De meest gehypte en ook speculatieve beleggingstrend van dit jaar draait om de lancering van nieuwe cryptomunten, in navolging van de bitcoin. Daar kun je als belegger geld in steken, maar speculeren op bitcoinklonen blijkt ook fraudegevoelig.
Maandag meldde CoinDash, een handelsplatform voor cryptomunten, dat zijn site is gehackt bij een zogenoemde Initial Coin Offering (ICO), zo bericht Bloomberg. Hierbij halen de ontwikkelaars van een nieuwe cryptomunt – er zijn er al meer dan 900 – geld op bij beleggers.
Bij zo’n lancering van een cryptomunt, die beheerd wordt via computernetwerken buiten overheden om, betalen beleggers de ontwikkelaars met de twee voornaamste cryptomunten, bitcoin en/of ethereum. In ruil daarvoor krijgen ze recht op een bepaalde hoeveelheid ’tokens’, eenheden van de nieuwe cryptomunt. Dit in de hoop dat die nieuwe digimunt een succes wordt en leidt tot waardevermeerdering.
Dit jaar alleen al is er voor zo’n 1,3 miljard dollar in ICO’s gestoken, zo meldde The Financial Times dinsdag.
Gekte rond nieuwe cryptomunten
Bij dit soort, vaak hoogst speculatieve, transacties kan het er ruig aan toe gaan. Zo werd eerder dit jaar de cryptomunt Gnosis geïntroduceerd. De ontwikkelaars van Gnosis willen een platform voor online gokken faciliteren waarbij je afrekent in de cryptomunt ethereum. Gnosis haalde afgelopen april 12 miljoen dollar op in 10 minuten met de uitgifte van een eigen ’token’.
Een andere startup, Brave, ging nog doller te werk en haalde afgelopen maand 35 miljoen dollar op binnen 30 seconden met de verkoop van "Basic Attention Tokens".
Bij de hack die Coindash maandag meldde, is 7 miljoen dollar verduisterd. Het handelsplatform meldt niet om welke nieuwe cryptomunt het ging.
In de uitleg geeft Coindash aan dat beleggers gevraagd is om te doneren in ethereum in ruil voor eenheden van de nieuwe cryptomunt. Maar hackers hebben het adres dat gebruikt moest worden om de ethereum te storten vervalst en zo voor 7 miljoen dollar aan ingelegde gelden verduisterd.
Omdat cryptomarkten volstrekt ongereguleerd zijn, kunnen beleggers geen verhaal halen bij overheidsinstanties als er iets mis gaat.
Sceptici stellen dat de snelle waardestijging van grote cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum, de speculatieve zeepbel rond de lancering van nieuwe cryptomunten aanwakkert.
David Rutter, en ervaren belegger op Wall Street, zei eerder tegen Business Insider dat een gevaarlijke spiraal dreigt: wie eerder geld stak in bitcoin en ethereum heeft de waarde van deze cryptomunten dit jaar fors zien stijgen. Deze virtuele winsten worden vervolgens gebruikten om te beleggen in nieuwe cryptomunten, met een hoogst speculatief karakter. Dat wakkert fraude bij de lancering van die nieuwe cryptomunten aan.
De afgelopen weken zijn overigens over de hele linie op de markt voor cryptomunten forse koersdalingen opgetreden. Daarbij is sinds medio juni een derde van de totale waarde verdampt.
Handelsplatform CoinDash blijft niettemin optimistisch en stelt dat de fraude van 7 miljoen dollar "niet het einde is van ons project."