Het is geen geheim dat werkgevers veelvuldig op LinkedIn kijken om kandidaten te selecteren voor vacatures.

Je LinkedIn-pagina kan zelfs weleens het eerste contactmoment zijn met recruiters en potentiële nieuwe werkgevers.

Voor iedereen die meer uit LinkedIn wil halen en zijn of haar droombaan wil vinden, zijn hier enkele tips en trucs.


Zorg dat je profiel een duidelijke foto heeft en je huidige baan, opleiding, woonplaats, branche en vaardigheden vermeldt

Zorg voor een compleet LinkedIn-profiel, zodat recruiters snel een duidelijke indruk van je krijgen. Dat betekent dat je minimaal de volgende informatie geeft:

  • Een professionele foto
  • Je huidige baan of opleiding
  • Je woonplaats is van groot belang, omdat recruiters daar vaak op filteren
  • De branche waarin je werkt
  • Vaardigheden

Hiermee maak je jezelf beter vindbaar. Alleen al door het toevoegen van de woonplaats worden gebruikers volgens LinkedIn zelf 23 keer vaker gevonden bij zoekopdrachten.


Maak je eigen URL

Als je een LinkedIn-profiel aanmaakt, dan bevat de URL die je krijgt een lange reeks letters en cijfers. Maar als je makkelijker gevonden wil worden via Google of de zoekfunctie van LinkedIn zelf, dan moet je een duidelijke en eenvoudige URL aanmaken. Dat ziet er dan zo uit: http://www.linkedin.com/in/jenaam

Om je URL te veranderen, ga je naar je profiel gaan en klik je rechtsboven op "Openbare profiel en URL bewerken".


Maak jezelf "beschikbaar"

Als je op zoek bent naar een baan dan is het aanzetten van de schuif "beschikbaar" één van de belangrijkste dingen die je moet doen. Het is een geheime schuif waarmee recruiters stilletjes worden geïnformeerd dat je openstaat voor een nieuwe baan - en het blijft geheim voor je huidige werkgever.

Volgens LinkedIn krijgen profielen die op "beschikbaar" staan twee keer zoveel berichten van relevante recruiters. Om die schuif aan te zetten, ga je naar de sectie "Vacatures" en klik je vervolgens op "Carrière-interesses", of klik je simpelweg hier.


Stel een aantal zoekmeldingen in

Zoekmeldingen zijn handig om in de gaten te houden wie er wordt aangenomen bij een bepaald bedrijf. Als iemand bij een ander bedrijf een vergelijkbare functie heeft als jij nu hebt en een nieuwe baan krijgt, dan wil je dat misschien wel weten.

Om dat bij te houden, zoek je vanaf de homepagina eerst op een bepaald bedrijf, zoals in het voorbeeld hierboven op Business Insider. Klik vervolgens bovenin op het filter "Personen" en dan rechts op "Zoekmelding aanmaken". Als je dat doet, krijg je een e-mail zodra nieuwe mensen aan die criteria voldoen.


Stel ook zoekmeldingen in voor banen

Als je in het vacaturedeel van LinkedIn naar een bepaalde functie zoekt, kun je ook daar een zoekmelding op instellen, zodat je gelijk een mail krijgt zodra er een vacature is. Je doet dat door vanaf de homepagina van LinkedIn bovenaan op "Vacatures" te klikken, daar te zoeken op een functie die bij jou past en dan aan de rechterkant van het scherm te klikken op "Zoekmelding aanmaken".


Vraag je connecties om je voor te dragen

Als je al iemand kent bij het bedrijf waar je wil gaan solliciteren, kan het een goed idee zijn om te vragen of hij of zij je wil voordragen. Dan word je misschien sneller uitgenodigd op gesprek.

LinkedIn heeft een functie waarmee je al je connecties ziet die bij dat bedrijf werken en waarmee je ze kunt vragen om je voor te dragen.

Als je zoekt op een baan, kun je in de balk bovenin het filter "In uw netwerk" aanzetten. Dan zie je alleen nog vacatures bij bedrijven waar connecties van je werken. Als je vervolgens op de vacature klikt, zie je automatisch de knop "Vragen om te worden voorgedragen".

Je kunt dan een bericht sturen dat LinkedIn al voor je heeft geschreven, maar het is aan te raden om een persoonlijke tekst te schrijven. Daar kun je dit in zetten:

  • Hoe je de connectie kent. Fris het geheugen van je connectie op als je die persoon al een poosje niet hebt gezien.
  • Vertel waarom je denkt dat die baan perfect voor je zou zijn. Vergeet niet te zeggen dat je relevante ervaring hebt, dat maakt het makkelijker voor je connectie om jou aan te bevelen bij z'n baas.
  • Vertel waarom je interesse hebt in de baan. Dat kan zijn omdat je het bedrijf leuk vindt, of omdat je wil verhuizen naar de gemeente waar het bedrijf zit.

Exporteer je connecties

Als je je connecties exporteert, krijg je een lijst van namen, e-mailadressen en huidige functies van al je connecties op LinkedIn. Die lijst kan handig zijn om bij te houden waar je connecties werken.

Om de lijst te kunnen downloaden, klik je op de homepagina boven in het scherm op "Mijn netwerk" en vervolgens links op "Alles weergeven", om zo al je connecties te zien. Dan klik je rechtsboven op de knop "Geïmporteerde contacten beheren". Vervolgens klik je bij "Geavanceerde acties" op "Contacten exporteren".

Onder het tabblad "Privacy" kun je klikken op "Hoe LinkedIn uw gegevens gebruikt". Daar is de optie om gegevens te downloaden. Selecteer "Connecties" en klik op "Archief aanvragen". Na een paar minuten krijg je dan een mail waarmee je het Excel-bestand kunt downloaden.

LEES OOK: 6 slimme vragen die je waarschijnlijk vergeet te stellen tijdens een sollicitatiegesprek