In commentaren in de media en in zijn vele tweets is president Donald Trump flink tekeer gegaan tegen het beleid en acties van zijn voorganger Barack Obama.
Maar sinds hij in januari aantrad in het Witte Huis heeft Trump vele dingen gedaan waar hij Obama ooit om bekritiseerde.
Hier zijn zeven dingen die Trump Obama verweet en nu zelf doet nu hij president is:
Trump heeft vanaf zijn account @realDonaldTrump 1464 keer een tweet gestuurd waarin “Obama” werd genoemd — de overgrote meerderheid daarvan negatief.
Bron: Twitter
1. Reizen: Trump heeft Obama vaak aangevallen op Twitter vanwege de reizen die hij maakte op kosten van de belastingbetaler.
De reizen van Obama hebben de belastingbetaler in de acht jaar dat hij in het Witte Huis zat naar schatting iets meer dan 97 miljoen dollar gekost. Trump heeft in de afgelopen drie maanden al meer dan 21 miljoen dollar uitgegeven.
Bronnen: CNN, Business Insider
2. Golf: Andere veel geuite kritiek door Trump waren de vele golfoptredens van voormalig president Obama. Hij heeft 16 tweets gestuurd over Obama op de golfbaan.
"We betalen voor de reizen van Obama zodat hij miljoenen kan ophalen en de Democraten leugens kunnen verkondigen. En dan betalen we ook voor zijn gegolf", tweette Trump in 2014.
Hij citeerde ook tweets van andere gebruikers die de golfgewoontes van Obama bekritiseerden.
Nu hij 87 dagen president is heeft Trump al 19 uitstapjes gemaakt naar de golfbaan. Op hetzelfde moment tijdens hun eerste termijn hadden de presidenten Obama en George W. Bush dat nog niet een keer gedaan en Bill Clinton drie keer.
Bronnen: New York Times, Business Insider
3. Syrië: Trump keerde zich in juli 2013 fel tegen Amerikaans ingrijpen in Syrië: "WAT KRIJGEN WE TERUG VOOR ONZE LEVENS EN MILJARDEN? NIKS."
Nadat honderden mensen omkwamen in de buitenwijken van Damascus bij een aanval met chemische wapens in augustus 2013 bleef Trump het Witte Huis van Obama belachelijk maken over de discussie over wel of niet militair ingrijpen in Syrië.
Toen er in april 2017 tientallen mensen omkwamen bij een chemische aanval gaf Trump opdracht een Amerikaanse aanval uit te voeren op de infrastructuur van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Volgens Trump was de aanval nodig voor de veiligheid van de VS.
Bron: Business Insider
4. Transparantie: Trump beschuldigde de regering van Obama ook van geheimzinnigheid, zoals in deze tweet uit 2012. "Waarom denkt Obama dat hij geen gegevens hoeft vrij te geven die zijn voorgangers wel uit vrije wil vrijgaven? Iets te verbergen?"
In 2012 noemde hij Obama zelfs de "minst transparante president ooit".
De regering van Trump kondigde vrijdag aan dat het de bezoekersgegevens van het Witte Huis niet vrijgeeft en dat die gegevens geheim blijven tot vijf jaar nadat Trump aftreedt.
Bron: Business Insider
5. Ervaring: Trump haalde vlak voor de verkiezingen van 2012 ook uit naar Obama door te zeggen dat hij "een ramp is op het gebied van buitenlands beleid. Hij heeft de ervaring niet en de kennis niet".
Trump is de enige Amerikaanse president zonder militaire of politieke ervaring. Volgens sommige experts tonen zijn onvoorspelbare acties aan dat hij geen buitenland-doctrine heeft.
Bronnen: Politico, New York Times
6: Diplomatiek: Trump zei dat Obama "gevechten uitlokt met onze oudste vrienden" tijdens een campagnespeech over buitenlands beleid in april 2016.
Bron: New York Times
Tijdens zijn eerste telefoongesprekken met buitenlandse leiders schoffeerde Trump de premier van Australië vanwege zijn vluchtelingenbeleid en praatte hij met de president van Taiwan — de eerste keer dat een Amerikaanse president direct met een Taiwanese leider sprak in meer dan 30 jaar.
Bronnen: Business Insider, Washington Post
7. Decreten: Trump bekritiseerde Obama voor het uitvaardigen van decreten. Dat noemde hij "autoritaire machtsgrepen".
In zijn twee termijn heeft Obama 277 decreten getekend. Een totaal dat in de pas loopt met zijn moderne voorgangers, maar het laagste gemiddelde per jaar is (35) in 120 jaar. Trump heeft tot nu toe 23 decreten getekend in 87 dagen.
Bronnen: Business Insider, Pew Research Center