Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Golf van negatieve rentes voor spaarders ‘onvermijdelijk’
Deze week wordt het even opletten als de Europese Centrale Bank (ECB) zijn maandelijkse rentevergadering houdt. Omdat de ECB wil dat banken geld laten rollen om de economie een duwtje te geven, betalen banken al een negatieve rente van 0,4 procent als ze geld bij de ECB stallen. Analisten rekenen erop dat de ECB signalen zal geven dat die negatieve depositorente nog verder omlaag gaat, mogelijk naar 0,7 procent.
Dat laatste kan het startsein zijn voor banken om voor particuliere spaarders ook negatieve spaarrentes te gaan rekenen, zo meldt het FD. De krant citeert analisten van zakenbank Bank of America Merill Lynch die denken dat “een golf van negatieve spaarrentes op komst is.”
Lees ook op Business Insider: Je geld van de bank halen bij een negatieve spaarrente? Dit moet je weten over kluizen, het risico van diefstal en cash verzekeren
2. ABN Amro-dochter Moneyou stopt met zakelijke spaarrekening
Door de lage rentes sneuvelt zakelijk sparen bij ABN Amro-dochter Moneyou. De marktomstandigheden zijn te moeilijk en de rentes te lagen om ondernemers een "kwalitatief goed en onderscheidend spaarproduct" te kunnen bieden, schreef de bank afgelopen week aan zijn cliënten. Hun rekening wordt in november opgeheven. Als ze tegen die tijd hun geld niet van de bank hebben gehaald, wordt dit automatisch op een tegenrekening geboekt.
Banken zijn doorgaans minder genereus met zakelijke spaarrekeningen. Ondernemers krijgen lagere rentes over hun spaargeld dan particulieren. Lees daar hier meer over.
3. Philips-topman vindt zijn miljoeneninkomen 'goed te verdedigen'
Philips-topman Frans van Houten vindt zijn beloning, die 68 keer zo hoog is als van de gemiddelde werknemer bij het zorgtechnologiebedrijf, “goed te verdedigen”. “We betalen onze mensen ook heel goed.
De salarissen bij Philips zijn 3,8 procent gestegen", zei hij zondag in Buitenhof. "Dat is meer dan gemiddeld in Nederland en meer dan de stijging van mijn basissalaris. Een voetballer verdient ook veel meer dan de gemiddelde Nederlander.”
Uit het jaarverslag blijkt dat tegenover de totale beloningskosten voor Van Houten in 2018 van bijna 5,4 miljoen euro, het bedrijf dat jaar aan een gemiddelde werknemer ruim 86.000 euro kwijt was. Dat is ruim twee keer modaal.
4. Zo wil D66 hoge uitstoot stikstof aanpakken: halveer veestapel
Regeringspartij D66 heeft een idee om het probleem van de hoge stikstofuitstoot in Nederland aan te pakken: halveer de veestapel van varkens en kippen. D66 wil zo de bouw van huizen ontzien, waar ook kan worden ingegrepen.
Vraag is uiteraard wat coalitiepartner CDA denkt van dit voorstel. Die maakt zich traditioneel sterk voor het boerenbelang.
5. Intertoys na luttele maanden weer terug bij Blokker
Intertoys is weer terug in moeders schoot. De speelgoedketen komt na wat uitstapjes naar buitenlandse eigenaren weer in handen van Mirage Holding, het vroegere Blokker Holding. Eigenaar Michiel Witteveen is trots: ,,De speelgoedketens Intertoys en Maxi Toys worden weer helemaal Nederlands. Voor het personeel verandert er niets. Sinterklaas en de Kerstman zijn blij", zei hij tegen De Telegraaf.
Eind 2017 nam het Britse Alteri Intertoys over van Blokker Holding waarna het begin dit jaar een doorstart moest maken onder de vleugels van het Portugese Green Swan. Intertoys heeft daar slechts enkele maanden gebivakkeerd.
6. Nederlandse gamebeelden-startup haalt €9 miljoen groeigeld op
Goed nieuws voor Medal.tv, de Amsterdamse startup heeft 9 miljoen euro groeigeld opgehaald, meldt Sprout. Een groot deel komt van Horizon Ventures, een van de investeerders in Facebook.
Medal.tv is een platform waar gamers korte fragmenten van hun spel kunnen delen, een idee van jeugdvrienden Pim de Witte en Iggy Jansen die eerder al 3,5 miljoen euro ophaalden.
7. We betalen dubbel voor onderhoud koninklijke paleizen
Het blijkt niet helemaal goed te zijn gegaan in de boekhouding met de post koninklijke paleizen. Het Rijk blijkt al 30 jaar dubbel te betalen voor het onderhoud voor de vier Oranje-stulpjes, schrijft NRC.
De overheid betaalt het staatshoofd een vergoeding voor het onderhoud terwijl de staat de paleizen ook zelf onderhoudt, op eigen kosten. Of liever gezegd: op kosten van de belastingbetaler.
8. Adviseurs maken zich zorgen over geestelijke gezondheid Trump
Is-ie wel helemaal lekker? Dat blijken ze zich in het Witte Huis serieus af te vragen over de Amerikaanse president Donald Trump. Vertrouwelingen en adviseurs maken zich zorgen om de mentale gesteldheid van hun baas, vanwege zijn onvoorspelbare gedrag de afgelopen dagen. Zo tekende hij hoogst waarschijnlijk een extra cirkel op de kaart die de route van orkaan Dorian aangaf, zodat Alabama ook getroffen zou worden. De orkaan kwam niet in de buurt van Alabama maar dat had de president al wel getwitterd.
“Niemand weet meer wat ze van hem kunnen verwachten”, zegt een voormalig medewerker van het Witte Huis tegen Business Insider, op basis van anonimiteit. “Zijn humeur kan zo omslaan naar aanleiding van een krantenkop of tweet. Voor je het weet ligt zijn agenda weer overhoop, omdat ie uit zijn dak gaat.”