Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Democraten starten afzettingsprocedure tegen Trump: dit is de reden

Lang was er verdeeldheid in de Democratische Partij over het starten van de zogenoemde impeachment-procedure. Maar de kwestie over het telefoongesprek van de Amerikaanse president Donald Trump met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky, waarin Trump politieke druk zou hebben uitgeoefend om de Democratische presidentskandidaat Joe Biden aan te pakken, bleek de druppel.

Dinsdagavond kondigde de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden aan dat er een onderzoek wordt gestart dat in theorie kan leiden tot afzetting van de president. De reden? Volgens Pelosi gaat het dit keer om een controverse waarvan het grote publiek begrijpt dat Trump fout zat.

2. Zorgcowboys maskeren op handige wijze miljoenenwinsten

Uit een dataonderzoek van journalistieke platforms Follow The Money, Pointer en Reporter Radio blijkt dat 85 grotere zorgbedrijven een winstmarge van meer dan 10 procent boekten in de afgelopen jaren. Bij zeven bedrijven ligt de winstmarge boven de 40 procent. In enkele gevallen wordt gebruik gemaakt van doorsluisconstructies om miljoenenbedragen bij individuele aandeelhouders te krijgen. In een reactie zegt minister Hugo de Jonge dat hiervoor gekeken wordt naar een aanpassing van de wet: "De huidige wet is niet genoeg om de rotte appels buiten de mand te houden. Die gaan we dus aanpassen."

3. Boeren zeggen te willen stoppen na stikstofuitspraak

De stikstofuitspraak heeft zulke grote gevolgen voor boeren dat 4 op de 10 zegt te willen stoppen, mits er een goede financiële regeling komt. Dit meldt de NOS op basis van een enquête die de omroep heeft gehouden onder 6000 leden van het blad Nieuwe Oogst. Daarin zegt een meerderheid van de boeren ook dat het voortbestaan van hun bedrijf onzekerder is geworden na de stikstofuitspraak van de Raad van State.

De hoogste gerechtelijke instantie in het bestuursrecht oordeelde dat het Nederlandse beleid om stikstof terug te dringen niet deugde. Daardoor zijn veel vergunningen voor intensieve veehouderijen op losse schroeven komen te staan. De commissie Remkes presenteert vandaag de aanbevelingen over het terugdringen van stikstof.

4. Britse Parlement gaat na uitspraak Hooggerechtshof weer aan de slag

Dinsdag verklaarde het Britse Hooggerechtshof in Londen dat de lange schorsing van het parlement onwettig was. Boris Johnson handelde dus in strijd met de wet toen hij het parlement vijf weken lang naar huis stuurde. Het gevolg van de uitspraak: al om half 12 woensdagochtend (lokale tijd) komt het parlement weer bijeen en Johnson's positie is nog wat benauwder geworden. Hij heeft al laten weten dat hij de beslissing van het hof zal respecteren, maar zijn tegenstanders vinden alsnog dat hij moet aftreden. Bronnen zeggen dat hij dat niet van plan is, maar het zal er de komende weken niet makkelijker op worden voor hem.

5. Nederlandse vrachtwagens hebben vaker schonere motor

De Nederlandse vrachtwagens worden schoner, meldt het CBS. Het gebruik van vrachtauto's met Euro 6-motoren neemt rap toe, en dat is goed nieuws, want die stoten 97 procent minder stikstof uit dan motoren uit de Euro 1-klasse. Ook het verschil met de Euro 5-klasse is groot: vrachtwagens met die motoren stoten 2 gram per stikstof per kilometer uit, terwijl vrachtwagens met Euro 6-motoren 0,4 gram stikstof per kilometer uitstoten. Ook op het gebied van fijnstof doen Euro 6-motoren het goed. Vooral op lange ritten worden er relatief veel schonere vrachtwagens ingezet, meldt het statistiekbureau.

6. Baas van flexplekverhuurder WeWork stapt op na uitstel beursgang

Topman Adam Neumann treedt terug uit zijn positie bij The We Company, het moederbedrijf van verhuurder van gedeelde werkruimtes WeWork. Hij blijft wel aan als niet-uitvoerend directeur.

Neumanns positie werd onhoudbaar toen zijn bedrijf een beursgang voorbereidde. In eerste instantie vielen analisten over het gebrek aan duidelijkheid over de winstgevendheid, maar ook Neumann zelf kwam snel onder vuur te liggen. Zo kocht hij vastgoed dat hij aan The We Company verhuurde, had Neumann twintig stemmen per aandeel en had zijn familie veel zeggenschap over het benoemen van een opvolger. Na ophef gaf Neumann zijn miljoenenbonus al terug, beloofde zijn winsten uit vastgoeddeals aan WeWork terug te geven en werd zijn stemrecht verlaagd naar tien stemmen per aandeel.

The We Company houdt wel vast aan een beursgang, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die volgende maand al plaatsvindt, zoals eerder gepland.

7. Boris Johnson vreest dat AI uitmondt in terminators met roze ogen

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn toespraak voor de VN van dinsdag gebruikt om zijn gedachten te ventileren over kunstmatige intelligentie. Johnson presenteerde artificial intelligence als een kwestie van hemel óf hel. Zo kunnen robots worden ingezet om te zorgen bejaarden, óf we krijgen te maken met "terminators met roze ogen" die de mensheid uitroeien. En biotechnologie kan zorgen voor herstel van organen zoals je lever, óf er verschijnen "angstaanjagende pootloze kippen op je bord".

8. Woonwinkels vragen vaak 100 procent als aanbetaling, maar dat mag niet 

Woonwinkels vragen een te groot bedrag als aanbetaling als klanten bijvoorbeeld een bank of gordijnen bestellen, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De bond ging langs negen winkelketens en het bleek dat Gamma, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker en Praxis het volledige bedrag als aanbetaling eisen, terwijl maximaal 50 procent is toegestaan.

Overigens mogen winkels wel in individuele afspraken met klanten meer dan 50 procent vragen, "maar structureel 100 procent eisen, en anders weigeren om te leveren, zoals Kwantum en Praxis doen, mag niet", aldus de Consumentenbond.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag: