De Duitse groeimotor hapert en beleggers gokken tegen de Europese Centrale Bank. Analist Arne Petimezas van AFS Group legt uit.
1. Beleggers zijn een gokje aan het wagen dat de Europese Centrale bank voor de rest van het decennium niet aan de inflatiedoelstelling van 2 procent zal voldoen en dat de inflatie stelselmatig te laag zal zijn. De topman van de Ierse centrale bank Patrick Honohan moedigt beleggers hierbij nog eens aan door tijdens een toespraak in Dublin te zeggen dat het behalen van de doelstelling “lastig” zal worden.
Tijdens de crisis in de eurozone twee jaar geleden zagen we ook dat tegen de ECB gokken – door Zuid-Europese staatsleningen te verkopen – heel lang heel erg goed werkte. De ECB had meer dan de tweeënhalf jaar de tijd nodig om een punt achter de crisis te zetten. Eén zinnetje van ECB-president Draghi – “whatever it takes” – en de instemming van de keizerin van Europa, bondskanselier Angela Merkel, waren genoeg.
2. De Duitse economie, dat is de meest gehypte economie in Europa, kan wel eens in een nieuwe recessie gaan belanden. Vanochtend meldde de Duitse overheid dat de industriële productie in augustus met 4 procent kelderde ten opzichte van juli. Economen hadden gerekend op een veel minder sterke daling van 1,5 procent. De industrie zal daarmee de rem zetten op de economie in het derde kwartaal, en de vraag is of dit nog gecompenseerd kan worden door de consumptie van huishoudens. Een econoom van Commerzbank zei tegen de Financial Times dat in een best case scenario de Duitse economie nulgroei laat zien na krimp van 0,2 procent in het tweede kwartaal.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
3. Wie is Janet Yellen? Beleggers hangen aan haar lippen en leggen haar woorden op een gouden weegschaal, maar volgens een peiling van Pew Research Center weet meer dan driekwart van de Amerikanen niet dat Yellen de Federal Reserve leidt en daarmee de machtigste centrale bankier ter wereld is. Sterker nog, 17 procent denkt dat Alan Greenspan nog steeds aan de knoppen zit bij de Fed.
4. Het Italiaanse statistiekbureau Istat verwacht dat de eurozone een nieuwe recessie weet te vermijden. Volgens Istat zal de economie van de Eurozone groei van 0,2 procent in het derde en vierde kwartaal van 2014 en 0,3 procent in het eerste kwartaal van 2015 laten zien.
5. Staalgigant ArcelorMittal wil de noodlijdende Italiaanse staalboer Ilva overnemen. En volgens de Franse krant Les Echos zou het bod 250 miljoen euro kunnen zijn. Maar het bod zou ook wel eens lager kunnen uitvallen. Sterker nog, ArcelorMittal zou de eigenaren, de familie Riva, zonder financiële vergoeding van Ilva willen afhelpen omdat de Italiaanse staalproducent nogal wat rommel in de boeken heeft.
6. Mijnbouwreus Rio Tinto heeft een overnamevoorstel van de rivaliserende mijnbouwreus en handelshuis Glencore afgewezen. Glencore, destijds alleen een handelshuis in grondstoffen, lijfde in 2012 een andere mijnbouwreus genaamd Xstrata in. Als het aan Glencore ligt staat Rio Tinto hetzelfde lot te wachten. Glencore heeft namelijk geen ijzerertsactiviteiten en Rio Tinto is de op een na grootste producent van ijzererts ter wereld. De overnamespeculatie komt op een moment dat grondstoffenprijzen sterk aan het dalen zijn vanwege de zwakke groeivooruitzichten voor de wereldeconomie en de harde dollar.
7. De koers van het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung is vanochtend hoger gesloten, ondanks tegenvallende kwartaalcijfers. Samsung zag afgelopen kwartaal de operationele winst met 60 procent dalen tot 4,1 biljoen won, omgerekend 2,4 miljard euro. Samsungs winstmarges op smartphones zijn aan het eroderen vanwege toegenomen concurrentie van prijsvechters als Lenovo en de nek-aan-nek race met aartsrivaal Apple. Beleggers denken dat Samsung komend kwartaal verloren terrein kan gaan herwinnen met de introductie van nieuwe toestellen.
8. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was afgelopen week in Nederland op bezoek en schopte tegen een heilige huisje aan: de huizenmarkt. Het IMF wil dat de loan-to-value ratio – dat is de limiet voor de waarde van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning – gemaximeerd wordt op 80 in plaats van 100 procent. En de hypotheekrente aftrek moet er geleidelijk helemaal uit.
9. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stabiliseert het aantal huiseigenaren met onderwaarde. Begin 2014 was 35 procent van de woningen waar een hypotheek op rust, minder waard dan de onderliggende woning. Dat was ongeveer evenveel als een jaar eerder. Met name jongere huiseigenaren staan onder water. Van alle eigenwoningbezitters onder de 45 jaar heeft 70 procent een woning met onderwaarde.
10. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend rood nu het economisch nieuws uit de eurozone blijft tegenvallen en ECB-president Mario Draghi vorige week de in september aangekondigde stimuleringsmaatregelen afzwakte. De beursagenda is vandaag leeg, en behalve toespraken van een aantal Fed-topmannen zal er weinig gebeuren.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl