De presentaties van de halfjaarcijfers voor beursgenoteerde bedrijven komen eraan. En dus regent het winstwaarschuwingen. Verder weten vooral Franse grootondernemers en politici zich geen raad met de dure euro. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Het Damrak opent de komende weken de boeken voor het cijferseizoen. Vandaar dat de winstwaarschuwingen ons momenteel om de oren vliegen. Gisteren vierendeelden beleggers de beurskoers van BAM met een koersval van 29 procent nadat de bouwer een winstwaarschuwing afgaf.
Beleggers zien de beurskoers van BAM als een vallend mes, want vandaag wordt er meer dan 10 procent van de beurswaarde weggesneden.
Het kleine broertje Ballast Nedam was BAM overigens al voorgegaan met een winstwaarschuwing. Vanochtend was het de beurt aan Air France-KLM en Philips. Daarbij waarschuwde Philips dat de prestaties van de gezondheidszorgdivisie in het tweede kwartaal niet aan de marktverwachtingen voldeed, wat de directeur van de divisie de kop kostte.
2.Bij het conglomeraat Samsung houdt het ook niet over, want de operationele winst over het tweede kwartaal was lager dan verwacht vanwege toegenomen (Chinese) concurrentie op de zwaarbevochten markt voor smartphones en de appreciatie van de Koreaanse won. De operationele winst daalde met een kwartaal naar 7,2 miljard won (5,2 miljard euro), lager dan de 8,1 miljard won waar analisten gepolst door persbureau Bloomberg News op hadden gerekend.
3.Goed nieuws over de Nederlandse economie. Gewerkte uren in de uitzendbranche zijn de weken 21 tot en met 24 met 8 procent gestegen op jaarbasis. Dat is veruit de sterkste toename van de gewerkte uren sinds de sector in de herfst van 2013 begon te herstellen. Daarnaast bevestigen de cijfers dat de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal is uitgebodemd en dat de economie aantrok na de onverwacht forse krimp in het eerste kwartaal.
4.Daarentegen kregen we uit Duitsland meer bewijs dat het groeitempo in het tweede kwartaal is teruggevallen ten opzichte van het eerste kwartaal. In mei kromp de export meer dan twee keer zo sterk als verwacht met 1,1 procent ten opzichte van april. En daarnaast werd de exportgroei voor april neerwaarts herzien naar 2,6 procent van 3,0 procent.
5.Volgens de New York Times hebben Amerikaanse autoriteiten in hun kruistocht in het opknopen van banken die met schurkenstaten zouden hebben gehandeld, hun vizier gericht op Duits banken. Commerzbank, waarin de staat nog een belang heeft van 17 procent, zou ditmaal de sigaar zijn nadat eerder het Franse BNP Paribas een megaboete van 8,9 miljard euro kreeg.
6. De wisselkoers van de euro is “krankzinnig”, vindt de topman van de commerciële luchtvaartdivisie van Airbus, heel toevallig een Fransman. Fabrice Brégier zei tegen de Financial Times dat het de hoogste tijd is dat er ingegrepen wordt om de euro te verzwakken ten opzichte van de dollar omdat de eurozone zo’n beetje de enige economische regio is die wisselkoers niet manipuleert om de export te bevorderen.
“Kijk nou eens naar wat de Japanners aan het doen zijn. Ze hebben de yen met 20 procent gedevalueerd. Hier [in de eurozone], moeten we nog terug naar normale wisselkoersen.” Brégier ziet graag een euro/dollar van 1,20 tot 1,25. Voor Airbus staat er serieus geld op het spel, want volgens Brégier levert een daling van de euro/dollar met 10 cent een miljard euro extra winst op Airbus omzet is namelijk in dollars, maar de kosten zijn in euro’s.
7.De euro/dollar is sinds mei, toen ECB-president Draghi hintte dat hij in in juni groots zou kunnen gaan uitpakken, met 4 cent gedaald. Een echte daling van de wisselkoers van de euro is pas mogelijk wanneer de ECB zijn balans gaat inzetten om in de markt obligaties te kopen. Maar uit uitspraken van ECB-bestuursleden blijkt dat de centrale bank een dergelijk grootschalig obligatieaankoopprogramma alleen zal inzetten als de eurozone op het punt staat in deflatie weg te zinken, en dat wordt niet verwacht.
Een andere mogelijkheid is dat de lidstaten op voorspraak van de ECB een wisselkoers of bandbreedte voor de wisselkoers van de euro afspreken. De kans hierop is nog veel kleiner omdat Berlijn hier nooit akkoord mee zou kunnen gaan.
8.De Franse minister van Financiën had afgelopen het weekend een hele grote mond over de dollar, want die moest namelijk een kopje kleiner worden gemaakt uit vergelding voor de megaboete die Amerikaanse autoriteiten hebben opgelegd aan de Franse grootbank BNP Paribas.
Minister Sapin zei het gebruik van de dollar voor het afwikkelen van internationale transacties te willen gaan terugdringen, en de euro zou een deel van de taken moeten gaan overnemen. Sapin zei dit voornemen te gaan bespreken met zijn collega’s van de Eurogroup tijdens de vergadering op maandag. Sapin is schijnbaar de hond die niet blaft, want hij was gisteren afwezig. De Amerikanen kunnen dus opgelucht adem halen.
Of misschien juist niet. De dollar is de reservevaluta van de wereld, en daardoor is de waarde van de valuta hoger dan wanneer de greenback niet deze functie zou vervullen. En als de internationale rol van de euro zou toenemen, zou dit de wisselkoers van de euro opstuwen. En dat is nou juist niet wat de Fransen (en zelfs de Duitsers) absoluut niet willen.
9. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft wel oren naar de wens van de Italianen om de begrotingsregels flexibel te interpreteren in ruil voor het doorvoeren van hervormingen die de aanbodskant van de economie moeten versterken. Dijsselbloem zei gisteren in Brussel volgens persbureau Bloomberg News dat “als zij bijvoorbeeld zeggen dat de limiet van 3 procent minder strikt moet zijn omdat we anders niet kunnen hervormen, dan kunnen we daar over praten.”
Dijsselbloem hamerde er op dat de hervormingen daadwerkelijk moeten worden doorgevoerd, want alleen beloven ze uit te voeren is niet genoeg. Er valt overigens weinig in te brengen tegen de Italiaanse wens. De Italiaanse staatsschuld is op termijn onhoudbaar omdat er geen productieve economische groei is, niet omdat het begrotingstekort problematisch is. En daarnaast kreeg Duitsland afgelopen decennium ook de fiscale armslag om hervormingen door te voeren. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft de vergeetachtige Duitsers hier vorige week nog aan herinnerd.
10.Europese beurzen zijn vanochtend wat dieper in het rood gezakt nadat maandag de handelsweek met verliezen werd afgetrapt. In Amerika trap aluminiumproducent Alcoa het cijferseizoen af, en na de winstwaarschuwingen en de beursrally van afgelopen week hebben beleggers mogelijk wat last van koudwatervrees.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl