Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Andere speelgoedketens proberen ontevreden franchisers van Intertoys weg te kapen
Speelgoedketen Intertoys heeft na het faillissement begin dit jaar een doorstart gemaakt onder de Portugese investeerder Green Swan. Maar het rommelt nog tussen de nieuwe eigenaar en franchisers van Intertoys die klagen over onverteerbare nieuwe contracten.
Concurrenten spelen daar nu op in, zo meldt het Financieele Dagblad. Zo ‘jaagt’ Euretco, het moederbedrijf van Intersport en boekhandelketen Libris, actief op Intertoys-franchisers om een eigen speelgoedketen te kunnen starten. Hetzelfde geldt voor Top1Toys, een speelgoedbedrijf uit Enschede, aldus het FD.
2. Uber kiest qua timing slechte week om naar de beurs te gaan
Taxidienst Uber gaat vrijdagmiddag naar de beurs en de aandelen worden verkocht voor een prijs van 45 dollar per aandeel. Dat is lager dan verwacht, maar de taxi-app is hiermee nog altijd zo’n 76 miljard dollar waard op de beurs.
Hoewel het gaat om één van de grootste beursintroducties van een technologiebedrijf ooit, is de timing niet ideaal. Concurrent Lyft kende enkele weken geleden een teleurstellende beursgang. Verder blijkt uit door Uber gepresenteerde cijfers dat de groei van het bedrijf in de eerste maanden van 2019 wat trager is dan afgelopen jaar.
Lees hier meer over de beursgang van Uber.
3. Jeff Bezos heeft een gigantische maanlander gepresenteerd: ‘Blue Moon’
Jeff Bezos, oprichter van webwinkel Amazon, heeft met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin een enorm maanlandingsvoertuig onthuld.
“Dit is een ongelooflijk ruimtevoertuig en hij gaat naar de maan”, kondigde de rijkste man ter wereld donderdagavond enthousiast aan.
De maanlander heet ‘Blue Moon’ en moet robots en lading om infrastructuur aan te leggen naar het maanoppervlak brengen. Het ruimtevaartbedrijf heeft nog geen maanlander voor mensen gepresenteerd, maar “permanente menselijke aanwezigheid” op de maan is wel het uiteindelijke doel van Bezos.
4. Medeoprichter van Facebook wil dat het machtige sociale medium wordt opgesplitst
In een uiterst kritisch opiniestuk in The New York Times pleit medeoprichter Chris Hughes van Facebook voor het opsplitsen van het bedrijf. Volgens hem heeft zijn voormalige vriend en zakenpartner Mark Zuckerberg “een monster gecreëerd” en moeten Facebook, Instagram en Whatsapp drie aparte beursbedrijven worden. Ook vindt hij dat Zuckerberg te veel macht heeft en daarom beter gecontroleerd moet worden.
Hughes neemt het zichzelf en zijn voormalige collega’s kwalijk niet beter te hebben nagedacht over “hoe het nieuwsalgoritme onze cultuur kan veranderen, verkiezingen kan beïnvloeden en nationalistische leiders kan helpen”. De medeoprichter heeft in 2012 wel bijna een miljard dollar verdiend aan de beursgang van Facebook.
gesponsord
Traditioneel brainstormen? Dat werkt niet altijd, vanwege het zogenoemde ‘production blocking’ (De Baak)
Je kent het misschien: de gedachtegangen, bijsturing en aanvullingen van andere groepsleden tijdens een brainstorm leiden je juist af van je eigen vernieuwende ideeën. Ofwel: ‘production blocking’. In dit artikel lees je 5 methodes om het beter aan te pakken.
5. Trump verhoogt importheffing op Chinese producten vrijdag, China belooft wraak
De Amerikaanse president Donald Trump zet vrijdag de eerder per tweet aangekondigde verhoging van importheffingen op een reeks Chinese producten door. Trump wil hiermee de druk opvoeren bij de onderhandelingen over een handelsdeal.
De verhoging van de importheffing van 10 naar 25 procent treft vooral consumentenproducten zoals meubilair, kleding, pc’s en speelgoed. Economen verwachten dat dit tot hogere prijzen voor Amerikaanse consumenten leidt. China heeft aangekondigd hard te zullen terugslaan.
6. Nederland telt 45.000 elektrische auto’s: Tesla-taks drijft groei in 2018
Het aantal volledig elektrische auto’s is afgelopen jaar verdubbeld naar 45.000 duizend, zo meldt het CBS. Dit heeft mede te maken met de zogenoemde Tesla-taks die per 1 januari 2019 is ingegaan: voor leaserijders geldt de lage bijtelling voor privégebruik van elektrische auto’s sinds dit jaar alleen nog tot een autowaarde van 50.000 euro. Daarboven geldt een bijtelling van 22 procent.
In 2018 zijn extra veel dure elektrische auto’s gekocht, omdat die afgelopen jaar nog konden profiteren van de lage bijtelling van 4 procent. In de top 5 van best verkochte elektrische auto’s van afgelopen jaar staan de Tesla Model S en de Jaguar I-Pace bovenaan. Beide modellen hebben prijskaartjes van fors boven de 50.000 euro.
7. Brexit dreigt Conservatieven en Labour te versplinteren bij Europese verkiezingen
De boosheid van Britse kiezers over de aanpak van de Brexit door zowel de Conservatieve Partij als Labour lijkt groot. Het beeld dat opdoemt uit peilingen voor de Europese verkiezingen van 23 mei laat een ruk zien naar de flanken: partijen die voor een harde Brexit zijn of juist in de EU willen blijven.
Begin april haalden UKIP en de Brexit Party samen 18 procent in de peilingen, terwijl dat per 9 mei 32 procent is, meldt FT. De Conservatieve partij zakt van 23 procent naar 14 procent.
Tegelijk stijgen anti-Brexit-partijen (waaronder Change UK en de Liberal Democrats) van 20 procent naar 29 procent in de peilingen. Labour daalt daarentegen van 38 procent naar 25 procent.
8. Kim Kardashian verdient tot half miljoen per Instagram-post
Met haar 137 miljoen volgers op Instagram wisten we al wel dat Kim Kardashian flink geld verdient met haar Instagram-account. In een rechtszaak die ze heeft aangespannen tegen modemerk Missguided is nu onthuld hoeveel precies.
Kardashian vraagt tussen de 300.000 en 500.000 dollar voor een enkele post. Voor deals die langer lopen, ontvangt ze meerdere miljoenen per jaar.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:
- Duitsland heeft een elektrische snelweg geopend waar vrachtwagens al rijdend kunnen opladen via een bovenleiding
- 7 dingen die je beter niet kunt zeggen tegen een islamitische collega die meedoet aan de ramadan
- Zoveel lichter voelt je hypotheek na 7 jaar, als je inkomen meebeweegt met de inflatie: je maandlast stelt steeds minder voor
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!