Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Bitcoin recessiebestendig? Voorlopig duikt cryptomunt weer onder $10.000
Wereldwijd wemelt het van de tekenen dat er een periode van slappere economische groei aankomt. Sommige beleggingen, zoals veilige staatsleningen, maar ook de goudprijs, profiteren daarvan. Cryptomunten zoals de bitcoin lijken daarentegen in een geheel eigen universum te leven.
Woensdag en donderdagochtend kreeg de bitcoin harde klappen en zakte de belangrijkste cryptomunt tot onder de 10.000 dollar. Ook andere belangrijke cryptomunten, zoals ethereum en ripple, leden zware verliezen van meer dan 10 procent. Een directe aanleiding is niet meteen voorhanden, anders dan dat technische analisten erop wijzen dat de bitcoin na de opmars begin augustus tot bijna 13.000 dollar in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen.
2. CPB: Nederlandse economie krijgt het moeilijker door ‘gure wind’ uit het buitenland
De economische groei in Nederland gaat door de gure wind uit het buitenland terugvallen. In een nieuwe raming van het Centraal Planbureau komt de groei dit jaar met 1,8 procent waarschijnlijk iets hoger uit dan eerder werd voorspeld, maar in 2020 zakt de groei naar verwachting terug tot 1,4 procent. Eerder rekende de belangrijke adviseur van het kabinet voor dit jaar en volgend jaar nog op plussen van 1,7 procent en 1,5 procent.
“Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit”, concludeert CPB-directeur Laura van Geest. Ze wijst erop dat de werkloosheid waarschijnlijk nog wel even laag zal blijven, maar de werkgelegenheidsgroei zal flink afvlakken, zeker in de marktsector. De koopkracht ontwikkelt zich volgens het CPB in 2020 positief door de stijging van de reële lonen en in iets mindere mate beleidsmaatregelen. Er blijft daarnaast sprake van een overschot op de overheidsbegroting, maar dit overschot wordt naar verwachting wel minder groot.
3. Peak Capital lanceert een startupfonds van €66 miljoen
Het Amsterdamse investeringsfonds Peak Capital gaat de grens over met een grotere zak geld voor startups. In het laatste fonds van Peak, bedoeld voor Nederlandse online marktplaatsen, platform- en SaaS-bedrijven, zat 12 miljoen euro. Nu komt de venture capitalist met een Europees fonds van 66 miljoen euro. Maar liefst zestig ondernemers hebben daarvoor elk gemiddeld 1 miljoen euro ingelegd.
Peak richt zich naast Nederland op bedrijven in België, Duitsland en Scandinavië. "We zullen niet zo snel in Kazachstan investeren", zegt fondsmanager Johan van Mil tegen Sprout. "De markten moeten voor ons bereisbaar zijn en we moeten een goede connectie met de markt hebben."
4. Druk op financiële buffers Aegon en NN, winstdip voor Rabobank
Een reeks grote financiële bedrijven kwam donderdagochtend met de halfjaarcijfers. Verzekeraars Aegon en NN zien allebei de financiële buffers iets slinken door tegenwind op financiële markten. Bij Rabobank zijn de voorzieningen voor brakke kredieten in de eerste helft van dit jaar opgelopen en daalt de winst fors. Lees hier meer details de prestaties van Rabobank, Aegon en NN Group.
5. Pelosi tempert Britse hoop op snelle handelsdeal met de VS
De Britse premier Boris Johnson hoopt vurig op een snelle handelsdeal met de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is vertrokken. Topeconoom Larry Summers waarschuwde eerder al dat de Britten geen poot om op te staan hebben in de onderhandelingen, nu bederft de Democratische leider Nancy Pelosi ook het Brexit-feestje van Johnson. Volgens de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is er "geen enkele kans" op een Brits-Amerikaans handelsakkoord als de Brexit het vredesakkoord voor Noord-Ierland in gevaar brengt.
6. Koopjedeal.nl laat voor oude schuldeisers €5,5 miljoen aan schuld achter
De aanbiedingensite Koopjedeal.nl, die in juli failliet ging, heeft nog een bedrag van 5,5 miljoen euro openstaan bij ruim tweeduizend schuldeisers. Dat meldt Retailnews.nl op basis van het verslag van de curator. Onder meer de Belastingdienst krijgt nog 255.000 euro van Koopjedeal.
In het verslag staat ook dat online beddenverkoper Dekbed-Discounter.nl precies drie ton betaalde voor de overname van de aanbiedingensite. Ook heeft het bedrijf alle gedupeerde klanten van Koopjedeal schadeloos gesteld. Dat kostte 1,1 miljoen euro.
7. Oud-reclameman legt palmolieloze margarine in alle supermarkten
Margarine zonder palmolie? Het kan, bewijst oud-reclamemaker Marcel van Wing. Hij heeft samen met het Friese familiebedrijf Koninklijke Smilde margarine gemaakt op basis van het duurzamere Shea-boter, schrijft het FD. Na de zomer ligt het nieuwe merk Flower Farm in bijna alle supermarkten. Een pakje van 225 gram kost 1,49 euro. Daarmee is Flower Farm bijna een euro goedkoper dan andere palmolieloze alternatieven van Becel en Flora.
8. Nederlandse bio-wijnboer haalt half miljoen op met crowdfunding
Hoewel we al eeuwenlang wijn drinken, is er ook op de wijnmarkt genoeg ruimte voor innovatie, bewijst de biologische wijnboer Derrick Neleman. Hij heeft via crowdfunding een half miljoen euro opgehaald, deels onder zijn eigen klanten.
Met een investering van nog eens anderhalf miljoen van anonieme investeerders wil Neleman zijn wijnhuis in het Spaanse Valencia moderniseren, zijn productie verder verduurzamen én een lokale bedreigde druivensoort gaan redden. Tegen RTL Z zegt hij dat de druivensoort financieel niet interessant is voor de meeste wijnboeren, maar dat de druif wel erg belangrijk is voor de biodiversiteit.
Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.