- Flink wat grote pensioenfondsen verhogen de pensioenen in 2024, waaronder ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW.
- Maar lang niet alle pensioenfondsen kunnen de pensioenen verhogen, geeft de koepelorganisatie Pensioenfederatie aan.
- Dit heeft onder meer de maken met peildata voor de inflatie.
- Lees ook: Dit kun je in 2023 extra fiscaal voordelig sparen voor je pensioen: meer jaarruimte door nieuwe wet
Enkele grote pensioenfondsen in Nederland verhogen de pensioenen in 2024. Dat geldt bijvoorbeeld voor ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW, sectorfonds PGB, metaalfondsen PME en PMT, het pensioenfonds Detailhandel en het pensioenfonds Vervoer. Samen hebben deze fondsen ruim 8 miljoen deelnemers, zowel gepensioneerden als werkenden. Maar lang niet alle pensioenfondsen gaan mee met de verhoging van pensioenen.
“Waar vorig jaar pensioenen fors verhoogd konden worden na jarenlange stilstand, is het beeld voor 2024 heel uiteenlopend”, constateert voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie na een peiling onder al naar buitengekomen pensioenbesluiten van aangesloten fondsen.
Volgens de brancheorganisatie gaat het pensioen in een enkel geval wel met 8 procent omhoog. “Verhogen lijkt logisch, omdat iedereen de inflatie in de portemonnee voelde. Toch zie je bij een flink aantal fondsen dat de pensioenen in 2024 niet omhoog gaan, omdat de prijsstijging over de door hen gehanteerde periode van twaalf maanden gelijk is aan nul of zelfs negatief”, aldus Jaarsma. Hij benadrukt dat elk fonds een eigen afweging moet maken.
Lage inflatie in september en oktober 2023 speelt rol bij al dan niet verhogen pensioen
De oorzaak is niet een penibele financiële situatie; de fondsen staan er juist heel goed voor dankzij de gestegen rente. Maar in hun beleid is vastgelegd dat ze voor een besluit over indexeren van de pensioenen, oftewel aanpassen aan de inflatie, kijken naar prijsindexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die zijn de laatste tijd flink gedaald, omdat de gasprijzen de laatste tijd lager liggen dan een jaar terug.
Voor sommige fondsen speelt hierbij mee dat de maanden september en oktober belangrijk peildata zijn voor de inflatie en het daaraan gekoppelde beleid om pensioenen al dan niet te verhogen.
Waar een fonds precies op uitkomt hangt mede af welke peildatum het fonds hanteert voor het nemen van een besluit over de pensioenen. In september 2023 was de gemiddelde prijsstijging vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder slechts 0,2 procent en in oktober was sprake van een gemiddelde prijsdaling van 0,4 procent (deflatie). Als pensioenfondsen september of oktober als peildatum hebben voor het indexatiebeleid, kan dat grote invloed hebben.
Jaarsma wijst er ook op dat pensioenfondsbestuurders kijken naar de indexatie die ze al verleend hebben. Hij noemt ook de exacte financiële gezondheid en de samenstelling van het deelnemersbestand. Dit kan per fonds flink verschillen, en eveneens verklaren waarom het ene fonds de pensioenen wel stevig verhoogt en het andere niet.
Bij de grotere pensioenfondsen springt bouwfonds bpfBouw eruit doordat dit fonds de pensioenen niet verhoogt in 2024.
Bij de pensioenfederatie zijn in totaal 156 fondsen aangesloten. Bij de fondsen die geen pensioenverhoging doorvoeren, zitten vooral kleinere pensioenfondsen. Van de circa honderd fondsen waarvan de Pensioenfederatie al gegevens binnen heeft, zit er bij ruwweg een kwart geen verhoging in.
Hier kun je een overzicht vinden van alle aangesloten fondsen met links naar de site van jouw pensioenfonds, om te zien of er wel of geen verhoging wordt doorgevoerd in 2024.