- Van 13 april tot 12 mei doen moslims over de hele wereld mee aan de ramadan.
- Islamitische collega’s zijn vaak blij als je interesse toont in de ramadan, maar er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen of vragen.
- Organiseer geen verplichte lunchbijeenkomsten en vraag een vrouwelijke collega niet waarom ze niet vast.
Ramadan Mubarak!
Van 13 april tot 12 mei doen moslims over de hele wereld mee aan de ramadan. Ze gebruiken de negende maand van de maankalender om hun ziel te reinigen en dichterbij Allah te komen. Tijdens die maand eten moslims alleen voor zonsopgang en na zonsondergang en vasten ze overdag.
Als je islamitische collega’s hebt, vind je het misschien moeilijk om voor hun neus te gaan eten of ben je bang dat je hen beledigt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je je collega op de ziel trapt, zegt communicatiedirecteur Ibrahim Hooper van The Council on American-Islamic Relations tegen Business Insider. Volgens Hooper is je collega juist blij als je interesse toont in zijn of haar gebruiken.
“Het is prima om vragen te stellen over de islam. Moslims vinden het juist erg fijn om over dit soort zaken te praten”, legt Hooper uit. “Het wordt altijd gewaardeerd als je aandacht hebt voor het vasten van een islamitische collega tijdens de ramadan.”
Maar toch zijn er ook vragen die je beter kunt vermijden. Dit zijn zeven dingen die je beter niet kunt zeggen of doen als je islamitische collega meedoet aan de ramadan.
Organiseer geen verplichte lunchbijeenkomsten.
Moslims kunnen zich slecht op hun gemak voelen als ze verplicht aanwezig moeten zijn bij een lunchbijeenkomst. Het is beter een eventuele werkvergadering op een ander tijdstip in te plannen dan tijdens de lunch, zegt Hooper. Of anders in elk geval te vragen wat je vastende collega zelf vindt.
Nog erger is het om bij je islamitische collega aan te dringen toch te gaan eten of drinken. Maar dat komt volgens Hooper zelden voor.
Het is niet fout of beledigend om je collega een ‘fijne ramadan’ te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet ‘ramadan mubarak’.
Je kan ook ‘ramadan kareem’ zeggen. Dat betekent ‘een gezegende ramadan gewenst’, net als ‘ramadan mubarak’.
Het is ook niet beledigend om te vragen of moslims ‘zelfs geen water mogen drinken’, maar wel irritant, aangezien die vraag ongetwijfeld al honderden keren eerder aan je collega is gesteld. Onthoud gewoon dat moslims overdag helemaal niet eten en drinken.
Wees als manager niet bang om te vragen of je je islamitische collega’s een helpende hand kunt bieden.
De meeste collega’s die vasten verwachten geen hulp, maar een gesprek over hoe je hen kan steunen kan heel goed uitpakken.
Als manager kun je moslims bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om een uurtje eerder naar huis te gaan, omdat ze de lunch overslaan. Of af en toe een thuiswerkdagje aanbieden als dat kan.
Schrijfster Nashwa Khan geeft op Twitter een aantal tips over wat werkgevers nog meer kunnen doen om hun islamitische collega’s een steuntje in de rug te geven.
Vraag niet of een islamitische collega zijn of haar tanden wel heeft gepoetst ’s ochtends.
Een vervelende bijwerking van vasten is een slechte adem. ’s Ochtends tandenpoetsen voorkomt dat nauwelijks. Veel moslims zullen naarmate de dag vordert meer afstand houden van collega’s of veel minder praten dan gebruikelijk om anderen niet lastig te vallen, stelt blogger Adham El Banhawy.
“Als je die slechte geur toevallig ruikt, probeer daar dan niks kritisch over te zeggen. Ga het er ook niet achter hun rug om met collega’s over hebben”, schrijft El Banhawy.
Vraag je vrouwelijke collega niet waarom ze niet vast.
Moslima’s vasten niet als ze ongesteld zijn. En aangezien menstruatie nou niet bepaald het allerbeste gespreksonderwerp is op kantoor, kun je maar beter geen vragen stellen als je je vrouwelijke collega toch ziet eten of drinken tijdens de ramadan.
Ook tijdens reizen of bij ziekte hoeven moslims niet te vasten.
Wees niet bang te vragen of je ’s avonds mee mag dineren.
De ramadan is een heel sociale maand. Moslims gaan vaker naar de moskee en organiseren diners met vrienden en familie, genaamd iftar.
Aanbieden om naar een iftar-diner te komen getuigt van respect en kan een geweldige manier zijn je collega beter te leren kennen. Volgens HR-website HRZone kan dat positief uitpakken op de werkvloer.
“Probeer de ramadan te gebruiken als platform voor meer begrip en het verbeteren van de team-dynamiek”, stelt de site. “Waarom niet een iftar gebruiken om een deel van je leven te delen met collega’s?”
Dit artikel verscheen oorspronkelijk in 2019.