De keuze van het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit bij het EU-referendum van afgelopen vrijdag zorgt voor tal van verwachte en onverwachte ontwikkelingen. Bedrijven beginnen zich te bezinnen op de fiscale gevolgen. Z24 houdt je op de hoogte van het belangrijkste nieuws.

1)Schade Brexit vooral voor Britse Pond

De rookwolken in de financiële wereld beginnen enigszins op te trekken. Voorlopige conclusie: vooral op valutamarkten komt de klap van het Brexit-referendum hard aan, op aandelenmarkten valt de schade te overzien – met uitzondering van beursgenoteerde banken.

Nadat beurzen vrijdag en maandag scherp daalden, volgde het lichte herstel op dinsdag en dat zet ook woensdagochtend door. Voor de Amsterdamse AEX-index blijft woensdagochtend per saldo een verlies van zo’n 4 procent over, vergeleken met de slotstand voorafgaand aan Brexit-vrijdag.

De grootste schade zit bij financiële instellingen in Europa, die mede lijden onder de onzekerheden over de positie van Londen als financieel centrum. Voor het aandeel ING bedraagt het Brexit-verlies woensdagochtend nog zo’n 14 procent.

Terwijl aandelen iets opkrabbelen, blijft de klap op de valutamarkt groot. Het Britse Pond heeft tegenover de nog euro nog altijd een verlies van 8 procent geleden sinds vrijdag;  ten opzichte van de dollar heeft het pond 10 procent verloren. Voor valutamarkten komt dit neer op een aardverschuiving.

2)Bye, bye Londen: eurohandel op de tocht

In Duitsland en Frankrijk worden de messen geslepen om Londen als financieel centrum flink pijn te doen.

Een heet hangijzer is de geplande fusie tussen beursbedrijven Deutsche Börse en de London Stock Exchange. Het hoofd van de Duitse financiële toezichthouder Bafin suggereert in The Guardian dat het hem uitgesloten lijkt dat het hoofdkantoor van dit fusiebedrijf in Londen komt te staan. Om daaraan toe te voegen: als de Brexit tot stand komt, is het ondenkbaar dat Londen de belangrijkste markt blijft voor eurocontracten. "Ik zie dit als een belangrijk politiek doel."

Londen geniet een groot voordeel als belangrijkste plaats in Europa waar de afhandeling van transacties van aandelen, obligaties en valuta in euro's wordt geregeld. In beursjargon: clearing and settlement. De omvang van deze markt wordt op meer dan 600 miljard euro geschat. Rivaliserende financiële centra zoals Frankfurt en Parijs willen die handel graag van Londen afpakken.

De Franse president François Hollande heeft op dit punt weinig twijfels, aldus persbureau Bloomberg: "De City, die de afwikkeling van euro-transacties doet, zal dat niet meer kunnen doen", gaf Hollande dinsdagavond aan.

3)Fiscale voordelen Britse bedrijven op de tocht

Fiscalist Daniël Smit van adviesbureau EY stelt op Taxlive dat het Britse bedrijfsleven aanzienlijke fiscale voordelen verliest, bij een vertrek uit de Europese Unie. "Het is maar de vraag of daar iets voor terugkomt."

Zo geldt er binnen de EU een verbod op dubbele belasting van bedrijven met vestigingen in verschillende landen van de Europese Unie. "Met het uittreden van het VK kan de rente, dividend of royaltybetaling die vanuit de EU wordt verricht bij het ontvangende Engelse bedrijf straks onder omstandigheden wel worden belast met Europese bronbelasting. De confrontatie met dubbele belastingheffing hangt dus boven het hoofd", aldus Smit op Taxilive.

Het risico van dubbele belasting kan leiden tot uitwijkgedrag van Britse bedrijven, aldus de fiscalist.

4)Vodafone overweegt vertrek hoofdkantoor uit Londen

De Britse telecomgigant Vodafone is al bezig zijn knopen te tellen.

