Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Baas Blokker zet Big Bazar in als prijsvechter tegen Action

Blokker Holding kondigt de eerste grote stap aan onder de nieuwe eigenaar Michiel Witteveen. Het moederbedrijf van Blokker en Big Bazar gaat de laatste keten fors uitbreiden om de strijd met koopjesketen Action aan te gaan, zegt Witteveen in het Financieele Dagblad.

Er komen ongeveer 50 nieuwe Big Bazar-filialen in de oude panden van de failliete concurrent Op=Op Voordeelshop. Daarmee komt het aantal Big Bazars op zo’n 170, waarvan het gros in Nederland. “Er zijn veel partijen van 10.000 flesjes van iets. Voor Action te klein, voor ons prima. We gaan nu het gas openzetten”, aldus Witteveen.

2. Trump in het VK: dat wordt ‘disaster management’

Donald Trump brengt deze week een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. En vooraf zijn de eerste mediarelletjes al uitgebroken. Zo heeft de Amerikaanse president in een interview met The Sun Meghan Markle, de vrouw van prins Harry, 'nasty' genoemd. Trump ontkent dat, maar de Britse krant heeft opnames online gezet waarin Trump wel degelijk deze uitspraak doet.

Overigens is het staatsbezoek ongelukkig getimed, nu Theresa May op 7 juni afzwaait aftreedt als leider van de Britse Conservatieven. Trump heeft al openlijk zijn steun uitgesproken voor Boris Johnson als opvolger voor de geplaagde May. Een bron dicht bij de premier vergelijkt de voorbereidingen voor Trumps bezoek met 'disaster management', zo tekent Politico op.

3. Beurs schrikt van snoeiharde opstelling China in handelsoorlog

Nieuwe dalingen op Aziatische beurzen maandag, in navolging van verliezen op Wall Street vrijdag. De Japanse beurs daalde 1 procent. In Amsterdam verloor de AEX 0,7 procent. Beleggers zijn onder meer bezorgd over China's antwoord op de handelsoorlog van Donald Trump.

De afgelopen drie dagen heeft China een eigen 'zwarte lijst' aangekondigd van buitenlandse bedrijven die met handelsrestricties te maken kunnen krijgen. Daarnaast heeft China zich harder opgesteld in de onderhandelingen met de VS over een handelsakkoord. Bovendien heeft het Chinese leger laten weten militaire actie te overwegen als andere landen zich te veel bemoeien met Taiwan.

"De serie acties van afgelopen weekend betekent dat de 'Grote Mars' is begonnen", schrijven analisten van ING in een reactie. "We nemen dit serieus. Het betekent dat de handelsoorlog niet alleen een techoorlog is geworden maar een brede economische oorlog."

4. Goudprijs piekt door onrust op financiële markten

De onrust op financiële markten is ook zichtbaar in de beweging van de goudprijs. Die is gestegen naar het hoogste niveau in twee maanden en noteerde maandagochtend op 1.312 dollar per troy ounce. Hiermee doet goud zijn reputatie eer aan als 'veilige haven' op het moment dat beleggers zich terugtrekken uit aandelen.

De vlucht naar veiligheid is ook te zien op obligatiemarkten, waar koersen van de veilig geachte staatsleningen zijn gestegen. Dit heeft er onder meer toe geleid dat de marktrente van de Nederlandse 10-jarige staatslening negatief is geworden.

5. Huawei stopt naar verluidt (tijdelijk?) met het maken van smartphones

Huawei was op weg om de grootste smartphonemaker ter wereld te worden, maar de sancties van de Verenigde Staten gooien roet in het eten. Volgens de South China Morning Post is het Chinese bedrijf zelfs gestopt met het maken van telefoons. Producent Foxconn zou enkele productielijnen van Huawei hebben gesloten, omdat de vraag is gekelderd.

6. 2018 was topjaar voor MKB: 16 procent winstgroei en sterkere buffers

Het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft een topjaar achter de rug, zo blijkt uit een sectorrapport van de brancheorganisatie voor accountants SRA. De omzet van MKB-bedrijven steeg afgelopen jaar gemiddeld met 10 procent, de winst nam met 16 procent toe en de financiële buffers dikten ook aan.

“Het MKB heeft nu dus ‘vet op de botten’. Een mooi moment om te investeren in verdere groei", aldus bestuurslid Harry Marissen van SRA.

7. Nieuw probleem ontdekt bij Boeing 737 MAX

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een nieuw mankement ontdekt bij de Boeing 737 MAX, het type waarvan twee toestellen neerstortten in Indonesië en Ethiopië door een softwarefout. Dit keer gaat het om mogelijke constructiefouten bij beweegbare panelen. Dit hoeft niet funest te zijn maar er kan wel schade ontstaan tijdens de vlucht, concludeerde de FAA.

Boeing zegt het probleem bij twintig andere toestellen te hebben vastgesteld en controleert nog eens 159 vliegtuigen. De FAA maant de Amerikaanse vliegtuigbouwer om binnen 10 dagen gebrekkige onderdelen op te sporen en te vervangen.

8. KLM en TU Delft ontwerpen superzuinig V-vormig vliegtuig

KLM en de TU Delft gaan samen een V-vormig vliegtuig ontwerpen. Het gaat om een "geheel nieuwe benadering van het vliegtuigontwerp en geeft een doorkijk naar het toekomstige duurzaam vliegen over lange afstanden", staat in een persbericht.

Bij de Flying V zijn de passagierscabine, het vrachtdek en de brandstoftanks geïntegreerd in de vleugel. Met de aerodynamische vorm en een lager gewicht verbruikt het vliegtuig 20 procent minder brandstof dan de Airbus A350. Het futuristische toestel heeft dezelfde spanwijdte als de A350 en kan hetzelfde aantal passagiers (314) vervoeren.

De Flying-V is 20 procent zuiniger met brandstof

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!