Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Boyan Slats buis voor het opruimen van oceaanplastic is gebroken
Pech voor de Nederlander Boyan Slat in zijn strijd tegen de plastic soep in de Stille Oceaan: de U-vormige buis die het plastic uit het water moet vissen, is gebroken. Drie maanden nadat deze de baai van San Francisco uitvoer en 1.200 zeemijlen op de Stille Oceaan heeft afgelegd.
System 001 of ‘Wilson’ moet terug naar de haven voor reparatie, wat betekent dat The Ocean Cleanup even wordt stilgelegd. Eerder bleek dat het buizensysteem plastic liet ontstnappen. Toen kon het nog op locatie worden gefixt.
2. Verzet tegen gehate heffing voor spaarders in box 3 strandt bij rechter
Het is al lang een pijnpunt voor veel spaarders: de vermeend oneerlijke belastingheffing in box 3. Bij de vermogensrendementsheffing in box 3 ging de overheid er tot enkele jaren geleden vanuit dat je jaarlijks een fictief rendement haalt van 4 procent, dat tegen 30 procent werd belast. Effectief bedroeg de vermogensheffing in box 3 van de inkomstenbelasting daardoor 1,2 procent.
De Bond voor Belastingbetalers voert al jaren een juridische strijd tegen dit fictieve rendement. De Hoge Raad moet zich hierover buigen. Donderdag bleek dat de belangrijkste adviseur van de Hoge Raad het niet eens is met de kritiek op de heffing in box 3. De advocaat-generaal stelt dat klagers pas een zaak hebben als het fictief rendement onhaalbaar is met alle mogelijke beleggingsvormen, dus ook investeringen in vastgoed of aandelen.
Doorgaans neemt De Hoge Raad een advies van de advocaat-generaal zeer serieus. De kans dat de rechter de oude heffing in box 3 alsnog afkeurt, is dus klein.
3. Supermarkten verhogen prijzen ‘keurig’ met 3 procent
De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent is sinds 1 januari een feit. Gevreesd wordt dat winkels daar extra munt uit proberen te slaan door hun prijzen net even iets meer op te krikken. Maar daar is bij supermarkten geen sprake van, althans zo lijkt het.
Uit een analyse van InPrijsverhoogd.nl, een bureau dat de prijzen van de grootgrutters bijhoudt, blijkt dat tussen 3 december en 3 januari de prijzen met gemiddeld 3 procentpunt zijn gestegen. Een zuivere btw-verhoging zou 2,83 procent hogere prijzen moeten opleveren, dus supermarkten hebben er wel 0,17 procent bovenop gegooid, merkte InPrijsverhoogd op. Dat komt in de supermarktbranche neer op een slordige 60 miljoen euro extra.
4. Rechter wijst faillissement SecurCash af
Een bedrijf wil failliet verklaard worden, maar de rechter gaat daarin niet mee. Die opvallende situatie ontstond donderdag bij de afwijzing van de faillissementsaanvraag van geldtransporteur SecurCash.
De reden voor de afwijzing is dat de rechter de motieven van SecurCash niet vertrouwt. Volgens de rechtbank zijn er nog genoeg middelen om schuldeisers te betalen. Het faillissement zou op dit moment vooral een relatief goedkope route zijn om van personeel af te komen.
5. Zo'n 900.000 Nederlanders gebruiken geen internet
Het aantal Nederlanders dat nog nooit gebruikt heeft gemaakt van internet, neemt gestaag af. Dit was in 2012 nog 10 procent van de 15-plussers. Inmiddels is dat percentage gezakt naar 6 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In totaal zijn er nog zo'n 900.000 internetloze mensen. Veruit het grootste deel van deze groep betreft 75-plussers.
6.Verzekeraar NN lijkt niet happig om collega Vivat van Chinezen te kopen
Verzekeraar Vivat (met onder meer de merken Reaal en Zwitserleven) is door zijn Chinese eigenaar Anbang in de etalage gezet. Maar het lijkt erop dat in ieder geval NN Group (Nationale-Nederlanden) niet staat te springen om Vivat te kopen.
Tegenover De Telegraaf zegt topman Lard Friese van NN dat er "geen noodzaak" is voor een grote aankoop in Nederland. "Als er kansen zijn, dan kijken we er serieus naar. Zo niet, dan gaat een deel mogelijk geleidelijk terug naar aandeelhouders, via dividend of andere manieren”, aldus de bestuurder.
7. Theresa May doet laatste smeekbede aan EU voor Brexit
De Britse premier Theresa May doet opnieuw een rondje bij Europese regeringsleiders, waaronder de Nederlandse premier Mark Rutte. Doel is om iets van een toezegging los te peuteren over het noodplan voor Ierland, waarbij er mogelijk een grens komt tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. De Britten willen graag dat dit noodplan expliciet een 'tijdelijk' karakter krijgt.
De kans op toezeggingen van de Europese zijde is echter verwaarloosbaar, zo stelt onder meer de site Politico. Hiermee blijft het risico op een zogenoemde no deal-Brexit aanwezig, want May heeft grote moeite om steun te krijgen voor haar deal met de EU in het Britse parlement.
Ierland vreest voor zware economische gevolgen bij een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU en heeft naar verluidt al aangeklopt in Brussel voor financiële steun.
8. Prijzenslag: synthetische diamanten rukken op
De zogenoemde 'synthetische diamant' die in laboratoria wordt gekweekt, rukt op. Niet in de laatste plaats omdat de grootste traditionele diamantendelver ter wereld, het Zuid-Afrikaanse bedrijf De Beers, zich op de markt voor kunstmatige diamanten heeft gestort. Dit signaleert de Financial Times.
De kostprijs van in laboratoria gekweekte diamanten daalt zeer snel, waardoor deze interessant worden voor een massamarkt van goedkopere diamanten. Diamanten-analist Paul Zimnisky zegt tegen de FT dat de prijs voor 1 karaat diamant uit het laboratorium gemiddeld 43 procent goedkoper is, vergeleken met een natuurlijke diamant. Een jaar geleden lag dit prijsverschil op 29 procent.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
- Op je eerste loonstrookje in 2019 hou je netto meer over – maar daarna voel je de hogere btw en energiekosten
- Een 82-jarige vrouw uit Den Helder moet van de gemeente haar appeltjesgroene huis overschilderen – terwijl rood, blauw en geel gewoon mogen
- 8 tekenen dat je niet klaar bent voor een eigen bedrijf