Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen.
Ongeveer de helft, zo’n 200.000 mensen, zal “in de nabije toekomst” ook echt de stap maken, verwacht het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research.
De Bulgaren zullen vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië reizen. Hun belangrijkste motieven zijn volgens de onderzoekers “ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven in Bulgarije”.
Rijkere landen vrezen een toestroom van mensen uit het armste EU-land. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau staat twee derde van de Nederlanders negatief tegenover hun komst. Ze denken dat de Bulgaren onder meer misbruik maken van uitkeringen en banen afpakken van Nederlanders.
Apocalyptische scenario’s
De Bulgaarse regering heeft geprobeerd de West-Europese landen gerust te stellen. “We delen de vrees niet dat er zo’n enorme migratiegolf plaatsvindt, zoals wordt gevreesd in Groot-Brittannië”, aldus premier Plamen Oresjarski onlangs.
Oud-koning Simeon II, tevens ex-premier, schreef een boos commentaar op zijn website over de Europese angst. "De hysterie is gebaseerd op speculatie. De apocalyptische scenario's zijn politiek gekleurd en hebben populistische doelen.''
Ook in Bulgarije verdeeldheid
Maar ook in Bulgarije zelf is geen onverdeelde gerustheid over de openstelling van de grenzen. Bulgaarse vakbonden willen hogere lonen voor hoogopgeleide krachten. Alleen zo zouden bijvoorbeeld artsen en ingenieurs nog brood zien in het land.
Kort voor 1 januari is in Bulgarije geen openlijke voorbereiding op een grote emigratiegolf zichtbaar. Op de televisie en de radio zijn geen spotjes van uitzendbureaus met tips of andere aanmoedigingen te zien of te horen om naar de rijkere EU-landen te gaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl