Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag wil weten.
1. Voor wie nog niet doorhad dat cryptomunten met kinderziektes kampen: ethereum, de tweede virtuele munt ter wereld na bitcoin, heeft een probleem. Bij het bedrijf Parity technologies is iets vreselijk misgegaan. Parity biedt zogenoemde ‘wallets’ (portemonnees) aan waar je ethereum digitaal kan opslaan.
De aanbieder van ethereum-portemonnees heeft ook wallets waarbij meerdere gebruikers toestemming moeten geven om een transactie met de digitale valuta te doen. Echter, doordat een onbekend persoon bij een “stukje code” heeft gewist, zijn tal van de portemonnees volstrekt ontoegankelijk geworden. Gevolg: er zit naar schatting $ 280 miljoen aan ethereum hermetisch opgesloten. Eigenaren kunnen niet bij hun virtuele geld!
2. Geen stenen, maar clicks. Ook ABN Amro denkt dat dit de route is voor de komende jaren. De grootbank wil klanten winnen in Europa met een online vermogensbeheerder, genaamd Prospery. Duitsland is het eerste land waar de Nederlandse grootbank zich op richt. “Het is een digitale vermogensmanager waarmee de klant zijn vermogen en beleggingen kan beheren. Dit gaat via een uniek digitaal platform in combinatie met een persoonlijk financieel adviseur; tegen een vast tarief”, zegt een woordvoerder van ABN Amro woensdag tegen De Telegraaf.
3. Topman Dick Boer van supermarktconcern Ahold Delhaize is superblij met snelle groei van bol.com in Nederland, al maakte hij woensdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers geen concrete getallen bekend.
Tegelijk houdt Boer houdt de Amerikaanse webgigant Amazon nauwlettend in de gaten. Terecht, want woensdag werd bekend dat Amazon het Prime-abonnement - waarmee webaankopen gratis worden thuisbezorgd - ook in Nederland gaat aanbieden.
4. Er zijn veel tekenen dat de Nederlandse huizenmarkt oververhit raakt, in ieder geval in delen van de Randstad. Maar volgens kredietbureau Moody's kunnen huizenprijzen nog drie jaar verder stijgen. Voor 2018 voorziet Moody's een prijsstijging van gemiddeld 7 procent op de Nederlandse huizenmarkt. Over een periode van drie jaar heeft de kredietbeoordelaar een plus van 16 procent in de prognoses staan.
De reden: de hoge bevolkingdichtheid, het grote aantal jongere werkenden en de krapte in het aanbod voor nieuwbouwwoningen zijn factoren die de huizenprijzen in Nederland verder opdrijven.
5. De regisseur Job Gosschalk legde dinsdag zijn werk neer na aantijgingen van seksuele intimidatie. Volgens RTL Boulevard zou hij zeker twintig keer zijn machtspositie hebben misbruikt. Gosschalk zegt in een verklaring: "Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan.''
6. Gedupeerde huizenbezitters in Groningen die de waarde van hun woning zagen dalen, moeten van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) compensatie krijgen. Ongeacht of ze van zins zijn om te verkopen of niet. Dat heeft de rechter eerder bepaald. Maar de NAM is het daar niet mee eens. Woensdag en donderdag speelt bij het gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep wat de Grote Aardbevingszaak heet (€).
7. De sociale app Snapchat is onder tieners razend populair, omdat hij niet erg gebruiksvriendelijk is: fijn als je geen bemoeienis wilt hebben van je ouders. Maar de relatieve ontoegankelijkheid heeft ook een nadeel, erkent Snap-oprichter Evan Spiegel: beperkte groeikansen buiten de huidige kerngroep van gebruikers. Spiegel heeft daarom besloten dat Snapchat gebruiksvriendelijk gaat worden.
8. Twitter gaat er helemaal voor: na een proef met de uitbreiding van het aantal toegestane tekens van 140 naar 280, is de chatdienst om. Iedereen krijgt voortaan de mogelijkheid om tweets met een lengte van 280 tekens uit te sturen, inclusief de Amerikaanse president Donald Trump.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:
15 dingen die het waard zijn om nét even meer aan uit te geven