Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Winkels van CoolCat sluiten toch
De kledingwinkels van CoolCat gaan de komende maanden alsnog dicht. Eigenaar Retail Beheer, die de kinder- en tienermodeketen onlangs uit faillissement kocht, kiest ervoor om CoolCat alleen als webshop voort te zetten. Waarschijnlijk verliezen hierdoor honderden mensen hun baan.
Retail Beheer wil de webshop doorzetten onder de naam CoolCat Junior. Daar zal dan alleen nog maar kinderkleding worden verkocht, omdat die kleding online goed liep. De komende periode zal “substantieel” worden geïnvesteerd in de online activiteiten, die volgens het bedrijf ook in andere landen succesvol zijn.
2. Buitenlandse media loven Ajax na Champions League-nachtmerrie
Voetbalminnend Nederland is nog steeds in shock door de bizarre uitschakeling van Ajax in de Champions League. De Amsterdammers incasseerden in de allerlaatste seconde van het duel tegen Tottenham een derde tegengoal en lopen zo de finale mis. “Dit is een mokerslag”, zei middenvelder Hakim Ziyech na de uitschakeling.
Buitenlandse media komen woorden te kort om de krankzinnige ontknoping te beschrijven. De comeback van de Spurs is “onwaarschijnlijk en onverwacht”, aldus The Sun. Wel is er veel waardering en medelijden voor Ajax. “Het Ajax-sprookje kent geen happy end”, aldus de Belgische krant Het Laatste Nieuws.
3. Amazon getroffen door een uitgebreide hackaanval
Webwinkelgigant Amazon is slachtoffer geworden van uitgebreide fraude bij een aanval door cybercriminelen. Volgens het bedrijf van Jeff Bezos hebben hackers vorig jaar tussen mei en oktober maandenlang geld van accounts van handelaren weg weten te sluizen. Hoeveel er precies is gestolen bij de fraude is nog onduidelijk. Amazon is nog bezig met verder onderzoek naar de zaak
4. Apple Stores zijn steeds minder klantgericht geworden
De eigen winkels van Apple richten zich steeds minder op het helpen van klanten. Dat concludeert Bloomberg op basis van tientallen interviews met personeel van Apple Stores. De winkels zijn vooral een uithangbord van het merk geworden en de klantgerichtheid is achteruit gegaan. Dat komt deels omdat er steeds minder technische medewerkers in de winkels staan en deels door de bewuste strategie van de vorige maand vertrokken retaildirecteur Angela Ahrendts om er luxe showrooms van te maken.
5. Trump geeft China nu al de schuld van het mislukken van de handelsdeal
De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Florida gezegd dat de Chinese leiders de handelsdeal, waarover de Verenigde Staten en China nog aan het onderhandelen zijn, al hebben geschonden.
China wilde veranderingen aanbrengen aan vrijwel alle eerder afgesproken onderdelen van het inmiddels 150 pagina’s tellende handelsverdrag. Trump houdt daarom vast aan de verhoging van de importheffing op 200 miljard dollar aan Chinese producten van 10 procent naar 25 procent, die vrijdag ingaat. Ondertussen heeft China laten weten tegenmaatregelen te nemen als de Verenigde Staten die stap daadwerkelijk zetten. De Chinezen betreuren dat wel, want “een escalatie van de handelsspanningen is niet in het belang van het Chinese volk en de wereld”.
6. Sluiting kolencentrales en minder koeien drukken Nederlandse uitstoot broeikasgassen
De Nederlandse uitstoot van CO2 en methaan is afgelopen jaar met 2 procent gedaald. Dat komt vooral door de sluiting van kolencentrales en de afname van het aantal koeien. Het doel om de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent te verminderen in 2020, vergeleken met 1990, blijft echter uit zicht. Nederland komt naar verwachting uit op een reductie van ongeveer 20 procent.
7. Veel ondernemers verkopen bedrijf vanwege hoge biedprijzen
De Nederlandse markt voor bedrijfsovernames bloeit, vooral vanwege de gunstige marktomstandigheden, zo blijkt uit een analyse van adviesbureau EY waarover het FD schrijft. Kopers hebben veel geld en kunnen tegen lage rentes lenen. Hierdoor worden er ook relatief hoge prijzen geboden, wat ondernemers over de streep trekt om hun bedrijf te verkopen. In de markt voor overnames tot 500 miljoen euro zijn bedrijven uit de sectoren technologie, media en telecom het populairst.
8. De ‘Royal Baby’ heeft een naam: Archie Harrison Mountbatten-Windsor
Prins Harry en Meghan Markle hebben hun maandag geboren zoontje Archie genoemd. De baby heet voluit Archie Harrison Mountbatten-Windsor, kondigde het dolgelukkige koppel op Instagram aan:
De naam Archie is een afkorting van Archibald en wordt al sinds de 19e eeuw zodanig gebruikt, maar heeft volgens BritishBabyNames.com de laatste 10 jaar flink aan populariteit gewonnen. Plus: Meghan en Harry braken met traditie door Archie niet voor het ziekenhuis te presenteren.
Prins Harry komt overigens vandaag naar Den Haag. Hij zal samen met prinses Margriet de kick-off bijwonen van de Invictus Games die over precies een jaar in de hofstad.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:
- Je pensioen opkrikken met €1.000 per maand: dit moet je opzij zetten
- De basiself van Ajax is op papier nu €343 miljoen waard, het dubbele van een jaar geleden
- Dit zijn 12 gewaagde voorstellen voor de herbouw van de Notre-Dame
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!