Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. De olieprijs daalt hard… en benzine een klein beetje
Er lijkt sinds enkele weken duidelijk sprake van een kentering op de oliemarkt: prijzen dalen fors en de eerste gevolgen daarvan worden nu ook zichtbaar aan de pomp.
De prijs van Brent-olie piekte op 24 april op ruim 74 dollar en is sindsdien met 19 procent gedaald, waarbij Brent woensdag even minder dan 60 dollar noteerde. Met benzine gaat het veel minder hard, maar sinds de piek van 1,74 euro voor een liter euro ongelood op 22 mei is de gemiddelde prijs met zo’n 2 cent gedaald.
2. Facebook gaat misschien toch iets doen aan misbruik portret John de Mol
Op Facebook gaan nep-advertenties rond waarin John de Mol oproept om te investeren in bitcoin. De mediatycoon zelf is daar niet blij mee. Hij spande een kort geding aan tegen Facebook, omdat het bedrijf volgens hem te weinig doet om de scam-advertenties te weren.
De rechter had woensdag een duidelijke boodschap voor de twee partijen: ga eens met elkaar praten en probeer tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt voor 19 juni, dan doet de rechter binnen vier weken alsnog uitspraak.
3. Brillenboer Hans Anders wil Action achterna met Europees imperium
Action is de afgelopen jaren bezig een Europees imperium op te bouwen waar HEMA jaloers op kan zijn. Die truc wil de eigenaar van de koopjesketen, de Britse investeringsmaatschappij 3i, nu herhalen met een ander Nederlands bedrijf in hun portfolio: brillenboer Hans Anders.
Nog dit jaar moeten er veertig winkels de deuren openen in Duitsland, schrijft het FD. Op de gevels zal overigens niet het logo van Hans Anders prijken, maar dat van Eyes+More, de prijsvechter die Hans Anders eerder dit jaar overnam.
4. Toch geen fusie tussen automakers Fiat Chrysler en Renault
35 miljard dollar wilde Fiat Chrysler betalen om te fuseren met Renault, maar de Italiaans-Amerikaanse automaker heeft het bod woensdag ingetrokken. De Franse overheid, die een belang van 15 procent in Renault heeft, vroeg nog een week uitstel en dat zag Fiat Chrysler niet zitten. Bij een fusie zou de op een na grootste autofabrikant ter wereld zijn ontstaan.
5. Belangenclubs voor zzp'ers zijn niet blij met het pensioenakkoord
Minister Koolmees is apetrots op het principe-akkoord over de hervorming van het pensioenstelsel dat hij met vakbonden en werkgevers heeft gesloten, maar belangenclubs voor zelfstandigen (die overigens niet aan de onderhandelingstafel zaten) zijn minder enthousiast. Met name de verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (aov) is een heikel punt. "De vrijheid van ondernemen door de zzp’er lijkt opgeofferd", schrijft PZO Nederland in een reactie. ZZP Nederland is pertinent tegen een verplichte aov, maar noemt het positief dat er geen verplichting komt om pensioen op te bouwen.
6. Handelsoorlog kost de wereldeconomie volgend jaar €455 miljard
De VS en China schieten zichzelf in de voet met de handelsoorlog, aldus IMF-topvrouw Christine Lagarde. De groei van de wereldeconomie valt in 2020 naar verwachting 0,5 procentpunt lager uit door alle ingevoerde importheffingen en extra tarieven. Dat komt neer op een bedrag van zo'n 455 miljard dollar. Lagarde roept de economische grootmachten op om hun handelsgeschillen bij te leggen.
7. Krijgt Trump toch zijn zin? De Amerikaanse rente gaat mogelijk omlaag
Voor het eerst in maanden heeft de baas van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, een hint gegeven dat de Amerikaanse rente mogelijk omlaag gaat. Analisten wijzen erop dat de Federal Reserve hiertoe min of meer gedwongen wordt, omdat de handelsoorlog van Donald Trump met China een serieuze bedreiging begint te worden voor de economische groei.
De ironie hierbij is dat Trump eerder felle kritiek uitoefende op de Fed, omdat die niet van zins leek de rente te verlagen. De groeistimulans die uitgaat van een lagere rente zou Trump goed uitkomen, met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.
8. Pas eind juli is de opvolger van Theresa May bekend
De strijd om de opvolging van Theresa May, die op 7 juni haar functie als Britse premier neerlegt, is losgebarsten. Maar liefst elf Conservatieven hebben zich kandidaat gesteld. Maar wie het uiteindelijk moet worden, dat wordt nog een hele klus. De Conservatieve Partij heeft een ingewikkeld systeem bedacht dat uit verschillende stappen bestaat. Pas eind juli is bekend wie de nieuwe Britse premier is.
Nieuws gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:
- Deze 4 dingen moet je weten over het pensioenakkoord
- Deze 23 dingen kun je beter niet op je cv zetten
- Zo beantwoord je deze 8 moeilijke sollicitatievragen (zonder te liegen)
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!