Duitsland belooft extra te investeren in de economie, maar voorlopig stelt dat niet veel voor. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. ECB-President Mario Draghi heeft het bestuur van de centrale bank in het gareel gekregen en toch nog de unanieme steun gekregen om de balans te doen groeien met bijna 1.000 miljard euro naar 3.000 miljard euro. In september was Draghi op de troepen vooruit gelopen door op eigen houtje de balansdoelstelling aan te kondigen. Het bestuur was daar niet mee akkoord en Draghi’s truc werd hem op zijn zachtst gezegd niet in dank afgenomen.

Draghi liet ook doorschemeren dat de ECB spoedig weer kan ingrijpen, wat er op wijst dat de centrale bank andere soorten obligaties kan gaan kopen naast Asset Backed Securities (pakketjes hypotheek- en bedrijfsleningen) en door onderpand gedekte obligaties. De vraag is of Draghi het bestuur al zover heeft om staatsobligaties te kopen. Anders moet de ECB zich namelijk in bochten gaan wringen en obligaties bij elkaar sprokkelen om de balans te vergroten.

2. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verraste donderdag vriend en vijand door onverwacht een fop-stimuleringsprogramma aan te kondigen. Duitsland gaat over een periode van drie jaar 10 miljard euro extra investeren in infrastructuur. Dat komt neer op 0,1 procent van het nationaal inkomen per jaar, macro-economisch verwaarloosbaar. Daarmee geeft Schäuble Europa de middelvinger.

De Fransen verlangden 50 miljard euro, en de Europese Centrale Bank, het IMF, de OESO, de Verenigde Staten en zo’n beetje elke EU-lidstaat wil dat Duitsland met een echt grootschalig stimuleringsprogramma komt om de vraag te stimuleren en het verval van de Duitse infrastructuur tegen te gaan. Schäuble wil er niets van weten; voor de eeuwigheid moet de begroting in balans zijn of een licht overschot vertonen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. De Franse president François Hollande heeft gezegd de eer aan zichzelf te houden en geen tweede termijn te zoeken, als in de resterende tweeënhalf jaar tot aan de verkiezingen de werkloosheid niet daalt. Hollande beloofde bij zijn aantreden in 2012 dat de werkloosheid, die toen in continentaal Frankrijk 9,7 procent bedroeg, zou gaan dalen.

In het tweede kwartaal van dit jaar stond de werkloosheid op 10,2 procent, nipt onder het record van 10,3 procent van afgelopen winter. “Denk je dat ik tegen het Franse volk kan zeggen ‘het is me niet gelukt in vijf jaar, maar ik beloof het te doen in de volgende vijf jaar’? Zo gaat het niet werken. Het Franse volk zal genadeloos zijn en zou gelijk hebben”, zei Hollande tijdens een live-interview met journalisten.

4. Vanochtend bekendgemaakte Duitse macrocijfers voor september zijn verdeeld. De Duitse export groeide in september met 5,5 procent ten opzichte van augustus, een twee keer zo sterk als verwachte groeivoet. De industriële productie nam met 1,4 procent toe ten opzichte van augustus, toen er sprake was van een forse krimp van 3,1 procent. Deze toename was iets minder sterk dan verwacht.
Conjunctuurindicatoren zoals de Ifo-index en de Economisch Sentiment Index van de Europese Commissie wijzen erop dat Duitse economie aan het afkoelen is. Voorspellingen van Duitse economische instituten wijzen er op dat de economie waarschijnlijk stagneert in de tweede helft van het jaar.

5. Telekom Austria, het Oostenrijkse telecombedrijf waarin KPN-grootaandeelhouder Carlos Slim een belang van 59,7 procent heeft, heeft vandaag de claimemissie van een miljard euro gelanceerd. Slim gaat deelnemen aan de emissie om zijn kapitaalbelang op peil te houden. Telekom Austria geeft de aandelen uit om schulden af te lossen en te investeren. Slim wil Telekom Austria gebruiken als springplank voor expansie in Centraal- en Oost-Europa.

6. Superbelegger George Soros heeft in een interview met de krant Le Figaro gewaarschuwd dat de inflatie in de eurozone naar nul gaat of zelfs uitmondt in deflatie. En daarom denkt Soros dat de ECB uiteindelijk overgaat tot grootschalige aankopen van staatsobligaties. Op korte termijn verwacht Soros geen actie omdat Duitsland mordicus tegen de aankoop van staatsobligaties is.

7. Delta Lloyd is de laatste private partij die is afgehaakt als bieder op de genationaliseerde verzekeraar Reaal. De enige keuze die de staat nog heeft is om Reaal te late inlijven door het ook genationaliseerde ASR. Volgens het Financieele Dagblad wil het ministerie van Financiën dat een private partij betrokken wordt bij de overname. Private-equityhuizen CVC en Apollo zouden in de running zijn om mee te doen met de overname.

8. Volgens persbureau Reuters zijn ministers van Financiën van de eurozone op donderdag akkoord gegaan met een 'bail-out light' voor Griekenland. De eurolidstaten gaan een kredietlijn beschikbaar stellen waarvan Griekenland gebruik kan maken als het zichzelf in de markt niet kan financieren. De kredietlijn zal beschikken over de nooit gebruikte 11 miljard euro die de eurozone opzij heeft gezet voor de herkapitalisatie van Griekse banken. Indien nodig kan de eurozone de kredietlijn vergoten.

De kredietlijn is waarschijnlijk niet waar Athene op zat te wachten. De Griekse regering had gehoopt geld te tappen uit het 11 miljard euro grote fonds voor Griekse banken zonder al te veel bemoeienis van het IMF of de eurozone. Maar Athene zal opnieuw de vernedering moeten ondergaan van het tekenen van een Memorandum van Overeenstemming met de eurozone en ook met regelmaat het door Grieken gehate IMF over de vloer krijgen.

9. Staalreus ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen sterker dan verwacht zien stijgen met 11 procent naar 1,9 miljard dollar, boven de consensus van analisten. ArcelorMittal leverde ten opzichte van het derde kwartaal van 2013 meer staal af tegen hogere marges, wat de slechte markt voor ijzererts compenseerde. ArcelorMittal sprak van herstel in Europa, maar het waren vooral de Verenigde Staten waar de staalreus goed boerde.

10. Europese aandelenbeurzen houden zich vanochtend koest in afwachting van de Amerikaanse banencijfers om 14.30 uur. De markt verwacht dat de banengroei een solide 235.000 bedroeg in oktober, maar dat de werkloosheid bleef staan op 5.9 procent. In aanloop naar noteert de AEX krap een half procent hoger. Voor de week staat de index 0,8 procent in het groen en een slot op dit niveau zou de derde weekwinst op rij zijn.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl