Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1.ING durft het toch niet aan: de omstreden loonsverhoging van 50 procent tot ruim 3 miljoen euro voor topman Ralph Hamers wordt ingetrokken. De commissarissen, onder leiding van oud-Shell topman Jeroen van der Veer, stellen dat ze “de publieke reactie in Nederland op deze gevoelige kwestie hebben onderschat.”
Eerder voerden de commissarissen van ING aan dat Hamers veel minder verdient dan collega’s met vergelijkbare banen in Europa. In de Nederlandse politiek is men echter niet vergeten dat ING in 2008 met staatssteun gered moest worden. Premier Rutte stelt daarom dat grootbanken eigenlijk semi-overheidsinstellingen zijn.
Beleggers leken warm nog koud te worden van de discussie rond de beloning van de topman van ING: het aandeel ING bewoog bij de opening van de beurs dinsdag vrijwel niet.
2. Hypotheekaanbieders zijn weinig flexibel en daar zijn vooral starters en ouderen de dupe van, stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek. Van de 23 onderzochte aanbieders van hypotheken bieden er 10 maatwerk. Vooral verzekeraars en nieuwe geldverstrekkers op de hypotheekmarkt zijn vaak star. Volgens de VEH komt dat mede door de deels geautomatiseerde aanvraagprocessen.
3. Volgens de Republikeinen in de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft Rusland zich niet gemengd in de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen waarbij Donald Trump uiteindelijk verkozen werd. De verhoren naar de vermeende samenzwering zijn afgerond.
“We hebben geen bewijs gevonden voor een complot, coördinatie of samenzwering tussen de Trump-campagne en de Russen“, stellen de Republikeinen. Wel was er volgens onderzoeksleider Mike Conaway soms sprake van ongepaste ontmoetingen die beter niet hadden kunnen plaatsvinden. Dit onderzoek staat los van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller dat nog loopt.
Maar Trump twitterde al triomfantelijk in hoofdletters dat er na 14 maanden diepgravend onderzoek geen enkel bewijs tegen zijn campagne is gevonden:
THE HOUSE INTELLIGENCE COMMITTEE HAS, AFTER A 14 MONTH LONG IN-DEPTH INVESTIGATION, FOUND NO EVIDENCE OF COLLUSION OR COORDINATION BETWEEN THE TRUMP CAMPAIGN AND RUSSIA TO INFLUENCE THE 2016 PRESIDENTIAL ELECTION.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 maart 2018
4.Intussen zit de Britse premier Theresa May in een lastig parket. Het idee is dat de banden met niet-EU landen, zoals de VS, na de Brexit sterker worden. Maar een Amerikaanse president die zich mild opstelt tegenover Rusland is momenteel niet in het belang van de Britten.
Maandag stelde May dat Rusland naar alle waarschijnlijkheid direct of indirect verantwoordelijk is voor de aanslag met een bijzonder zenuwgas op de in Engeland woonachtige dubbelspion Sergei Skripal. Dit kan leiden tot een diplomatiek conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Lees daar hier meer over.
5. Het Europees parlement stelt een onderzoek in naar de benoeming van de Duitser Martin Selmayr als hoogste ambtenaar van de Europese commissie. Volgens verschillende europarlementariërs is de benoeming van de vertrouweling van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‘vriendjespolitiek van de bovenste plank‘.
Arjen Lubach legde eergisteren in ‘Zondag met Lubach’ nog uit hoe wonderlijk de razendsnelle promotie van Selmayr, ook wel bekend als het monster van Berlaymont, tot stand is gekomen:
6.Volgens europarlementariër Paul Tang hoort Booking.com (eigendom van het Amerikaanse Priceline, dat de bedrijfsnaam overigens omdoopt in Booking Holdings) tot het rijtje online reuzen, dat handig gebruikt maakt van belastingwetgeving in Europa om zo min mogelijk belasting te betalen.
In een dinsdag gepubliceerd rapport stelt Tang dat de online gigant voor boekingen van hotels en dergelijke tussen 2012 en 2016 voor 715 miljoen euro aan belasting heeft bespaard, omdat het gros van de Europese inkomsten in Nederland wordt geboekt, waar het regionale hoofdkantoor is gevestigd. Inkomsten die in andere Europese landen worden behaald worden zodoende ontweken, omdat Booking daar officieel geen ‘fysieke aanwezigheid’ heeft, aldus Tang.
In een reactie op de kritiek stelt Booking dat het hoofdkantoor al twintig jaar in Amsterdam is gevestigd en dat het bedrijf belastingen in Nederland betaalt “volgens de relevante toepasbare wetgeving, waaronder ook het Europees en Nederlands recht. We hebben momenteel meer dan 5.000 mensen in dienst in Amsterdam. (…) Met ongeveer twee derde van onze 16.000 werknemers in heel Europa, is Booking.com actief voorstander van de digitale eengemaakte markt en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie, op het gebied van werkgelegenheid, innovatie en belastingbetalingen.”
7.Het effect van een aanslag of een onrustige situatie op onze vakantiekeuze is meestal maar van korte duur. Nederlanders boeken namelijk weer massaal vakanties naar het eerder onrustige Turkije, zo schrijft het AD.
ANVR zag het aantal boekingen naar het land stijgen met 90 procent, bij Corendon was dit zelf 137 procent. Het toerisme vanuit ons land stortte eerder totaal in door terroristische aanslagen en een mislukte coup. Ook het toerisme in andere ‘brandhaarden’ zoals Egypte, Tunesië en Griekenland neemt in populariteit toe.
8.Zonne-energie heeft nog enorme potentie in Nederland, zo stelt adviesbureau Deloitte op basis van nieuw onderzoek. Slechts 2 procent van de vraag naar elektriciteit wordt momenteel gedekt door zonne-stroom, maar dat kan 50 procent worden. Deloitte rekent voor: er is 892 vierkante kilometer aan geschikt dakoppervlak beschikbaar in Nederland. “Hierop kunnen 270 miljoen zonnepanelen worden geïnstalleerd, die energie kunnen opwekken gelijk aan 50% van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte.”
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:
Hoe je door aflossen op je hypotheek een beter pensioen kunt krijgen: 4 dingen om op te letten
Zo zien katten de wereld in vergelijking met mensen
28-jarige Turkse miljonairsdochter komt om bij vliegtuigcrash – vriendin van Yolanthe Sneijder-Cabau