Waar liggen diplomaten, politieke strategen en economen van wakker, als het gaat over de grote risico’s van 2016? Zeven doemscenario’s.

Volgend jaar wordt alles beter. Zo tegen de kerst is het prettig om ongegeneerd te dromen over een betere toekomst. Maar het kan natuurlijk ook anders uitpakken. Persbureau Bloomberg maakte een rondje langs voormalige diplomaten, politieke strategen, consultants en economen om te horen waar ze zicht echt zorgen over maken.

Dit zijn de meest gevreesde scenario’s:

1) IS slaat toe in Midden-Oosten, stijging olieprijs naar 100 dollar

De lage olieprijs doet olieproducenten pijn, maar voor brandstofslurpers in de Verenigde Staten en Europa zijn de lagere prijzen goed nieuws.

Dat kan anders worden als terreurorganisatie IS erin slaagt om aanslagen te plegen op grote olieproducerende installaties in het Midden-Oosten. Dan is het uit met de overvloedige beschikbaarheid van olie, met een fikse prijsstijging als gevolg.

Naast de politieke puinhoop in het Midden-Oosten die nog groter wordt bij het platleggen van olie-installaties, zorgt een fors hogere olieprijs voor een negatieve economische schok in het Westen.

2) Brexit

Een Brits griezelverhaal. David Cameron houdt een vervroegd referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. De Londense burgemeester Boris Johnson kiest in de aanloop naar het referendum plots voor het 'uit'-Kamp, dat het referendum wint. Cameron treedt af, Johnson wordt premier en start de onderhandelingen over de Brexit.

Banken en multinationals beginnen met de voorbereiding van de verplaatsing van hoofdkantoren naar het Europese vasteland, de Britse economie belandt in een recessie.

3) Russische en Iraanse hackers leggen Amerikaanse financiële sector plat

Een portie science fiction. Russische en Iraanse hackers ontregelen met een succesvolle cyberaanval het Amerikaanse financiële systeem. Het vertrouwen in de Amerikaanse economie daalt en de Federal Reserve moet noodgedwongen weer overgaan tot stimuleringsmaatregelen

4) Nieuwe terreuraanslagen, politieke crisis Europese Unie

Meer van hetzelfde. Nieuwe bloedige terreuraanslagen in Europa, in combinatie met een grote instroom van vluchtelingen,  zorgen definitief voor een flinke ruk naar rechts onder Europese kiezers. Bondskanselier Angela Merkel treedt af, het Front National wordt steeds populairder en Marine Le Pen maakt een serieuze kans om president van Frankrijk te worden.

5) Harde landing China

Papieren tijgers. De officiële Chinese statistieken blijken niet te kloppen en het gaat rap bergafwaarts met de Chinese economie. Er breekt sociale onrust uit in stedelijke centra en de Chinese regering zoekt een afleidingsmechanisme in de vorm van spierballentaal tegen Taiwan en Japan. Onder een nieuwe Amerikaanse president worden Amerikaanse oorlogsschepen naar de Zuid-Chinese Zee gestuurd om Taiwan te ondersteunen.

6) Poetin is Obama te slim af in Midden-Oosten

De Russische beer ontwaakt. President Vladimir Poetin weet een succesvolle coalitie te smeden om IS te verslaan en vestigt daarbij een marionettenregime dat de controle krijgt over Syrië. Intussen wordt Europa overspoeld door vluchtelingen en laat bondskanselier Merkel zich overtuigen dat het beter is om de EU-sancties tegen Rusland op te heffen.

Poetin maakt een dubbelslag: Rusland wordt een regionale macht in het Midden-Oosten en krijgt Duitsland zover om zich niet meer te bekommeren om de Oekraïne-crisis.

7) Donald Trump wordt president van Amerika

The Donald wins. Trump slaagt er met zijn gepeperde uitspraken in het Amerikaanse presidentschap binnen te halen. Onmiddellijk gaan de grenzen dicht voor moslims en Mexicanen. Aan de grens met Mexico wordt een ruim 3.000 kilometer lange muur gebouwd, bewaakt door 25 duizend agenten en honderden drones. Trump verklaart dat China officieel zal worden bestempeld tot 'valutamanipulator' en stevig wordt aangepakt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl