Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Financieel topman ING moet weg na megaschikking witwasaffaire
De witwasaffaire waarvoor ING afgelopen week een megaschikking trof van 775 miljoen euro, kost financieel directeur Koos Timmermans zijn baan. De bank maakte dinsdag bekend dat Timmermans opstapt, zodra een opvolger is gevonden.
President-commissaris Hans Wijers zegt de zaak zeer serieus te nemen. Volgens Wijers is het ook in het belang van de bank dat er op directieniveau verantwoordelijkheid wordt genomen.
De zaak betreft tekortkomingen in het opsporen en voorkomen van witwassen van geld via ING-rekeningen in de periode tussen 2010 en 2016.
2. Miljonair blijven is minder makkelijk dan je denkt
Het aantal miljonairs in Nederland is in absolute zin in tien jaar tijd toegenomen, maar blijft gecorrigeerd voor inflatie als percentage van het aantal huishoudens ongeveer gelijk op 1,2 procent. Er waren op 1 januari 2016 in totaal 112.000 miljonairshuishoudens in ons land.
Zeeland is de provincie met relatief de meeste miljonairs en bij de gemeentes is dat Laren (Noord-Holland), blijkt uit cijfers van het CBS die op verzoek van de bank Van Lanschot zijn samengesteld.
Opvallend feit: slechts twee derde van de miljonairshuishoudens weet vijf jaar later nog de status van miljonair te behouden. Een op de drie valt dus weer af.
Lees meer op Business Insider: Help! Ik ben miljonair, maar hoe behoud ik die status? 4 tips om rijk te blijven
3. Witte Huis trekt de agenda voor een nieuwe ontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump
Donald Trump heeft een brief gekregen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un over een nieuwe ontmoeting. Het voorstel is enthousiast ontvangen en het Witte Huis is al op zoek naar een geschikte datum.
Trump en Kim hebben elkaar afgelopen 12 juni voor het eerst ontmoet in Singapore. Critici twijfelen aan het akkoord dat toen is gesloten. De vraag is of Kim wel echt bereid is atoombommen die de VS kunnen bereiken, op te geven.
De Amerikaanse journalist Bob Woodward doet in zijn deze week verschenen boek 'Fear' overigens uit de doeken dat Trump in 2017 bijna een tweet had verstuurd, die Kim als een oorlogsverklaring zou hebben opgevat.
4. Apple ziet de koers dalen door Trumps handelsoorlog
Normaal gesproken piekt het aandeel Apple altijd in de aanloop naar een iPhone-event. Maar dit keer gooit Donald Trump roet in het eten.
Beleggers zijn bang dat de Amerikaanse president nieuwe sancties tegen China afkondigt, iets waar hij afgelopen vrijdag mee dreigde. Volgens Apple zouden de Apple Watch en AirPods daardoor in prijs stijgen. Het aandeel sloot maandag 1,3 procent lager op 218,33 dollar.
5. Met de orkaan Florence in aantocht worden meer dan een miljoen mensen geëvacueerd
De Amerikaanse staten North- en South-Carolina maken zich op voor de komst van orkaan Florence. Meer dan een miljoen mensen worden geëvacueerd.
De orkaan komt naar verwachting donderdagavond of vrijdagochtend aan land en dat zal voor het eerst sinds 1989 zijn dat North-Carolina getroffen wordt door zo'n krachtige storm.
6. Duurzame supermarktketen Marqt ziet medeoprichter Meike Beeren vertrekken
Medeoprichter Meike Beeken verlaat na dertien jaar supermarktketen Marqt. Ze gaat aan de slag voor headhuntersbureau The Executive Network (TEN) in Wassenaar. Marqt heeft inmiddels vijftien winkels in Nederland, maar heeft nog altijd geen winst weten te maken.
Beeren zei in 2015 in Het Parool dat Marqt zich nooit blind zal staren op winstcijfers: “Winst maken is nodig voor een duurzame groei. Maar winst zal nooit gemaakt worden ten koste van anderen en is geen doel op zichzelf. Kwaliteit en prijs gaan hand in hand.”
7. Optimistische Barnier praat het pond omhoog
Binnen zes tot acht weken kan er een deal met de Britten op tafel liggen, aldus EU-onderhandelaar Michel Barnier maandagmiddag. Dat is volgens hem "realistisch" en "haalbaar". Het Britse pond klom na de opmerkingen ruim een half procent ten opzichte van de euro.
De EU zou verder medio november een speciale Brexit-top willen houden. Als er dan een akkoord ligt, is er nog net genoeg tijd voor alle lidstaten om hun ja-woord te geven voor de Brexit-datum van 29 maart 2019.
8. Nederlanders geven hun eigen leven gemiddeld een 7,8
Kijkend naar zichzelf zijn Nederlanders behoorlijk tevreden over hun leven, blijkt uit de dinsdag verschenen studie 'De sociale staat van Nederland' van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het onderzoek wordt elke twee jaar gedaan en de 7,8 die Nederlanders zichzelf toekennen, is gelijk gebleven aan het voorgaande cijfer.
Wel signaleert het SCP dat er een forse kloof is in de perceptie van respectievelijk laag- en hoogopgeleiden over hoe het met het land gaat. Zo vindt 62 procent van de hogeropgeleiden dat het de goede kant opgaat met Nederland, tegenover 47 procent van de middelbaar opgeleiden en 40 procent van de lageropgeleiden.
Nieuws gemist? Bekijk hier de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag
- Apple’s iPhone-event op 12 september: dit zijn alle geruchten en dingen die je moet weten
- Sollicitant loopt baan mis door een negatieve referentie… en klaagt de referent aan – dit zei de rechter
- Zo werkt de gigantische buis waarmee de 24-jarige Boyan Slat de plasticsoep wil opruimen – bekijk de foto’s vanuit San Francisco