- Bij online sollicitatiegesprekken moet je met andere dingen rekeningen houden dan bij een face-to-face-gesprek.
- Nu veel bedrijven op de lange termijn op afstand blijven werken, worden ook steeds meer sollicitatiegesprekken online afgenomen.
- Dit zijn zeven tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een sollicitatiegesprek vanuit huis.
Nu veel bedrijven het remote werken voor de lange termijn hebben omarmd, is de kans groot dat je eerstvolgende sollicitatiegesprek via Zoom, Teams of Google Meet gevoerd zal worden.
Om er zeker van te zijn dat je op camera een even goede indruk achterlaat als in het echt, moet je met een aantal zaken rekening houden.
Hier zijn zeven tips om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek vanuit je thuiskantoor.
1. Zorg ervoor dat je verbinding goed is
Tijdens je sollicitatiegesprek voor een functie op afstand wil je natuurlijk niet dat je internetverbinding het na tien minuten laat afweten. Dat maakt jou niet alleen nerveuzer, maar zal jouw toekomstige werkgever zich doen afvragen of jij wel echt de juiste persoon voor de rol bent.
Check daarom van tevoren de wifiverbinding, zorg dat je laptop geüpdatet is en dat je bekend bent met het programma dat het bedrijf gebruikt om te videobellen zodat je niet te laat aanschuift.
Controleer ook of je camera en microfoon zijn aangesloten. Op mute staan tijdens je eerste meeting is namelijk geen goede binnenkomer.
2. Ga voor een neutrale, goed verlichte achtergrond
De beste plek om een online sollicitatiegesprek te doen is een rustig ogende ruimte met weinig afleidende elementen.
Als je kinderen, huisgenoten of huisdieren hebt, zorg er dan voor dat deze niet de ruimte in kunnen komen en midden in het gesprek op je hoofd gaan zitten.
Zorg ervoor dat de ruimte achter je zo neutraal mogelijk is. Een slordig opgemaakt bed of een rommelige keuken kan een zeer onprofessionele indruk maken.
Kies voor een egale, goed verlichte achtergrond - het liefst met natuurlijk licht om schaduwen of tegenlicht te vermijden.
Heb je je muren tijdens de lockdown nou net fel oranje geverfd? Gebruik dan geen filter om dit te verdoezelen, maar kies voor de vervagende opties om de focus op jou te houden.
3. Denk na over de plaatsing van je camera
Aandacht besteden aan de plaatsing van de camera is ongelooflijk belangrijk tijdens gesprekken op afstand.
Het is goed om de camera op ooghoogte te houden, zodat wanneer je in het scherm kijkt, de persoon aan de andere kant het gevoel krijgt dat je hen aanspreekt en oogcontact maakt.
Het is ook belangrijk om je lichaamstaal niet te vergeten, want die kan het gevoel van afstand verminderen. Door hand- en armgebaren te gebruiken wanneer je in beeld bent, zal het interview natuurlijker aanvoelen.
Het komt erop neer dat je de camera zo moet neerzetten dat je én je gehele hoofd én een deel van je torso in beeld hebt.
Tot slot, zorg ervoor dat je een gevoel van ruimte creëert in je beeld. Ga niet dicht tegen een muur aan zitten. Dat geeft de andere kant het gevoel dat je opgesloten bent in je kantoor.
4. Kleed je netjes
Ondanks dat thuiswerken het ultieme excuus is om nooit meer je joggingbroek uit te doen, moet je het jezelf ook weer niet te comfortabel maken. Het is tenslotte een sollicitatiegesprek.
Zorg ervoor dat je er net zo professioneel uitziet als tijdens een face-to-face-sollicitatie. Dus nee, ook geen pyjamabroek en tennissokken onder het bureau.
Probeer neutrale tinten te kiezen (blauw, zwart en grijs worden het meest aanbevolen door recruiters) en vermijd prints en strepen, omdat die vervormd in beeld kunnen komen.
5. Benadruk waarom jij een goede remote werknemer bent
Als je een sollicitatiegesprek vanuit huis doet, is het waarschijnlijk dat veel van je werk ook remote zal worden gedaan.
Dat betekent dat je moet aantonen dat je over de nodige kwaliteiten beschikt om die verantwoordelijkheid te kunnen dragen.
Discipline, goede communicatie en het durven nemen van initiatief zijn allemaal belangrijke vaardigheden als je op afstand werkt en, nog belangrijker, van cruciaal belang als je indruk wilt maken op je toekomstige werkgever.
Geef duidelijke en beknopte voorbeelden van hoe je je capaciteiten in eerdere werksituaties hebt bewezen, toon interesse en stel zelf ook vragen over het bedrijf en de functie.
Lees ook: 9 vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek om slim over te komen
6. Oefen je gesprek terwijl je jezelf op camera ziet
Oefenen voor een sollicitatiegesprek is een basisadvies dat elke recruiter je zal geven, maar ervoor zorgen dat je gewend bent aan de camera waarmee je zal werken, zal op de dag zelf een groot verschil maken.
Zorg ervoor dat je de antwoorden op de vragen waarvan je weet dat ze zullen komen voorbereid en oefen ze hardop en op camera.
Een van de lastigste elementen van videobelprogramma’s is dat je constant naar jezelf zit te kijken. Het oefenen kan je helpen wennen aan je eigen gezicht in beeld en je focus te houden op de camera.
Probeer jezelf op te nemen, zodat je je antwoorden kunt terugkijken en kunt zien waar je aan moet werken.
Let op je houding, zenuwtrekjes, te veel gebruik van bepaalde stopwoorden en wat je met je handen doet.
7. Maak gebruik van spiekbriefjes
Hoewel een interview op afstand enkele nadelen kent, kan het ook z’n voordelen hebben. De interviewer kan namelijk niet zien wat er achter jouw laptop staat.
Je kunt, buiten de hoek van de camera, bijvoorbeeld notities neerleggen voor het geval je op een bepaald moment tijdens het sollicitatiegesprek een beetje hulp nodig hebt.
Gebruik post-its met steekwoorden zodat je relevante feiten of vragen waarmee je indruk kunt maken op de recruiter niet vergeet.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider España en is vertaald uit het Spaans.
[activecampaign form=20]
Lees meer tips om beter thuis te werken:
- Thuiswerkers zullen de toekomst van het kantoor veranderen – toch kan een meerderheid simpelweg niet thuiswerken
- Thuiswerken met je kinderen: 10 tips om dit met elkaar te combineren
- Met deze aanpassingen wordt thuiswerken straks normaal – dit wil je weten als organisatie
- Thuiswerkers zijn er in 4 soorten: de workaholic, de dromer, de kluizenaar en de sociale vlinder – dit zijn tips voor elke type
- Ook na de coronacrisis verwachten we meer thuis te werken – dat is ook voor de werkgever interessant