Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.
1. Banenschaarste leidt tot explosie recruitmentbureaus, die zelf ook zitten te springen om recruiters
De Nederlandse economie draait op volle toeren en dat betekent inmiddels forse krapte op de arbeidsmarkt voor veel beroepsgroepen.
Voor recruiters is dit een feestje en het aantal bureaus dat aan werving van werknemers en bestuurders doet stijgt dan ook fors, zo signaleert de NOS. Dit jaar zijn er 2.474 recruitmentbureaus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een ruime verdubbeling vergeleken met vijf jaar geleden.
Twee dingen vallen op: recruiters werven niet alleen maar topmanagers en schaarse ICT’ers, maar er zijn steeds meer bureaus die personeel zoeken dat voor salarissen van 30 tot 50 duizend euro werkt. Verder groeit de wervingsbranche zelf zo hard, dat bureaus zelf ook recruiters inschakelen om nieuw personeel te werven.
2. Donald Trump waarschuwt Theresa May voor softe Brexit en prijst Johnson
De Amerikaanse president Donald Trump neemt geen blad voor de mond, zo is bekend. Ter introductie op het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk vertelde hij tabloid The Sun dat premier Theresa May niet op een handelsverdrag met de VS hoeft te rekenen, als ze haar plannen voor een 'softe' Brexit doorzet.
Tegelijk prees Trump de eerder deze week opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Die zou volgens Trump een goede premier zijn...
In het 98 pagina's tellende Brexit-plan van Theresa May dat donderdag is gepubliceerd, komt naar voren dat het VK wat betreft de goederenhandel nauw verbonden zou blijven met de Europese Unie. Dit zou ook de mogelijkheid beperken om zelfstandig handelsverdragen af te sluiten. Tegelijk zou de Britse financiële sector niet dezelfde toegang houden tot de EU als nu het geval is, wat nadelig is voor Londen als financieel centrum.
Het plan van May stuit op kritiek van felle Brexiteers binnen de Conservatieve Partij, ook is het nog maar de vraag of de andere EU-landen hiermee akkoord gaan: May stelt in feite voor de ondeelbaar geachte viereenheid van vrij verkeer van goederen, personen, kapitaal en diensten op te breken.
3. The Donald bezoekt het Verenigd Koninkrijk
Na alle ophef die hij tijdens de NAVO-top in Brussel heeft veroorzaakt, is Trump sinds donderdag in Londen voor een vierdaags bezoek. Vanwege de dreiging van massale protesten is het geen officieel staatsbezoek geworden, maar er staat wel een ontmoeting met de Britse Koningin op de agenda.
Trump laakte overigens de Londense burgemeester Sadiq Kahn, omdat die heeft toegestaan dat er als protest tegen de Amerikaanse president een immense ballon in de vorm van een 'Trump baby' boven Londen is opgelaten. Trump voelt zich daardoor 'niet welkom', zegt hij tegen The Sun.
Trump heeft 750 hotelkamers geboekt voor zijn entourage, die bestaat uit beveiligers van de Secret Service, dragers van de koffer met topgeheime documenten waar hij een nucleaire aanval mee in werking kan stellen, zijn persoonlijke dokter en een persoonlijke chef.
4. Grote pinstoring zorgt voor problemen bij tankstations, winkels en evenementen
Door heel Nederland en daarbuiten waren er donderdagavond problemen geweest met pinbetalingen. Door een storing was het in veel gevallen onmogelijk om af te rekenen met bankpassen die werken met het Maestro-systeem van MasterCard.
Volgens Detailhandel Nederland zijn veel ondernemers gedupeerd door de pinstoring: "Het was in veel plaatsen tenslotte koopavond. Bedenk dat in Nederland zo’n 1 miljoen pinbetalingen per uur gedaan worden". Ook bij een concert van Eminem in het Nijmeegse Goffertpark en bij benzinestations waar mensen hadden getankt maar niet konden betalen, ontstonden problemen. Rond half negen 's avonds zou de storing weer zijn verholpen
5. Bulgarije mag toetreding tot de eurozone gaan aanvragen
De Eurogroep in Brussel heeft unaniem besloten dat Bulgarije zich mag gaan voorbereiden op de invoering van de euro. Voordat het voormalige Oostblokland daadwerkelijk tot de eurozone toetreedt moet het nog wel aan een groot aantal economische voorwaarden voldoen, de bankensector versterken en corruptie en de organiseerde misdaad aanpakken.
6. Belastingadviseurs hebben ook kritiek op afschaffen dividendbelasting
Is volledig afschaffen van de dividendbelasting een goed idee? In een interview met het FD stelt voorzitter Bartjan Zoetmulder van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs dat het ook subtieler kan.
Het kabinet-Rutte 3 wil de dividendbelasting afschaffen, maar daar is veel kritiek op, omdat vooral grote multinationals zoals Shell en Unilever hiervan zouden profiteren.
Zoetmulder vindt dat in principe positief, maar stelt dat het kabinet ook kan kiezen voor gedeeltelijke afschaffing van de dividendbelasting, waarbij je onderscheid maakt tussen 'bedrijven die een reële bijdragen leveren aan de Nederlandse economie' en zogenoemde brievenbusfirma's die alleen in Nederland zitten vanwege de fiscale voordelen.
7. Olieprijs zakt, na heropening havens in Libië
Het aanbod van olie kan weer wat toenemen, na de heropening van vier havens in het door interne strijd geteisterde Libië. Het nieuws zorgde donderdagavond voor een daling van de olieprijs. Een vat Noordzee-olie was nog iets meer dan 74 dollar waard.
8. Apple onthult nieuwe Macbooks Pro met stillere toetsenborden
Apple heeft donderdag nieuwe MacBook Pro laptops gelanceerd met snellere processoren, betere schermen en stillere toetsenborden. Er waren veel klachten over de toetsenborden van de huidige modellen. De nieuwe laptops zijn al te bestellen via Apple en komen binnenkort ook in de winkel.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:
- Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – in het tweede kwartaal van 2018
- Trump heeft de zwakke plek van Merkel ontdekt en maakt daar nu constant gebruik van
- Goedkoop een e-bike aanschaffen? Als je er een paraplu op zet, maak je kans op honderden euro’s subsidie