer te maken krijgt met zwaartekracht. Shanghai zette vanochtend een nieuw record neer op 5.131,881 punten, de hoogste stand sinds 2007 en goed voor een voorlopige jaarwinst van ruim 50 procent (zie grafiek, klik erop om hem uit te vergroten).

5. Hoeveel financiering heeft Griekenland van de Eurozone nodig als de huidige bailout, waar nog 7,2 miljard euro in zit, afloopt? 50 miljard euro, blijkt uit een slip of the tongue van de Duitse minister van Financiën Schäuble waar de Griekse TV-zender Mega TV melding van maakt en die vervolgens weer is opgepikt door de Britse krant The Guardian.
Volgens de berichtgeving had Schäuble een onderonsje met zijn Amerikaanse ambtgenoot Jack Lew tijdens de G7-top in Dresden. Lew smeekte Schäuble “om Griekenland te steunen.” Schäuble antwoordde daarop: “geef zelf 50 miljard euro om Griekenland te redden.” Daarna was het stil, want als het om geld voor de Grieken gaat “is het altijd stil” van Amerikaanse kant, aldus een anonieme Duitse functionaris.

6. CEO’s van grootbanken zijn geen lang leven beschoren. Dat is het verhaal dat financiële nieuwsmedia zien in het verrassende ontslag van de twee CEO’s van Deutsche Bank afgelopen zondag. CEO Anshu Jain stapt nog deze maand op en zijn co-CEO Jürgen Fitschen vertrekt na de volgende aandeelhoudersvergadering in mei 2016. Vorige maand moest de CEO van Credit Suisse het veld ruimen. En in februari zette het Britse Standard Chartered zijn CEO op straat. De afgelopen jaren moesten de CEO´s van Barclays, RBS, Citigroup, UBS vroegtijdig vertrekken. In het geval van Deutsche Bank waren zowel aandeelhouders als werknemers van hoog tot laag Jain en Fitschen beu.
De koers van Deutsche Bank is al jaren lang zo dood als een pier omdat de winstgevendheid op een laag pitje staat en winstdoelstellingen keer op keer worden gemist. Dan waren er ook nog twee claimemissies, ondanks dat Jain en Fitschen hadden toegezegd dat de kapitaalpositie adequaat was. Massaontslagen en miljardenboetes deden het ook niet goed bij het thuisfront in Duitsland.

7. De Nederlandsche Bank verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar de sterkste groei sinds 2008 zal laten zien. DNB voorspelt groei van 2,0 procent in 2015. In 2014 groeide de economie met 0,9 procent. En voor 2016 en 2017 voorspelt DNB groei van respectievelijk 1,8 en 2,2 procent. Volgens DNB heeft Nederland de wind sterk in de rug omdat de woningmarkt herstelt dankzij de lage rente; de olieprijs laag is; fiscaal beleid niet langer de rem zet op de economie en de export het goed doet als gevolg van de zwakkere euro. Met andere woorden: Nederland heeft erg veel te danken aan de obligatieaankopen van ECB-president Draghi. De obligatieaankopen waar Knot nodig vond om tegen te stemmen, ondanks dat de onderbezetting van de economie volgens DNB 4,4 procent van het bbp bedroeg en er nauwelijks groei of inflatie.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl