Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Huurwoningen voor middenklasse in Amsterdam? Dat vlot niet echt

In Amsterdam is een enorme vraag naar huurwoningen, maar projectontwikkelaars en investeerders zeggen in het FD niet te kunnen bouwen door aangescherpte regels van de gemeente. Daarom worden beschikbare bouwlocaties nu niet omgetoverd in woon-werkgebieden. “We kijken de kat uit de boom”, zegt een van de ontwikkelaars.

Nieuwbouwprojecten moeten tegenwoordig voor 40 procent uit sociale huur bestaan, 40 procent uit het middensegment en 20 procent moet bestemd zijn voor dure huur en koop. De woningen in het middensegment moeten daar minstens 25 jaar onder vallen en daarom is de huurverhoging voor dit deel aan banden gelegd.

De hoofdstad kampt al jaren met een tekort aan woningen met een huur tussen de 700 tot 1.000 euro per maand. Dat tekort is alleen maar nijpender geworden met de enorm gestegen prijzen van koopwoningen.

2. EU-ambassadeur krijgt oude 'status' terug in Washington

De Europese Unie was begin dit jaar onaangenaam verrast dat haar ambassadeur in Washington plots niet meer dezelfde status had in het protocol als nationale ambassadeurs. Dit pesterijtje van de regering-Trump wordt echter rechtgezet, zo meldt de site Politico. Maandag komt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met een aankondiging dat de EU-ambassadeur "per direct" zijn oude status terugkrijgt.

3. Buitenlandse tandartsen komen massaal naar Nederland

Dikke kans dat je in Drenthe in de stoel van tandarts Morales of Silva terechtkomt voor de halfjaarlijkse controle. Want Nederland heeft een tekort aan tandartsen dat wordt opgevuld met collega's uit het buitenland, schrijft Trouw.

Vijftien jaar geleden kwam 6 procent van de tandartsen uit buitenland, dat percentage is gegroeid naar 17 procent. Beroepsverenigingen verwachten dat een kwart van de tandartsen straks uit het buitenland komt. De grootste groep komt uit België en Duitsland, gevolgd door tandartsen uit Spanje en Portugal, waar een overschot heerst.

4. Timmermans volgende mikpunt van Hongaarse premier Orban

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans prijkt straks op verkiezingsposters in Hongarije. De politicus wordt het nieuwe mikpunt in de verkiezingscampagne, zei de Hongaarse premier Viktor Orban in een interview met Welt am Sonntag.

Nu hangen voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en George Soros nog onflatteus op de affiches. Daarop wordt gesuggereerd dat beiden illegale migratie naar Europa steunen. Half maart wordt Juncker vervangen door Timmermans, die volgens Orban onder invloed van Soros staat. “Iedereen heeft het recht om te weten dat Timmermans openlijk zijn bondgenoot is.”

5. Huawei-topvrouw Meng Wanzhou wordt vrijwel zeker uitgeleverd aan de VS

Huawei-topvrouw Meng Wanzhou wordt mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De dochter van de oprichter van het technologiebedrijf, Ren Zhengfei, werd op verzoek van de VS in Canada gearresteerd op verdenking van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. De Canadese regering ging vrijdag akkoord met een uitleveringszaak tegen de vrouw. De procedure kan volgens kenners nog tijden voortslepen en ligt politiek uiterst gevoelig.

Rechters in Canada keuren doorgaans 90 procent van de uitleveringsverzoeken goed. Volgens specialisten maakt het systeem in Canada het praktisch onmogelijk om een verdediging op te zetten. De financiële topvrouw heeft meerdere kansen om in beroep te gaan. Haar advocaten hebben gezegd de strijd vol aan te zullen gaan.

Ondertussen heeft Meng Wanzhou zelf laten weten dat ze de Canadese overheid, douane en landelijke politie aanklaagt. Bij haar arrestatie zouden haar rechten zijn geschonden. Zo zou het arrestatiebevel te laat aan haar advocaten zijn getoond zodat de politie bewijs kon vergaren zonder hun bemoeienis.

6. Burgerbeweging Den Haag Fossielvrij wil Eneco kopen

Shell/PGGM en Total hebben er op de valreep een concurrent bij in de overnamestrijd om Eneco. Burgerbeweging Den Haag Fossielvrij wil het energiebedrijf kopen om zo te garanderen dat Eneco duurzaam blijft en de tarieven betaalbaar. "Het is een ‘bold move’. We zijn heel serieus en werken keihard om het voor elkaar te krijgen", zegt Joeri Oudshoorn. Het Haagse oud-gemeenteraadslid is een van de initiatiefnemers.

7. Het verzet tegen Trumps noodtoestand groeit

Er is op papier waarschijnlijk een meerderheid in de Amerikaanse Senaat om de noodtoestand die door president Donald Trump is uitgeroepen te blokkeren. Trump deed dat om de financiering voor zijn grensmuur met Mexico te regelen buiten het Congres om.

In de Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, lijkt nu een wetsvoorstel het te halen om de noodtoestand op te heffen. Dat kan Trump dan weer vetoën. In het Congres is vervolgens een tweederdemeerderheid nodig om zijn veto te blokkeren. Het getouwtrek om de muur met Mexico duurt dus nog even voort.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend: