Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Europese investeerder koopt voor €35 miljoen belang in WeTransfer

Het Nederlandse internetbedrijf WeTransfer heeft het Europese durfkapitaalfonds HPE Growth binnengehaald als nieuwe investeerder. HPE legt samen met de bestaande investeerder Highland Europe 35 miljoen euro op tafel.

Beide partijen nemen aandelen van bestaande aandeelhouders over. Er vloeit dus geen vers geld in de kas van WeTransfer. Medeoprichter Nalden (echte naam Ronald Hans) vertrekt als commissaris bij WeTransfer. Jonne de Leeuw van HPE neemt zijn plek in.

2. Een kwart van de Nederlanders ligt wakker door slaapproblemen

Een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder werd in 2018 geteisterd door slaapproblemen, blijkt uit de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om 2,9 miljoen mensen die in ieder geval de twee weken voor de enquête problemen hadden met slapen.

Arbeidsongeschikten hebben het meest last van slapeloosheid en merken daar ook het vaakst de gevolgen van. Van deze groep meldt drie op de vijf ernstige slaapproblemen. Voor mensen met betaald werk geldt dat een op de vijf kampt met serieuze slaapproblemen.

3. Mkb-bedrijven kiezen vaker voor flexcontract: 1 op 3 krijgt geen vaste baan

Middelgrote en kleine ondernemingen sluiten in vergelijking met acht jaar geleden minder vaak vaste arbeidscontracten af. Uit de MKB Banenmonitor van onderzoeksbureau Van Spaendonck blijkt dat inmiddels een op de drie contracten een flexcontract is. Acht jaar geleden was dit nog een op vijf.

Wat betreft de werkgelegenheid in het mkb blijkt dat onder meer bedrijven in de kinderopvang, gehandicaptenzorg, tankstations en dierenartsen staan te springen om personeel.

4. KvK staat klaar met adviesteam, gratis

Als ondernemer ben je verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel voor 50 euro. Daar krijg je vanaf nu wat voor terug. Ondernemers die met hun handen in het haar zitten, kunnen op werkdagen tijdens kantooruren terecht bij het KVK Adviesteam. Gratis.

Het team adviseert bijvoorbeeld bij de inzet van social media of het vinden van personeel. Maar ook bij het starten of overnemen van een bedrijf of ondernemen over de grens.

5. NS sluit deals met leasemaatschappijen om autorijder in de trein te krijgen

Een opmerkelijk initiatief van de NS. De NS gaat bedrijven als leasemaatschappijen, touroperators en hotelexploi­tanten stimuleren om treinkaartjes en -abonnementen te verkopen aan klanten, zo meldt het FD.

De partners mogen zelf bepalen hoe ze de kaartjes beprijzen. Idee is om bijvoorbeeld een tankpas te combineren met een treinvergoeding, zodat onder meer leaserijders vaker gebruikmaken van de trein.

6. Ruim helft van huishoudens is al overgestapt op slimme meter

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens, in totaal 4 miljoen, is al overgestapt op een digitale energiemeter. Dat blijkt uit de Smart Home Monitor, een onderzoek onder 4.700 Nederlanders. Tot nu toe weigeren een half miljoen huishoudens de slimme meter, vaak omdat ze vinden dat hij geen toegevoegde waarde heeft, onbetrouwbaar is of omdat ze veel waarde hechten aan hun privacy.

In de komende anderhalf jaar moeten energieleveranciers flink aan de bak. Voor 31 december 2020 moet de slimme meter volgens Europese afspraken namelijk bij 80 procent van de huishoudens geïnstalleerd zijn.

7. Rabobank wil geen voetbalclubs als klant door risico op witwassen

Rabobank wil zijn handen niet branden aan witwasschandalen en weert daarom voetbalclubs, schrijft NRC. 80 procent van de betaaldvoetbalorganisaties (BVO’s) is klant bij de bank. Maar afgelopen zomer liet Rabo medewerkers weten dat “deze klanten verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden met zich meebrengen”.

Daarom geen nieuwe voetbalclubs als klant en geen nevenfuncties van medewerkers bij BVO’s. Ook schrijft NRC dat Rabobank actief probeert de relatie met problematische profclubs te beëindigen. Dat zou het einde van een club als bijvoorbeeld FC Den Bosch kunnen betekenen.

8. Grote Amerikaanse bedrijven laten weten: we zijn er niet alleen voor onze aandeelhouders

Een bedrijf is er niet alleen voor z'n aandeelhouders, maar ook voor de wereld. Dat vinden 181 grote Amerikaanse bedrijven, die samen een statement hebben ondertekend. Onder meer Amazon, Apple, IBM en Walmart hebben hun handtekening onder het document gezet. Ze verklaren daarmee dat ze hun best willen doen voor alle belanghebbenden: "Klanten, medewerkers, leveranciers, gemeenschappen en aandeelhouders."

"Grote werkgevers investeren in hun werknemers en hun gemeenschappen, omdat ze weten dat dat de enige manier is om op de lange termijn succesvol te zijn", schrijft JPMorgan Chase-CEO Jamie Dimon over het document.
 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag: