Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten
1. Google beperkt de toegang van Huawei tot Android
Als je straks een nieuwe Huawei-telefoon koopt, moet je het doen zonder beveiligingsupdates en de populaire apps van Google, zoals Gmail, YouTube en Maps. De Amerikaanse zoekgigant heeft namelijk de toegang tot Android beperkt voor de Chinese smartphonemaker.
Google volgt hiermee de strengere regels die het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken recent afkondigde. Huawei mag alleen gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project.
2. Rutte wil niet de portemonnee trekken voor Songfestival: sneer naar Matthijs van Nieuwkerk
Nederland mag in 2020 het Eurovisie Songfestival organiseren, na de winst van Duncan Laurence. Dat kost tussen de 15 miljoen en 60 miljoen euro, als je kijkt naar het budget van de organiserende landen van de afgelopen jaren.
Volgens premier Rutte kan de publieke omroep dat wel zelf ophoesten. "Ik heb de indruk, als ik zo hier en daar de salarissen zie, dat er nog wat ruimte is", zei hij bij WNL op Zondag, verwijzend naar de discussie rond het salaris van Matthijs van Nieuwkerk.
ING-econoom Thijs Geijer merkt tegen Nu.nl op dat er ook veel te verdienen valt aan het Songfestival: "Het levert directe bestedingen op van mensen die hiervoor naar Nederland komen, waar ze voor hun reis, verblijf en festivalkaartje betalen." Toch is het economische effect op Nederland volgens Geijer uiteindelijk nihil. De toeristen voor het Songfestival nemen simpelweg de plaats in van de toeristen die er anders zouden zijn.
Lees ook... Hoe de winst van Duncan Laurence op het Songfestival ook de zoete wraak van Ilse DeLange is
3. Nieuwe verkiezingen in Oostenrijk nadat coalitie met rechtspopulisten sneuvelt
Het was vrijdag de laatste tegenvaller die de Oostenrijkse coalitie kon hebben: een video kwam naar buiten waarin te zien was hoe vicekanselier Heins-Christian Strache (FPÖ) een vrouwelijke Russische investeerder overheidsopdrachten beloofde in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Hij trad zaterdag af en bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) beëindigde de samenwerking met de partij.
Begin september zullen de Oostenrijkers opnieuw naar de stembus gaan. “De nieuwe verkiezingen zijn geen wens, maar een noodzaak”, zei Kurz. In de maanden voorafgaand aan de verkiezingen moet een maximale stabiliteit worden bereikt. De regeringsleider kondigde aan dat hij daartoe met alle partijen in gesprek zou gaan.
4. Bitcoin knalt opnieuw door de 8.000 dollar
De bitcoin schommelt als vanouds op en neer. Op vrijdag en zaterdag verloor de belangrijkste digitale munt in anderhalve dag zo'n 1.000 dollar van zijn waarde, op zondag knalde de bitcoin weer omhoog tot zo'n 8.250 dollar.
Omstreeks 9.00 uur maandagochtend is een bitcoin net iets minder dan 8.000 dollar waard. Analisten denken dat de handelsoorlog tussen de VS en China mogelijk ten grondslag ligt aan de koersschommelingen.
5. Kabinet wil voorkomen dat Google en Facebook simpel kleine bedrijfjes overnemen
Google en Facebook kunnen met gemak kleine bedrijfjes opslokken en daar wil het kabinet een stokje voor steken. De overheid wil zo voorkomen dat er voor consumenten en ondernemers online weinig te kiezen overblijft, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.
Toezichthouders moeten de bevoegdheid kunnen krijgen om vooraf in te grijpen door bepaalde criteria te stellen bij een fusie of overname. Bijvoorbeeld met de verplichting om data te delen of door een drempel te stellen voor omzet en transactiewaarde als twee bedrijven samengaan.
6.Rutte en Baudet gaan woensdag in debat
Het debat tussen VVD-leider Mark Rutte en Thierry Baudet van Forum voor Democratie gaat door. Dat meldt het tv-programma Pauw, waarin het duel te zien is. Woensdagavond kruisen de twee de degens in de Rode Hoed in Amsterdam onder leiding van presentator Jeroen Pauw.
Rutte daagde Baudet vorige week uit. Beide partijen leken elkaar al gauw te vinden, totdat er onenigheid rees over de opzet. Baudet wilde bijvoorbeeld op Facebook debatteren, terwijl Rutte volhield dat ook televisiekijkers het moesten kunnen volgen.
7. Meer vaste banen, minder flexcontracten... maar wel meer zzp'ers
Het aantal flexibele arbeidscontracten is in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst in tien jaar fractioneel gedaald, terwijl er fors meer vaste contracten zijn bijgekomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers in de database van het CBS.
Het CBS telt voor het eerste kwartaal van dit jaar 5,47 miljoen werknemers met een vast contract. Dat zijn er 189.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijk is het aantal flexcontracten in dezelfde periode met 7.000 gedaald. Het aantal zzp’ers is met 30.000 toegenomen.
8. Studenten willen naar rechter om hogere rente op studieschuld
Studentenorganisaties het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dreigen met juridische stappen, omdat het verhogen van de rente op studieschulden in strijd is met een verdrag van de Verenigde Naties dat Nederland getekend heeft. Studeren wordt duurder zonder dat de kwaliteit van het onderwijs verbetert, betogen ze, terwijl in het verdrag staat dat studeren "geleidelijk kosteloos moet worden gemaakt".
Volgens het wetsvoorstel, dat al is goedgekeurd door de Tweede Kamer, wordt de rente voortaan gekoppeld aan de tienjaarsrente, in plaats van de vijfjaarsrente. Dat zadelt studenten met zo'n 5500 euro extra studieschuld op en het zou de schatkist zo'n 226 miljoen euro extra moeten opleveren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Nieuw huis kopen of eerst je oude huis verkopen? Zo kun je een goede afweging maken
- Alibaba-oprichter Jack Ma, de rijkste man van China, wil zijn oude liefde weer oppakken: onderwijs geven
- 18 kleine designtrucs die laten zien hoezeer Apple gefixeerd is op details
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!