Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Amsterdams influencersbureau IMA overgenomen door Martin Sorrell
Da’s lekker voor Emilie Tabor en Maddie Raedts, het duo dat met hun Amsterdamse marketingsbureau Influencer Marketing Agency (IMA) social influencers koppelt aan multinationals. Tabor en Raedts schopten het al tot de prestigieuze 30 under 30-lijst van zakenblad Forbes, nu neemt marketinggoeroe Martin Sorrell IMA over voor naar verluidt 10 miljoen euro.
Sorrells investeringsmaatschappij S4 Capital voegt IMA samen met het Hilversumse MediaMonks dat hij vorig jaar voor zo’n 300 miljoen euro kocht.
2. Olieprijs blijft structureel lager door slappe economie
De olieprijs blijft de komende 9 maanden relatief laag op een niveau van 60 tot 65 dollar per vat voor Brent olie, zo stellen energiespecialisten van ABN Amro in een dinsdag verschenen rapport. Reden is de mondiale economische groeivertraging die zorgt voor minder vraag naar energie. Wel zijn er politieke risico's, zoals de spanningen in het Midden-Oosten die op korte termijn voor flinke prijsschommelingen kunnen zorgen.
In Nederland zijn benzineprijzen dit jaar gestegen van gemiddeld 1,5o per liter in januari tot een piek van 1,74 euro per liter in mei. Begin augustus lag de gemiddelde benzineprijs op 1,67 euro per liter.
3. Negatieve rente treft 15.000 miljard dollar aan staatsleningen
Zorgen over de economische groei hebben ertoe geleid dat centrale banken weer volop met goedkoop geld strooien. Dit levert het bizarre fenomeen op dat lenen niet alleen goedkoop is, maar dat overheden van westerse landen in veel gevallen zelfs geld toe krijgen op staatsleningen. Het fenomeen van de 'negatieve rente' geldt wereldwijd inmiddels voor 15.000 miljard dollar aan staatspapier, vooral in Europese landen en in Japan, zo becijferde The Financial Times.
In Nederland noteert de marktrente voor de 10-jarige staatslening inmiddels 0,49 procent negatief. Deze ongewone situatie heeft ook grote gevolgen voor hypotheek- en spaarrentes. Zo is de gemiddelde 10-jaarshypotheekrente voor hypotheken mét NHG-garantie nog maar 1,61 procent. En op een spaardeposito van 10 jaar bieden grootbanken zoals ABN Amro en Rabobank nog maar 0,25 procent tot 0,35 procent rente.
4. Gros van de huisbazen in grote steden is woningcorporatie
Een huisbaas met veel huurwoningen in bezit kan rekenen op nogal wat verontwaardiging. Denk aan 'pandjesprins' Bernhard. Maar deze groep domineert het huursegment in de tien grote steden niet. Gemiddeld is 64 procent van de huurhuizen in het bezit van woningcorporaties, blijkt uit de Volkskrant Top 300 Huisbazen, een onderzoek in samenwerking met het Kadaster naar de eigendomsverhoudingen in de Nederlandse huursector.
In Amsterdam gaat het om 61 procent terwijl in Eindhoven en Tilburg het aandeel corporaties in de huursector met 68 procent ook relatief hoog is. Alleen in Den Haag hebben corporaties met 45 procent de minderheid van de huurhuizen in handen. Hier spelen institutionele beleggers en ondernemers als Harry Hilders en Chris Thünnessen een grote rol. Hilders is na ondernemer Aat van Herk de grootste huurbaas van Nederland volgens het Volkskrant-onderzoek.
5. Aantal niet-werkende huisvrouwen in 10 jaar tijd fors gedaald
Het aantal mensen dat niet werkt vanwege zorgtaken thuis is sinds 2008 met bijna een derde afgenomen, blijkt uit cijfers het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2008 konden of wilden 313.000 personen - voor méér dan 90 procent vrouwen - niet werken vanwege zorg voor gezin of huishouden. Dat aantal is in 2018 223.000. Het gros van deze groep is nog altijd vrouw.
Opvallend is dat de daling zich vooral tussen 2008 en 2013 heeft voor gedaan. Afgelopen vijf jaar is de groep die thuisblijft voor zorg constant gebleven.
6. Het aandeel van Uber stond nog nooit zo laag
Taxibedrijf Uber zit in een dip op de beurs. Beleggers lijken het vertrouwen kwijt na de desastreuze kwartaalresultaten van vorige week donderdag. Uber boekte een megaverlies van 5,2 miljard dollar en zag de omzet langzamer toenemen dan verwacht.
Maandag sloot het aandeel op 37 dollar, het laagste niveau ooit. In mei ging Uber nog naar de beurs voor 45 dollar per aandeel.
7. Herrie op de Zuidas: handelaren van Van Lanschot Kempen slapen slecht door verbouwing
De private bank Van Lanschot Kempen heeft de verhuurder van het pand waar ze zitten, CBRE, voor de rechter gesleept omdat het last heeft van gedreun tijdens verbouwing. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
CBRE werkt aan een grote verbouwing van het WTC en daar hebben vooral de handelaren van Kempen last van. De handelsvloer werd al verplaatst om overlast te verminderen en de bank kreeg een fikse korting op de huur. Maar die maatregelen zijn niet genoeg, blijkt uit een mail van Van Lanschot. "Meerdere medewerkers hebben vanochtend aangegeven dat ze vannacht niet hebben kunnen slapen doordat ze het urenlange gedreun nog steeds hoorden."
Hoewel CBRE volgens de rechter zijn zorgplicht heeft geschonden, hoeven de werkzaamheden niet verplaatst te worden naar zaterdagen. Dat betekent dat de handelaren nog tot 2020 last hebben van overlast.
Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.