Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. AOW moet omhoog om pensioenkorting te compenseren, vindt FNV
Een verlaging van de pensioenen is zeer waarschijnlijk aanstaande, wat een hap uit de koopkracht van ouderen neemt. Om die op peil te houden zou de overheid de AOW moeten verhogen, zegt Tuur Elzinga, vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van de FNV in de Volkskrant.
De hoop was dat het pensioenakkoord de korting kon voorkomen, maar dat zit er waarschijnlijk niet in nu de Europese Centrale Bank de rente laag wil houden. Het kabinet start volgende week met begrotingsbesprekingen waarbij de koopkrachtplaatjes van 2020 hoog op de agenda staan. Werkgevers hebben al gezegd dat je verlagingen bij bepaalde pensioenfondsen niet moet compenseren met algemene overheidsmaatregelen.
2. Sommige Nederlandse bedrijven profiteren van handelsoorlog, maar de consument niet
Hoe raakt de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten Nederland? Dat blijkt nogal complex. Tegenover het Financieele Dagblad zeggen enkele bedrijven uit de Nederlandse landbouw en toeleveranciers van de auto-industrie dat er meer interesse is vanuit China om samen te werken.
Tegelijkertijd stellen economen van de Rabobank in een woensdag verschenen rapport dat Nederlandse consumenten rekening moeten houden met duurdere iPhones en andere Amerikaanse producten die deels in China worden gemaakt. Die worden duurder door de wederzijdse importheffingen tussen de VS en China.
3. Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Volgens diverse economische indicatoren die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt, is de groeipiek van de economie voorbij en stevenen we af op een trager groeitempo. Maar op de arbeidsmarkt is daar vooralsnog weinig van te merken.
De spanning op de Nederlandse arbeidsmarkt is zelfs verder toegenomen. Per honderd werklozen waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 93 vacatures, zo meldde het CBS woensdag. De meeste vraag naar banen zit bij de handel en zakelijke dienstverlening. In de financiële sector gaat juist banen verloren.
4. Facebook huurde honderden mensen in om naar berichten van gebruikers te luisteren
Niet alleen Apple en Google lieten medewerkers meeluisteren naar geluidsopnames van gebruikers, ook Facebook deed dat. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Het bedrijf huurde tot voor kort honderden krachten in om audiofragmenten van gebruikers te transcriberen.
Het ging daarbij om audiofragmenten van mensen die zelf hadden aangegeven dat ze hun geluid op schrift wilden hebben, bijvoorbeeld om een bericht te plaatsen. Facebook had daar een automatisch programma voor en de inhuurkrachten moesten controleren of dat programma z'n werk goed deed. Hoeveel berichten er zijn beluisterd, is niet duidelijk, maar het bedrijf benadrukt wel dat het is gestopt met het inhuren van personeel om de berichten terug te luisteren.
5. Trump neemt gas terug in handelsoorlog en stelt nieuwe importheffingen voor China uit
De VS stelt de invoering van extra importheffingen op een keur aan producten uit China uit tot in december. De twee economische grootmachten gaan komende weken bovendien weer met elkaar in gesprek via de telefoon. Dat laatste is besloten tijdens een belletje tussen de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.
Liu en andere Chinese beleidsmakers die bij het telefoongesprek aanwezig waren, haalden fel uit tegen de invoerheffingen. Om daaraan tegemoet te komen besloot de VS om extra importheffingen van 10 procent op een reeks Chinese goederen tot 15 december uit te stellen. De lijst van producten waarvoor dat geldt, omvat “mobiele telefoons, laptops, videogame-consoles, computermonitoren en bepaalde categorieën speelgoed, kleding en schoenen”.
6. Duitse economie krimpt na kwartaal van groei
De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0.1 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarin was nog sprake 0,4 procent groei, na een half jaar van economische krimp. In het tweede kwartaal werd meer geïnvesteerd en waren er meer mensen aan het werk, maar spanningen in de wereldhandel belemmeren de groei.
Wereldwijd zwakt de economie af en er is onzekerheid door Brexit, wat een deuk slaat in de exportcijfers. Ook werd in juli bekend dat de industriële productie in Duitsland naar het laagste niveau in zeven jaar was gezakt. In de auto-industrie zijn inmiddels ook Nederlandse bedrijven hierdoor geraakt.
7. Vleesvervangers zijn bezig met opmars
Sinds 2017 is het aantal vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland. We eten steeds vaker groenteburgers en dat merkt ook de vleesindustrie, want sinds 2017 daalde de verkoop van rund-, varkens- en wildvlees met 9 procent. Kip was de enige vleessoort die nog wist te groeien, met 2 procent, maar ook daar zijn we sinds begin dit jaar ietsje minder van gaan eten. Toch gaven we de afgelopen 52 weken alsnog 2,6 miljard euro uit aan vleesproducten, waarvan 123 miljoen euro aan vleesvervangers.
8. Zoon Femke Halsema in juli opgepakt voor inbraak
Wat deed de 15-jarige zoon van Femke Halsema in juli op een woonboot? De Telegraaf bericht dat het gaat om een gewapende inbraak, maar de Amsterdamse burgemeester heeft een andere lezing. In een brief aan alle Amsterdammers schrijft ze dat haar zoon samen met vrienden aan het “klieren” en selfies aan het maken was met een nepwapen. Uit verveling drongen zij een verlaten woonboot binnen en spoten ze brandblussers leeg.
Volgens De Telegraaf is de politie gevraagd te zwijgen over het incident, maar dat ontkent Halsema. "Er is geen sprake van een doofpot. Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt."
Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.