Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Vis en vlees worden duur betaald: forse prijsstijging door hogere btw

Consumenten hebben in mei de hoogste prijsstijging voor voedingsmiddelen in de afgelopen 10 jaar voor de kiezen gekregen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De voedselprijzen stegen vorige maand met 3,8 procent, waarbij de prijzen voor vlees en vis met 5 procent op jaarbasis het sterkst opliepen.

Volgens het CBS heeft de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 8 procent een opdrijvend effect gehad.

2. Baas ABN Amro stapt op, ING vreest voor eigen toptalent

ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen verlaat de de bank. Als op 12 april volgend jaar zijn termijn afloopt, zal hij die niet verlengen. Van Dijkhuizen zei in een verklaring “in alle vertrouwen het stokje door te geven”,maar aan wie?

De Telegraaf schreef dat ING doodsbang is dat ABN zijn pijlen richt op hun kroonprins Steven van Rijswijk, de huidige risicodirecteur van de ‘oranje’ bank en een van de topkandidaten om Ralph Hamers, de huidige bestuursvoorzitter van ING, op te volgen.

Of de headhunters van ABN Amro daadwerkelijk Van Rijswijk willen binnenhalen is niet bekend, maar ING is daar terecht huiverig voor. In 2015 zag de bank zijn financieel directeur Bas Brouwers naar Rabobank vertrekken en een jaar later maakte ING’er Bart Leurs dezelfde overstap.

3. Pensioenakkoord: dit verandert er voor jou

In 2022 krijgt Nederland dan eindelijk een nieuw pensioenstelsel. Alleen de Vakcentrale voor Professionals moet zijn fiat nog geven voor het akkoord waarover regering en vakbonden 10 jaar lang hebben gepolderd.

Veel details moeten nog worden uitgewerkt, maar de belangrijkste punten staan al wel op papier. Zo gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar in 2024, kun je met een deel van je pensioen je hypotheek afbetalen en krijgen zzp’ers een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Lees hier wat er allemaal voor jou verandert naar aanleiding van het pensioenakkoord.

4. Pensioenbaas met €505 miljard onder beheer: Nederlanders te negatief

In de nasleep van het pensioenakkoord vertelt hoofd beleggingen Ronald Wuijster van APG, dat onder meer de pensioenen van ABP belegt, aan de Financial Times dat Nederlanders opvallend negatief zijn over hun pensioen. “Het Nederlandse pensioenstelsel behoort tot de beste ter wereld. Er is zo veel negatieve publiciteit, dat mensen denken dat er onvoldoende besparingen zijn voor het pensioen.”

Wel vindt Wuijster, die 505 miljard euro onder beheer heeft, dat de rekenregels voor pensioenfondsen in Nederland te streng zijn, waardoor er voortdurend discussie is over mogelijke kortingen.

5. Klanten zijn meer tevreden bij kleinere banken – RegioBank aan kop

Kleinere banken doen het relatief goed op het gebied van klanttevredenheid, zo blijkt uit een enquête onder ruim 14.000 mensen van De Consumentenbond. Alle banken kregen een ruim voldoende, maar de Regiobank (een merk van De Volksbank) kreeg het hoogste cijfer, een 9,3. De nummers twee en drie op basis van ‘algemene tevredenheid’ zijn ASN Bank (9,1) en Triodos Bank (8,9).

De Consumentenbond bevroeg de consumenten om hun bank te beoordelen op service, kosten, persoonlijk contact en internet- en mobiel bankieren. Over de kosten waren de ondervraagden het minst tevreden.

6. Pieter Zwart en investeerder Hal kopen mede-oprichters Coolblue uit

Op een Rotterdamse zolderkamer legde Pieter Zwart samen met Paul de Jong en Bart Kuijpers in 1999 de basis voor wat later uit zou groeien tot Coolblue, na Bol.com de grootste webwinkel van Nederland. Twintig jaar verder koopt ‘eindbaas’ Zwart zijn twee studievrienden uit. Dat doet hij samen met investeerder HAL, die in 2016 instapte bij het webwinkelbedrijf.

Coolblue moet de volgende klapper worden voor HAL, al gaf Zwart begin dit jaar aan dat een beursgang nog even op zich laat wachten. De omzet van het e-commercebedrijf groeide vorig jaar met 12,5 procent, tot 1,35 miljard euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) bedroeg 27 miljoen euro.

7. Stroomuitval zet 48 miljoen mensen in Zuid-Amerikaanse landen in het donker

In Zuid-Amerika zijn afgelopen zondag miljoenen mensen in het donker wakker geworden. In heel Uruguay en Argentinië, waar in totaal 48 miljoen mensen wonen, viel de stroom uit. Ook delen van Brazilië en Paraguay kwamen zonder stroom te zitten.

Edesur Argentina, een van de grootste energieleveranciers van het land, legde in tweets uit dat een groot defect in het elektriciteitsnetwerk de enorme stroomuitval heeft veroorzaakt. Inmiddels is de stroom bijna overal hersteld, maar er is nog 1,5 procent, voornamelijk in stedelijk gebied, dat nog zonder zit.

8. Donald Trump voorziet de ‘moeder van alle beurscrashes’ als hij niet herkozen wordt

De Amerikaanse president Donald Trump speelde dit weekend sterk in op de angstfactor. Via een tweet liet Trump weten dat de beurs dankzij de ‘Trump Economy’ geweldig presteert. Maar als Trump in 2020 niet wordt herkozen…dan krijgen we een beurscrash die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent.

Overigens vrezen veel economen dat de handelsoorlog van Trump de Amerikaanse economie al voor de verkiezingen in een recessie kan duwen.


 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend: