Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Een paar honderd Groningse boeren komen vanavond samen in Delfzijl om te praten over een mogelijke megaclaim tegen de NAM. Ze zijn gedupeerden van aardbevingen in het gebied door gaswinning en willen de schade verhalen. “Wij dragen behoorlijk bij aan het bruto binnenlands product van Nederland. Shell, ExxonMobil en de Nederlandse staat moeten zich gaan realiseren wat dit gaat betekenen voor de toekomst”, zegt mede-initiatiefnemer Ate Hylke Kuipers. Er komt een loket waar boeren zich kunnen melden voor ondersteuning.
Ondertussen doen mensen op sociale media een oproep om niet meer te tanken bij Shell. Dagblad Trouw ontdekte dat de energiereus via een boekhoudkundige truc mogelijk niet meer opdraait voor de aardbevingsschade van dochterbedrijf NAM. Dat zou voortaan voor rekening van de Staat komen. De PvdA-fractie wil een spoeddebat over de kwestie. Shell ontkent de beschuldigingen.
2. Op kapitaalmarktrenten was afgelopen week een duidelijke stijging van de 10-jaarsrente te zien, waarbij beleggers leken te anticiperen op een minder soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank. Maandag noteerde de Nederlandse 10-jarige staatsrente op 0,7 procent – dat is 0,1 procentpunt hoger dan een week geleden. Diverse banken verhoogden afgelopen week de hypoteekrente.
Tegelijk rekenen veel experts niet op een forse rentestijging de komende jaren, als het goedkoopgeldbeleid van de ECB wordt afgebouwd. In het programma Buitenhof benadrukte president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zondag dat rentes de komende jaren geleidelijk zullen stijgen. “De rente is laag omdat op dit moment meer mensen willen sparen dan investeren.”
3. Premier Theresa May staat onder grote druk binnen haar eigen partij, zo meldt The Guardian. Zowel fervente Brexiteers als voorstanders van een 'softe' Brexit dringen aan op een duidelijk standpunt over de gewenste toekomstige relatie met de Europese Unie. Een Conservatief parlementslid zegt op anonieme basis tegen de krant dat May "een besluit" moeten nemen over waar ze staat; anders neemt het risico op een paleiscoup weer toe.
4. De opvolger van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep, de club van ministers van Financiën van de eurozone, heeft een probleem. De Portugees Mario Centeno ligt thuis onder vuur. Volgens Portugese media heeft de lokale politie een inval gedaan bij het ministerie van Financiën. Daarbij zou zijn gekeken of de minister zijn favoriete voetbalclub Benfica een fiscaal voordeel heeft gegeven in ruil voor twee kaartjes. De Portugese premier Mario Costa stelt dat er niets aan de hand is.
5. Het vliegtuig van de Amerikaanse president heeft twee nieuwe ijskasten nodig. Kosten: 24 miljoen dollar. De reden dat de kosten zo hoog zijn, heeft te maken met de opslagfunctie. De ijskasten moeten 3.000 maaltijden kunnen herbergen, omdat de Air Force One volgens de voorschriften enkele weken als 'mobiel commandocentrum' moet kunnen fungeren.
6. De van oorsprong Nederlandse online gigant Booking.com is onderdeel van het Amerikaanse concern Priceline. Maar Booking.com heeft officieel het hoofdkantoor in Amsterdan en ook de jaarrekening van de reserveringssite voor hotels en andere accommodaties wordt in Nederland gedeponeerd.
Het FD meldt dat uit de jaarcijfers van 2016 blijkt dat Booking in dat jaar 2,4 miljard euro winst boekte op een omzet van 7,1 miljard euro. Daarmee is Booking veruit het grootste online platform dat vanuit Nederland is opgezet. Dagelijks krijgt de site 1,5 miljoen boekingen.
7. Het is al een week relatief rustig op de markt voor cryptomunten. De bitcoin schommelt rond de 11.000 dollar en ook de uitslagen bij veel andere cryptomunten zijn beperkt. De 'cryptoparty' is over, maar dat geldt niet voor de onderliggende blockchaintechnologie, zo meldt de South China Morning Post.
De krant signaleert dat een reeks Aziatische overheden - waaronder Singapore, Indonesië, Maleisië en ook Zuid-Korea werken aan eigen projecten gebaseerd op digitale logboeken waar je transacties kunt vastleggen. Dit alles wel onder strikt overheidstoezicht uiteraard.
8. De VVD heeft ontdekt dat je Facebook-posts naar specifieke doelgroepen kunt sturen, tegen betaling. Maar wel op een beetje klunzige manier. Komiek Arjen Lubach fileerde zondag het 'PVV-Corvee' van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhof in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Wat blijkt? Uitingen van Dijkhof op sociale media zijn specifiek gekoppeld aan de term 'Geert Wilders'. Bekijk hieronder het item uit Zondag met Lubach.
Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van afgelopen weekend:
Shell flikt een boekhoudkundig trucje – en nu roepen mensen op om er niet meer te tanken