Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Nederlandse havens: veel ondernemers nog niet klaar voor no deal-Brexit
Nederlandse havenbedrijven hebben digitale oplossingen klaar om in het geval van een Brexit-zonder-deal de douaneregeling met het Verenigd Koninkrijk aan te passen. Maar veel bedrijven hebben zich nog niet aangemeld, zegt een woordvoerder van Portbase tegen Nu.nl.
Portbase is het gezamenlijke loket van de havens van Rotterdam en Amsterdam. Het blijkt vooral lastig om een groep van duizenden kleinere bedrijfjes te bereiken die een paar zendingen per jaar doen en goed zijn voor vijf tot tien procent van het handelsvolume met het VK.
2. Nederlandse consument sombert, maar koopt wel
Berichten over tragere economische groei en mogelijk een recessie in buurlanden laten de Nederlandse consument niet koud. Het consumentenvertrouwen is licht gedaald in augustus, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederlanders zijn pessimistischer over de economie in de komende twaalf maanden. Tegelijk is de koopbereidheid juist iets toegenomen. Dat er met de bestedingen van consumenten nog weinig aan de hand is, blijkt ook uit de robuuste stijging van de uitgaven van huishoudens met 1,7 procent in de maand juni.
3. Nederlander kiest massaal voor elektrisch fornuis, in plaats van gas
Waarom zou je nu nog voor gas kiezen als je een nieuwe kookplaat nodig hebt? Veel consumenten vragen zich dat af, en dat is te zien in de cijfers. In 2018 koos ruim 73 procent van de mensen voor een elektrische kookplaat en slechts 27 procent voor eentje op gas, blijkt uit de Gasmonitor 2019. Tegelijkertijd steeg vorig jaar ook de verkoop van de warmtepomp flink, met 27 procent ten opzichte van 2017. De hr-ketel blijft echter het meest gekozen verwarmingsapparaat.
4. Boris Johnson zou toch een Britse IMF-kandidaat willen
De EU-landen waren er begin deze maand na een lange vergadering uit: de Bulgaarse Kristalina Georgieva wordt naar voren geschoven voor de hoogste IMF-post. Maar de Britse premier Boris Johnson heeft snode plannen. Hij zou alsnog een eigen kandidaat naar voren willen schuiven en denkt daarbij aan oud-minister van Financiën George Osborne. Johnson hoopt komend weekend wereldleiders voor zijn plan te winnen tijdens de G7-top in Frankrijk.
5. Trump zegt afspraak met Deense premier af omdat Groenland niet te koop is
Trump was de afgelopen dagen druk bezig met Groenland, maar nu de Deense premier Mette Frederiksen hem duidelijk heeft gemaakt dat het eiland toch echt niet te koop is, is Trump op zijn tenen getrapt. En daar verbindt hij dan ook meteen consequenties aan: hij heeft een ontmoeting met haar, die over twee weken zou plaatsvinden, afgezegd. "Ik stel de ontmoeting uit tot een ander moment", schrijft hij op Twitter. "De premier heeft ons allebei veel tijd en moeite bespaard door zo direct te zijn. Daar wil ik haar voor bedanken!"
....The Prime Minister was able to save a great deal of expense and effort for both the United States and Denmark by being so direct. I thank her for that and look forward to rescheduling sometime in the future!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019
6. EU is bang dat Facebooks cryptomunt marktverstorend werkt
Toezichthouders in de VS en China waren al kritisch, nu lijkt ook de EU zich te storten op omvangrijk onderzoek naar Facebooks digitale munt libra. Volgens Bloomberg vrezen mededingingsautoriteiten voor de marktverstorende werking van de cryptomunt. Facebook heeft beloofd alle zorgen weg te nemen voor de geplande lancering van de libra in 2020.
7. Zakelijk een fiets leasen voor paar euro door nieuwe fiscale regels
Pon staat bekend als de Nederlandse dealer van onder meer Volkswagen, maar is ook groot in fietsen. Via dochter Lease A Bike gaat het bedrijf vanaf 2020 grootschalig inzetten op zakelijke leasefietsen voor een paar euro per maand, meldt De Telegraaf. Pon wil gebruikmaken van nieuwe fiscale regels, die het mogelijk maken om fietsen te leasen via de werkgever tegen gunstige condities. De fietsbranche rekent al op een verkoopstijging van 10 duizenden extra fietsen.
8. Ticketmaster gaat servicekosten terugbetalen aan consumenten
Kocht je voorheen een kaartje voor een concert bij Ticketmaster en werd dat concert geannuleerd of verschoven, dan kreeg je wel de kosten van het kaartje terug, maar niet de servicekosten. En dat is vervelend, want die liepen uiteen van 2 tot 10 euro per ticket.
De Consumentenbond drong er eerder deze zomer dan ook bij Ticketmaster op aan om die kosten wel terug te betalen, omdat het bedrijf geen juridische grond had om dat niet te doen. Dat ondersteunde ook de Autoriteit Consument & Markt. En concertgangers kunnen nu opgelucht ademhalen: Ticketmaster belooft vanaf nu de servicekosten wel terug te betalen als een evenement geannuleerd of verschoven wordt, meldt de bond.
Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.