Vodafone heeft zijn hoofdkantoor in Londen, maar haalt 55 procent van de winst in Europese landen buiten het Verenigd Koninkrijk. Dinsdag gaf het bedrijf aan dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over locatie van het hoofdkantoor, maar dat gekozen zal worden voor "de meest geschikte oplossing".

Vodafone beschouwt het wettelijke raamwerk van de Europese Unie, met vrij verkeer van kapitaal en goederen als "een integraal onderdeel van elk pan-Europees bedrijf", zo meldt de BBC.

Het telecombedrijf is in marktwaarde de nummer acht in de Britse FT 100-index en heeft 13 duizend mensen in dienst in het VK, en 108 duizend daarbuiten.

5)Britse auto-industrie: groei dankzij EU

De koepelorganisatie van autofabrikanten in het Verenigd Koninkrijk maakte woensdag sterke groeicijfers bekend. De totale omzet van de Britse auto-industrie is in 2015 met 7,3 procent gestegen naar 71 miljard pond; het aantal geproduceerde voertuigen klom met 5 procent naar 1,7 miljoen; in de sector werken 814 duizend mensen.

Directeur Mike Hawes van de koepel-organisatie gaf in een toelichting op de cijfers het volgende aan, aldus The Guardian: "Dit succes is te danken aan de onbeperkte toegang tot de interne markt, de bijdrage die we leveren aan EU-wetgeving om belangen van de Britse auto-industrie veilig te stellen en het vermogen om talent in het buitenland te werven."

6) EU-top: Britse politiek in compleet vacuüm

(ANP) - David Cameron laat de scheiding van het Verenigd Koninkrijk van de EU over aan zijn opvolger. De Britse premier heeft dit dinsdagavond in Brussel bevestigd aan de 27 andere EU-leiders.

De afgelopen dagen werd veel druk op Cameron uitgeoefend om snel het verdragsartikel te activeren waardoor de onderhandelingen over de boedelscheiding kunnen beginnen. De kans is groot dat dat nu pas in september of daarna gebeurt.

EU-president Donald Tusk zei na afloop van de EU-top dinsdagavond dat de 27 begrijpen dat Londen ,,enige tijd nodig heeft om orde op zaken te stellen''. ,,Wij beseffen allemaal dat dit proces in het belang is van Groot-Brittannië. Camerons boodschap was duidelijk.”

Volgens premier Mark Rutte ligt de bal nu bij de Britten. ,,We hopen dat alles op vriendschappelijke wijze zal geschieden. Wat is gebeurd in Groot-Brittannië is een les voor degenen die denken dat de EU verlaten een goed idee is." Rutte doelde daarmee op de politieke en financiële chaos die volgde op het referendum.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf aan dat het Britse besluit niet eindeloos kan uitblijven. Volgens voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker moet het ,,geen maanden" duren. Ook de meeste regeringsleiders willen nog altijd het liefst dat er zo snel mogelijk een besluit ligt. Merkel meent dat een brexit onomkeerbaar is.

7)Totale chaos in Labour-partij

Partijleider Jeremy Corbyn heeft dinsdag een motie van wantrouwen die werd ingediend en massaal gesteund door ontevreden Labour-parlementariërs naast zich neergelegd. Hij zei niet te willen opstappen. ,,Ik ben democratisch gekozen als leider van onze partij ter wille van een nieuwe politiek door 60 procent van de Labour-leden en aanhangers. Ik wil hen niet in de steek laten door nu te vertrekken'', zei hij. ,,Deze stemming door parlementsleden is niet legitiem.''

Volgens partijbronnen wilden liefst 172 collega's afscheid nemen van Corbyn, slechts veertig bleven achter hem staan. De uitgesproken linkse voorman van Labour kwam onder vuur te liggen omdat hij in de Brexit-discussie te weinig zichtbaar zou zijn geweest en onvoldoende campagne heeft gevoerd voor een langer verblijf van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Zijn tegenstanders zien hem geen verkiezing winnen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl